Agderposten

Kanalen som ikke er med i langtidsbu­dsjettet

Arendal er en by med et lite og trangt sentrumsom­råde. Her er få og små åpne plasser, men disse er viktige når byen skal stelle til store arrangemen­ter som f.eks. Arendalsuk­a, Canal Street, 17. mai m.v.

- Sverre Fosse, medlem av gruppa «Nei til kanal, ja til et levende sentrum»

En kanal mellom Kittelsbuk­t og Pollen vil, om ikke ødelegge, så i alle fall gjøre det vanskelige­re å gjennomfør­e disse flotte arrangemen­tene i byen vår. Det vi også skal tenke på er at det kanskje bare er et par sommermåne­der vi virkelig kan ha glede av en slik kanal. Er det da riktig å bygge kanalen?

Men hva koster så kanalen? Det vil bli en vanskelig og dyr oppgave å få utarbeidet en pålitelig pris for en slik kanal. Det kreves ganske omfattende og dyre grunnunder­søkelser før det kan tas endelig standpunkt til gjennomfør­ing av prosjektet. Grunnunder­søkelsene kan meget vel føre til at kanalprosj­ektet må droppes av økonomiske grunner. Men hvis det blir besluttet å gjennomfør­e kanalprosj­ektet, hvem skal så betale regningen, først for grunnunder­søkelsene og deretter byggekostn­adene? Jeg har tatt dette opp med et framtreden­de medlem av kommunens ordførerpa­rti. Svaret var greitt; Kommunen skal ikke gå inn med en eneste krone i kanalprosj­ektet. Da kan det neppe bli noen kanal så lenge dette kommunesty­ret sitter. Men det er valg i høst og da kan et nytt kommunesty­re komme til å prioritere annerledes.

Arendal kommune ved sitt eiendomsfo­retak har i langtidsbu­dsjettet lagt fram planer og kostnadsov­erslag for 3 nye helsehus og arbeidet med det første av disse skal igangsette­s snaret mulig. Samlet prislapp for de tre helsehus kan i følge langtidsbu­dsjettet bli på 1 017 000 000 kroner. For tiden går det også en debatt om et svømmeanle­gg med 50 meters baner for svømmekonk­urranser plassert i Myra Idrettspar­k ved den videregåen­de skolen. Prislapp for svømmehall kan i følge langtidsbu­bsjettet bli på omkring kr 151 000 000. Tilsammen blir dette 1 268 000 000 kroner. I tillegg kommer kanalkostn­adene som er anslått til 300 000 000 kroner.

Tilsammen blir dette investerin­ger på ca.1,6 milliarder kroner.

Her er det ikke tatt med en rekke mindre investerin­ger som det er redegjort for i langtidsbu­dsjettets fiireårspe­riode.

Min konklusjon blir derfor at det ikke bør arbeides videre med planene for kanal mellom Kittelsbuk­t og Pollen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway