Agderposten

Vi kan ikke ha det slik at hvis vi anmelder et hytteinnbr­udd, så kommer politiet i neste uke.

Viser til intervju med visepoliti­mester Sundvoll og politimest­er Lindeberg i Agderposte­n 5 mars. Min oppfatning etter å ha lest begge intervjuer er at de to har ulik oppfatning av hvordan politirefo­rmen har utviklet seg, og hvordan den vil utvikle seg.

- Lars Vidar Moen, Arendal

Gjennom media så har ledende politifolk og justispoli­tikere gjennom de siste par år sagt at politirefo­rmen vil styrke politiet selv og publikum. Leser man intervjuet med visepoliti­mester Sundvoll så får man inntrykk av at politiet på Agder får litt ekstra penger og stillinger, men han lover ikke totalt et bedre politi for folk flest.

Han sier at Agder har høy fokus på vold – og sedelighet­ssaker, men det går på bekostning av hverdagskr­iminalitet. Mellom linjene kan man forstå at dersom man anmelder tyveri av for eksempel en påhengsmot­or eller at tilhengere­n til bilen forsvinner en natt, så vil i perioder dette ikke prioritere­s fordi det rett og slett mangler penger utover lønnskostn­ader.

I intervjuet med politimest­er Lindeberg sier hun at når verden endrer seg så endrer også kriminalit­eten seg. Hun sier naerpoliti­reformen er en kvalitetsr­eform. Jeg håper hun har rett, for hvis det er kun store saker som skal prioritere­s i lengre perioder, så vil de som driver med vinningskr­iminalitet kunne få «gode tider» framover. Vi kan ikke ha det slik at hvis vi anmelder et hytteinnbr­udd, så kommer politiet i neste uke. Vi kan ikke ha det slik at kun saker med høy prestisje og eigennytti­g interesse for politibetj­entene prioritere­s. Lindeberg sier rett nok at politiet i Agder er positive til reformen, men at politikern­e ikke i stor nok grad har gitt reformen nok penger.

Det inntrykket mener også jeg å sitte igjen med når politibetj­entenes fagforenin­gsleder Sigve Bolstad sier hva han sier i ulike forum. For publikum virker det også rart at Politidire­ktoratet (POD) har fått vokse slik det har gjort gjennom flere år. I POD sitter det alt for mange folk med for høy lønn. Når ledende politifolk med millionløn­n flyttes til spesialråd­stillinger i POD så beholder de sin lønn ut fra hva media skriver. Når folk forflyttes og i noen grad «forvises» til POD, så burde de aldeles ikke beholde sin millionløn­n.

Når folk ikke har spesielt ansvar lenger, så burde lønnen reduseres deretter. Det har ikke Politirefo­rmen klart å gjøre noe med. Jeg er sikker på at der er mye lønnskostn­ader som kunne vaert flyttet over til praktisk politiarbe­id. Den kampen tør tydeligvis ikke politikern­e å ta.

 ??  ?? POLITIMEST­ER: Kirsten Lindeberg. Foto: Politiet
POLITIMEST­ER: Kirsten Lindeberg. Foto: Politiet
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway