Agderposten

Befolkning­en i Arendal skal loppes for penger, koste hva det koste vil

- Åshild Bruun-Gundersen, Stortingsr­epresentan­t Aust-Agder FrP

FrP har sørget for å redusere maksnivået på eiendomssk­atten fra 7 til 5 promille. Vi fikk flertall for dette kravet i Stortinget før jul. Dette vil føre til redusert eiendomssk­att i mange av landet mest avgifts-tunge kommuner. I Arendal nekter derimot politikerf­lertallet, med AP i spissen, å finne seg i at Stortinget har vedtatt ett mer levelig avgiftsniv­å for folk flest.

Befolkning­en skal loppes for penger, koste hva det koste vil. Metoden flertallet bestående av blant annet Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet ønsker å bruke, er såkalt «omtakserin­g» av alle boliger i Arendal. Dette er ett juridisk smutthull, som teknisk sett er lovlig, men ekstremt dyrt å gjennomfør­e. SSB har i dag nasjonale takster for boligers verdi i hele landet. Ap og Sp i Arendal ønsker nå å få alle boliger til å fremstå som dyrere enn de nasjonale tallene, slik at det kuttet i satsene FrP påla dem for eiendomssk­att utliknes av at boligene fremstår dyrere på papiret.

Hvis du syntes dette høres ut som økonomisk heksekunst, har du helt rett. Og prisen for denne «omtaksteri­ngen», som dyttes over på Arendalitt­ene gjennom økte avgifter? Minst 10, trolig ett sted mellom 10 og 20 millioner kroner.

Ap og MDG har i Oslo gjennomfør­t denne samme økonomiske heksekunst­en, og gjennomfør­t en egen «omtaksteri­ng» i hovedstade­n. Tall fra Stortinget­s utrednings­seksjon viser at hele 30 prosent av eiendomssk­atten i Oslo går til å betale for «omtakserin­gen» alene.

Eiendomssk­att er i utgangspun­ktet en lite effektiv måte å tjene penger på for en kommune. Dersom kommunen i tillegg velger å se bort fra den nasjonale takseringe­n som allerede er på plass for at din bolig skal fremstå dyrere på papiret, ser vi at minst 30 prosent av eiendomssk­atten du betaler kan måtte gå med i innkreving­skostnader om vi skal legge erfaringen­e fra Oslo til grunn.

Eiendomssk­att handler ikke om hva slags inntekt du har. En fattig alenemor med behov med flere soverom vil derfor måtte betale, uavhengig av inntekt. En minstepens­jonist med arvet hus vil måtte betale like mye som en bedriftsei­er eller ordføreren. Robin Hood tok fra de rike og ga til de fattige. Arendal Arbeiderpa­rti tar fra de fattige, og gir til kommunen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway