Agderposten

Ønsket om internasjo­nal IS-domstol møter skepsis

Den svenske regjeringe­ns ønske om en internasjo­nal domstol for ISkrigere møter skepsis fra eksperter. Det er dyrt, og det vil gå treigt, mener de.

-

– En internasjo­nal domstol er ingen magisk tryllestav, sier Mark Klamberg, dosent i folkerett ved Stockholms universite­t, til det svenske nyhetsbyrå­et TT.

Sverige skal i tiden framover diskutere uformelt med andre europeiske land om muligheten for å opprette et internasjo­nalt tribunal for IS-krigere i stedet for å hente dem hjem.

Forslaget har fått støtte fra justis- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara (Frp), som mener det er riktig å utforske muligheten. Eksperter på feltet mener forslaget virker urealistis­k.

Tid og ressurser

– Å opprette et tribunal og føre saker i dem tar veldig lang tid, sier Sadi Mahmoudi, professor i internasjo­nal rett ved Stockholms universite­t.

Etter krigen i Jugoslavia ble det opprettet et tribunal i Europa. 161 rettssaker mot Balkan-krigens ledende personer ble holdt, og prislappen ble på rundt 20 milliarder svenske kroner, ifølge nyhetsbyrå­et TT. Å henvende seg til Den internasjo­nale straffedom­stolen i Haag (ICC) kan også bli vanskelig, siden Syria og Irak ikke har sluttet seg til domstolen, mener Mahmoudi.

– ICC har heller ikke kapasitet. Vi snakker om mer enn 1.000 personer som kan bli dømt for lovbrudd. Det er altfor mange, sier Mahmoudi.

Han sier antallet svenske statsborge­re som eventuell vil bli stilt for retten for terror, ikke er så mange, og sier det vil vaere håndterbar­t for den svenske rettsstate­n.

Mangler regler

Mark Klamberg er enig med Mahmoudi og spør seg hvilket internasjo­nalt tribunal man skulle ha brukt. Krigsforbr­ytelser, forbrytels­er mot menneskehe­ten og folkemord har Jugoslavia- og Rwanda-domstolene, samt ICC ha kunnet tatt seg av.

– Men terrorlovb­rudd har ikke vaert inkludert og definert i deres retningsli­njer, sier han.

Både Klamberg og Mahmoudi påpeker at internasjo­nale domstoler ikke har fengsler. De dømte fengsles i domstolene­s medlemslan­d.

Klamberg sier at før eller senere havner de svenske borgerne i Sverige når de er ferdig sonet, siden en svensk statsborge­r ikke har noe å leve av etter endt soning i Nederland, der ICC holder til.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? REGISTRERE­S: Menn står i kø for å bli registrert etter å ha blitt evakuert fra et IS-okkupert område naer Baghouz, øst i Syria.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX REGISTRERE­S: Menn står i kø for å bli registrert etter å ha blitt evakuert fra et IS-okkupert område naer Baghouz, øst i Syria.
 ??  ?? FREMMET FORSLAG: Morgan Johansson, den svenske justis- og migrasjons­ministeren, sier Sverige skal diskutere forslaget om en internasjo­nal domstol for IS-krigere uformelt med andre europeiske land.
FREMMET FORSLAG: Morgan Johansson, den svenske justis- og migrasjons­ministeren, sier Sverige skal diskutere forslaget om en internasjo­nal domstol for IS-krigere uformelt med andre europeiske land.
 ??  ?? POSITIV: Justis- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara er positiv til forslaget fra Sverige om å opprette en internasjo­nal domstol for IS-krigere.
POSITIV: Justis- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara er positiv til forslaget fra Sverige om å opprette en internasjo­nal domstol for IS-krigere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway