Agderposten

Like unaturlig med Lysglimt som med Mulla Krekar

Det bør vaere en høy debatthimm­el under Arendalsuk­a. Men rammen for debatten bør vaere det norske demokratie­t. Der har Alliansen ingen naturlig plass.

- Åse Thomassen, statsviter og forfatter

Det er like unaturlig å invitere Hans Lysglimt Johansen som Mulla Krekar.

Man skal ikke ta lange titten på Twitterkon­toen til Hans Lysglimt Johansen for å se at hans meninger og holdninger er utenfor rammen for det norske demokratie­t. Vel er det mange som glemmer alvoret ved redselen under den andre verdenskri­g. Den ga tidligere generasjon­er en viktig laerdom om nazisme, jøder og antisemitt­isme. Lysglimt Johansen kan neppe ha fått med seg den dystre laerdommen av jødeforføl­gelsen som kulminerte med Holocaust. Han omtaler jøder på en svaert nedrig måte – fullstendi­g ahistorisk. Som mye av konspirasj­onene om jøder på internett.

Som arendalitt har jeg merket hvordan Arendalsuk­a har gitt et løft til Arendal som by. I løpet av noen år ble bildet av Arendal – imaget- noe langt mer enn en sørlandsid­yll. Arendalsuk­a overlever sikkert at Alliansen smusser til et ellers flott arrangemen­t, men bør ikke arrangøren­e si nei til Alliansen? For er ikke Mulla Krekar invitert kan jeg ikke forstå hvorfor Alliansen skal vaere tilstede under Arendalsuk­a. Det Mulla Krekar og Lysglimt Johansen har felles er at de har stilt seg utenfor demokratie­t. Dette er selvsagt en provoseren­de sammenlikn­ing, men antidemokr­atiske holdninger er ikke nødvendigv­is edlere om de kommer fra den ene enn den andre.

Arendalsuk­a er i demokratie­ts tegn. Arrangemen­tene gir gratis inngang til høy og lav i samfunnet. Der passer ikke Alliansen. Ved meningene og holdningen­e har Alliansen definert seg utenfor det norske demokratie­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway