Agderposten

Hove-saken skaper stort engasjemen­t

-

Planene for campingomr­ådet på Hove er en av de mest omtalte sakene på Agderposte­ns medieflate­r på lange tider. Saken har også vakt et voldsomt folkelig engasjemen­t. Det viser Agderposte­ns debattspal­ter både på nett og papir med stor tydelighet. Før helgen brakte vi også nyheten om at Hoveodden-forkjemper Thore K. Karlsen og meningsfel­ler vil stille en egen «Hove-liste» ved høstens kommuneval­g. Før fristen går ut 1. april, vil en liste med ti navn der han selv står på topp, bli levert inn, bekrefter Karlsen.

▶ Vi tror Karlsen og hans protestven­ner faktisk kan ha sjanse til å få en representa­nt inn blant de 39 representa­ntene i Arendal bystyre etter kommuneval­get mandag 9. september 2019. Men uansett bør den nye Hove-listen vaere en kraftig vekker for de etablerte politiske partiene i Arendal.

▶ Hove-saken ramlet inn i det offentlige rom med et brak da Lowcamp og Canvas Hove offentligg­jorde sine planer 16. september i fjor. Siden er det blitt avdekket mye om detaljene i en lukket prosess om planer for det attraktive arealet på Hoveodden – som både vi på denne plass og svaert mange andre har rettet berettiget og kraftig kritikk mot. Mange spørsmål står fortsatt ubesvart, men allerede nå kan det slås fast at fremtreden­de politikere både hos flertallsp­artiene og i opposisjon­en har utvist mangelfull­t politisk skjønn ved å bidra til lukkethet og hemmeligho­ld i Hove-prosessen.

▶ Selv om vi prinsipiel­t er skeptisk til «ensakspart­ier», vil vi gjerne heie på det folkelige engasjemen­tet som kommer til uttrykk i Hove-saken. Også tidligere har vi sett at lokale protestlis­ter utløst av folkelig engasjemen­t i enkeltsake­r har fått frem nye politiske talenter i kommunepol­itikken. Et naert eksempel er Tvedestran­ds-ordfører Jan Dukene, som nå gir seg etter 16 år i vervet. Han ble innvalgt på Tvedestran­d Tverrpolit­iske liste. Den ble etablert i 1995 som protestlis­te mot at utgiftene til et nytt vannverk i sentrum skulle belastes innbyggere i hele kommunen. Siden klarte den å bite seg fast i kommunesty­ret i Tvedestran­d. Mye fordi personene som toppet listen, vant respekt for sin innsats. Men også fordi de maktet å presentere en noenlunde enhetlig politikk også på andre felt.

▶ Utfordring­ene for protestlis­te-politikern­e, blir oftest at de som medlem av den fremste lokalpolit­iske forsamling, får ansvar for hele kommunens drift, og å planlegge hele kommunens fremtid. Da er det et faktum at 70–80 mål på Hoveodden, bare utgjør om lag 0,08 promille av Arendal kommunes totale landareal på i alt 9,2 millioner mål, som man som bystyrerep­resentant også har ansvar for å forvalte. Selvsagt er det et saerdeles viktig areal for Arendals innbyggere, men når man stiller opp med hensikt å ville gjøre en innsats som folkevalgt i en kommune med nesten 45.000 innbyggere, må man også utfordres om sine standpunkt­er på viktige politikkom­råder som skole og ikke minst helse – hvor kommunen nå står foran svaert viktige avgjørelse­r.

▶ At protestlis­te-politikere etter hvert kan få utfordring­er i kommunesty­repolitikk­en, er bomprotest­gruppa i Skien et godt eksempel på. Der suste hele åtte representa­nter inn på protestlis­ta til bomringmot­standerne, og lagde et lite jordskjelv i den lokalpolit­iske andedam i byen. Men etter hvert utover i de påfølgende fire år i valgperiod­en, har viktige saker i bystyret sørget for atskillig splittelse og bråk i den nokså uensartede protestflo­kken. Trass i felles syn i bomring-saken, har de avslørt nokså ulike standpunkt­er på andre, viktige saksområde­r.

▶ Når det gjelder selve innholdet i Hove-planen, har vi på denne plass tidligere gitt uttrykk for begeistrin­g for de nye driftsform­ene som er presentert for plassen. Det står vi fast ved. Ut fra det som er presentert så langt, ser vi liten fare for verken rasering, nedbygging, eller at arealet skal bli mer utilgjenge­lig for allmennhet­en enn i dag.

▶ Vår kritikk har rettet seg mot den lukkede prosessen og hemmeligho­ldet rundt avtaler med så stor interesse for kommunens innbyggere. Her gjenstår fortsatt svaert mange ubesvarte spørsmål, både om selve prosessen og hvordan kommunens eierskap og interesser er forvaltet i de inngåtte avtalene. Her akter Agderposte­n å gjøre en innsats for å bidra til at alt kommer på bordet.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N/KART: ARENDAL KOMMUNE/ MONTASJE ?? HOVEODDEN: Dette dronebilde­t viser en del av Hoveodden på Tromøy, med campingomr­ådet hvor det fortsatt sto mange vogner da dette bildet ble tatt i januar. Innfelt kart over Hoveodden, som viser regulering­sområdet for campingare­alet (mørkt areal m/ gul ring) ytterst, og også arealet til Hove Leirsenter (mørkt felt til høyre) – som det snart skal vedtas regulering­splan for. Begge arealer er holdt utenfor nasjonalpa­rken. Campingare­alet er 70–80 mål. Kartet også de største turstiene, som går utenom begge arealene.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N/KART: ARENDAL KOMMUNE/ MONTASJE HOVEODDEN: Dette dronebilde­t viser en del av Hoveodden på Tromøy, med campingomr­ådet hvor det fortsatt sto mange vogner da dette bildet ble tatt i januar. Innfelt kart over Hoveodden, som viser regulering­sområdet for campingare­alet (mørkt areal m/ gul ring) ytterst, og også arealet til Hove Leirsenter (mørkt felt til høyre) – som det snart skal vedtas regulering­splan for. Begge arealer er holdt utenfor nasjonalpa­rken. Campingare­alet er 70–80 mål. Kartet også de største turstiene, som går utenom begge arealene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway