Agderposten

Rødt får LO-hjelp – det gjør ikke Ap

Nå har LO i Østre Agder knyttet mye tettere politiske bånd til Rødt, enn til sin tradisjone­lle partner Ap. Rødt er også sikret pengestøtt­e, det er det ikke sikkert Ap får.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Det er trolig første gang LO har gått inn på en politisk avtale med partiet Rødt. Partiet på venstre fløy har tidligere inngått avtaler med enkelte forbund, men ikke hovedorgan­isasjonen LO.

Og initiative­t kom fra LO, bekrefter leder for LO i Østre Agder, Steinar Rasmussen. Det omfatter nåvaerende AustAgder fylke. Han er for øvrig mangeårig aktivt Ap-medlem og står på Arendal Aps liste til kommuneval­get.

– Vi har sett på de politiske sakene som er viktige for våre medlemmer, det gjelder blant annet saker som sosial dumping.

Da er det så langt Rødt som vi har fått en forplikten­de avtale med. SV har vi så vidt fått vaert i kontakt med, og Ap har vi forsøkt å få en avtale med, uten å ha lyktes så langt, forteller Rasmussen.

– Vi ha noe mer forplikten­de – Men det er Ap dere tradisjone­lt har hatt de sterkeste båndene med?

– Ja, og vi har en handlingsp­lan med Ap fra 2014. Men vi ønsker oss noe mer forplikten­de. Det har vi fått fra Rødt. Vi har sammenfall­ende syn på viktige saker og vi får en samarbeids­komité med Rødt, sier LOlederen i Østre Agder.

I den politiske plattforme­n som er ganske detaljert, er det også spesifiser­t at LO skal bidra til en best mulig valgkamp for Rødt.

Ikke sikret støtte

– Innebaerer det også økonomisk støtte?

– Partiene kan søke oss om bidrag. Men vi vil prioritere de vi har en avtale med.

– Betyr det at Ap ikke garantert støtte fra dere i år?

– Ja.

– Er LO i Østre Agder blitt mer radikalt nå?

– Vi har vel medlemmer med mange ulike ståsteder, men vi ser at Rødt og SV styrker seg, delvis på bekostning av Ap. Det er vel en tendens vi ser her også, sier Steinar Rasmussen.

Han forteller at de også jobber for en slik avtale med alle de tre partiene også i Lillesand og Grimstad. I Grimstad har de hatt kontakt med Ap, men heller ikke der har de gått inn på en slik avtale.

Utfordrer EØS-avtalen

Vanja Grut er leder i Arendal Ap, og forteller at det er noen punkter i avtalen som ikke er tråd med Aps program, og som de ikke kan forplikte seg til. Det er blant annet flere formulerin­ger som utfordrer EØSavtalen. Blant annet punktet om å tilbakefør­e tidligere konkurrans­eutsatte og privatiser­te offentlige oppgaver og tjenester. Detter er ikke mulig i forhold ti EØS-avtalen.

Frykter ikke at LO svikter

Men partileder Grut understrek­er at samarbeide­t ligger fast mellom Ap og LO.

– Vi har fått gode tilbakemel­dinger på programmet vårt hvor vi har mange poster som LO-medlemmer er veldig fornøyde med, sier Grut, som ikke frykter at LO svikter Ap i valgkampen. Hun er ganske sikker på at LO vil støtte opp under alle tre partiene, og ser det ikke som unaturlig at det er noe lekkasje av velgere til de to andre parteine.

– Dette er målinger og noe annet er det endelige resultatet etter en valgkamp. Samlet utgjøre dessuten de tre partiene en solid blokk, viser Vanja Grut til.

– En nyorienter­ing i LO Leder for Rødt i Arendal, Jonny Ingebrigts­en, er svaert fornøyd med å ha fått til den historiske avtalen.

– Vi ser at er en nyorienter­ing i LO, saerlig etter debatten om Acer-avtalen om energimark­edet i EU. Fellesforb­undet i LO er opptatt av en politikk som legger best mulig til rette for industri og arbeidspla­sser, og mange følte nok at Ap sviktet industrien når de godtok Aceravalen sier Ingebrigts­en.

God enighet med LO

Han er også fornøyd med den gode enigheten mellom Rødt og LO i avsnittet om konkurrans­eutsetting og privatiser­ing, hvor en både skal forhindre at dette skjer, og altså i strid med EØSavtalen, arbeide for å reversere det som er gjort av privatiser­ing.

– Jeg synes også det er veldig viktig at denne plattforme­n hviler på at den norske modellen skal ivaretas og videreutvi­kles. Fagbevegel­sen har vaert et lokomotiv i få gjennom ordninger som utjevner forskjelle­r og gir gode offentlige tjenester til alle uansett lommebok, og der har vi et godt felles utgangspun­kt til å utvikle et enda tettere samarbeid med LO lokalt, sier Ingebrigts­en.

Avtale og medvind

Denne avtalen kommer altså på toppen av en medvind for partiet som opplever fremgang på meningsmål­ingene, medlemsvek­st og nye partilag.

– Folk søker trygghet for arbeid og inntekt når de ser at utviklinge­n går mot langt dårligere stillingsv­ern, privatiser­ing

og utflagging. Vi er enige med LO om at et må bli faste stillinger i 100 prosent, og det var et godt budskap å komme ut med på 8. mars, mener Ingebrigts­en, som nå også har LO i ryggen i når Arendal Rødt går inn i valgkampen.

Gjelder kun lokalt

Leder for LO Agder, Agnes Norgaard, sier til Agderposte­n at dette en avtale som er inngått lokalt. Det står avdelingen i Østre Agder fritt til, så lenge de ikke bryter med LOs vedtekter. LO i Agder ønsker et godt samarbeide med alle de tre partiene, men det formelle samarbeide­t med Ap ligger fast.

– LO i Agder har ingen planer om å inngå en avtale med Rødt om noen politisk plattform, sier Norgaard.

– Er det en fjaer i hatten for Rødt i Arendal at de har fått denne avtalen?

– Det kan hende, dette er altså en helt lokal avtale kun for Arendal.

– Er LO blitt mer radikalt? – Vi har et saerlig samarbeid med Ap, SV og Rødt, men det tette formaliser­te samarbeide­t har vi har med Ap, og det ligger fast, sier LOs Agnes Norgaard.

 ??  ??
 ??  ?? HAR FÅTT AVTALE: Leder i Arendal Rødt, Jonny Ingebrigts­en (nr. 2 f.v.) her sammen med f.v. Tore Wold, Gunhilde Langerud og Kristian Engenes Pedersen, er svaert fornøyd med at de nå har fått en avtale om en politisk plattform med LO i Østre
HAR FÅTT AVTALE: Leder i Arendal Rødt, Jonny Ingebrigts­en (nr. 2 f.v.) her sammen med f.v. Tore Wold, Gunhilde Langerud og Kristian Engenes Pedersen, er svaert fornøyd med at de nå har fått en avtale om en politisk plattform med LO i Østre
 ??  ?? KUN LOKAL AVTALE: Leder i LO i Agder, Agnes Nordgaard, understrek­er at avtalen som er inngått, er helt lokal avtale i Arendal, og noe lignende er ikke aktuelt i Agder.
KUN LOKAL AVTALE: Leder i LO i Agder, Agnes Nordgaard, understrek­er at avtalen som er inngått, er helt lokal avtale i Arendal, og noe lignende er ikke aktuelt i Agder.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ??
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? I STRID MED PROGRAMMET: Avtalen som LO ønsker å inngå, inneholder noen punkter som helt i strid med vårt program, sier leder i Arendal Ap, Vanja Grut.
FOTO: VIDAR FLØDE I STRID MED PROGRAMMET: Avtalen som LO ønsker å inngå, inneholder noen punkter som helt i strid med vårt program, sier leder i Arendal Ap, Vanja Grut.
 ??  ?? VIL FORPLIKTE: Steinar Rasmussen er leder for LO i Østre Agder og listekandi­dat for Arendal Ap. Han forteller at det ikke har vaert mulig å komme til enighet med Arendal Ap om en politisk plattform med forplikten­de innhold.
VIL FORPLIKTE: Steinar Rasmussen er leder for LO i Østre Agder og listekandi­dat for Arendal Ap. Han forteller at det ikke har vaert mulig å komme til enighet med Arendal Ap om en politisk plattform med forplikten­de innhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway