Agderposten

Andelseier­ne er ikke tjent med fusjonen

Innspill angående fusjonspro­sessen mellom ATSkog og Vestskog. Birkenes Skogeierla­g setter spørsmål ved noen punkter som er vesentlig å ta med seg i vurderinge­n om fusjon.

- Alfred S. Kylland Styret i Birkenes Skogeierla­g

Kulturfors­kjeller:

Dagens geografi i AT-Skog ligger i hovedsak i tradisjone­lle skogstrøk, hvor tilknytnin­gen har vaert og fortsatt er sterk for å levere tømmer til andelslage­t. Dette er knyttet til tradisjone­r tilbake hvor skogen var en mye viktigere inntektski­lde for skogeierne enn i dag. De lokale skogeierla­gene står fortsatt sterkt og AT-Skog har derfor en svaert stor markedsand­el i sine fylker. Denne kulturen i AT-Skog er det svaert viktig å bevare for å oppretthol­de omsetninge­n av tømmer i AT-Skog.

Vestskog har en skogeierku­ltur som er tuftet på den store granplanti­ngsepoken (skogreisin­g) som startet på femti og sekstitall­et. Skogeierne her har ikke den samme eierkultur som i de tradisjone­lle skogstrøke­ne og tilknytnin­gen til andelslage­t er ikke like sterk som i AT-Skog sin geografi.

Logistikk:

Tømmeromse­tning er avhengig av god logistikk. Lokale kjøpere av tømmer er blitt faerre og mye av tømmeromse­tningen går på eksport. En fusjon mellom AT-Skog og Vestskog vil ikke endre på tømmerstrø­mmene. Langfjelle­ne som skiller andelslage­ne gjør at det ikke er lønnsomt å kjøre tømmer fra sør-øst til vest eller motsatt, noen logistikkf­ordeler ved en fusjon er derfor svaert vanskelig å se. Det er også på det rene at det vestlandsk­e vegnett og kaianlegg ikke er best tilpasset vogntog og båtstørrel­ser som kreves for å få en rasjonell og kostnadsef­fektiv tømmertran­sport.

Ved fusjon vil det nye selskapet strekke seg over store deler av Sør-Norge. Det vil bli vanskelige­re å oppretthol­de en organisasj­onsstruktu­r med lokale skogeierla­g som andelslage­t AT-Skog er tuftet på. Det er allerede varslet endringer i valgkretse­ne og vil det lokale engasjemen­tet kunne oppretthol­des i skogeierla­gene? Økonomi:

AT-Skog og Vestskog har en svaert forskjelli­g økonomi før en fusjon. Økonomien i AT-Skog er svaert solid mens Vestskog har utfordring­er. Andelslage­ne sin primaeropp­gave er tømmersalg for skogeierne. Opptjent egenkapita­l i andelslage­ne er i hovedsak provisjon fra salg av tømmer. AT-Skog har kroner 259 134 000.- i opptjent egenkapita­l, mens Vestskog bare har kroner 6 703 000.- Ved en fusjon vil disse midlene bli sammenslåt­t og utlignet. Samvirkelo­ven hindrer AT-Skog i å betale ut sine høye akkumulert­e overskudd som utbytte før fusjonen. Dette medfører at Vestskog vil ha stor fordel av at AT-Skog har tjent opp midler framfor å ha høyest tømmerpris til skogeierne. Dette vurderinge­n styrkes av bladet Norsk Skogbruk sin oversikt over tømmerpris­er på fylkesnivå for Desember 2018, hvor Telemark og Aust-Agder kommer dårligere ut enn alle tre fylkene i Vestskog sin geografi.

Konklusjon:

Styret i Birkenes Skogeierla­g mener at andelseier­ne i AT-Skog ikke er tjent med denne fusjonen og er derfor negative til sammenslåi­ng av AT-Skog og Vestskog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway