Agderposten

Tro og tvil på Vegårshei – for tjuende år på rad

Den kristne festivalen Firestarte­r har lokket til seg ungdommer fra store deler av Sørlandet i tjue år. I år var intet unntak, og hundrevis av ungdommer samles denne helgen rundt bønn, lovsang, konserter, tro og tvil på Vegårshei.

- Ida Johanne Aadland redaksjone­n@agderposte­n.no

Det som startet opp som en lokal festival på forsamling­shuset Høgtun i 1999, har nå blitt til en årlig samlingspl­ass for kristne ungdommer fra Kristiansa­nd i sør til Grenland i nord.

Men ikke alle har reist like langt. Daniela Bang og Maja Esperås bor begge på Vegårshei, og skal konfirmere seg om bare noen måneder. En del av helgens opplegg er obligatori­sk for konfirmant­ene, men 14-åringene er her ikke bare fordi de må, men fordi de vil.

– Det er tredje året mitt her. Det er fint å vite at man har en plass å høre til og at man har en Gud å støtte seg på, sier Bang før hun haster videre til neste seminar.

– Ja, kristendom­men gjør at jeg føler meg trygg, legger Esperås til.

Faerre troende

Siden år 2000 har pilen pekt én vei – faerre blir døpt, faerre går på gudstjenes­ter og en stadig mindre andel av nordmenn er medlem i Den norske kirke. De siste 20 årene har det gått fra å vaere 8 til 14 prosent nordmenn som ikke er medlem i noen trosog livssynsfo­reninger, viser tall fra SSB. Firestarte­r har ikke lagt merke til nedgangen, men satser derimot på å øke besøkstall­et i årene som kommer.

– Vi har hatt jevne besøkstall helt siden vi startet opp og har fortsatt plass til flere, sier Kjetil Myren.

Etter mange år som frivillig bidragsyte­r er han i år festivalle­der for første gang – også det et frivillig verv. For å huse de naermere tre hundre gjestene, stiller mer enn åtti lokale helter opp for å dra festivalen i havn. Kafeen skal driftes, kaffen skal traktes, scenen skal rigges og bønneromme­t skal klargjøres.

– På arrangemen­tet i går var det ungdommer som rakk opp hånden og sa de ville bli frelst. Da er alle timene som ligger bak verdt det, sier Myren.

Er Gud en festbrems?

Kommer muslimer til himmelen? Hvor gammel er Gud? Hvorfor vente til man er gift med å ha sex, er Gud en festbrems? Hvorfor er det ikke akseptert at gutter ligger med gutter, elsker ikke Gud alle? Spørsmålen­e renner inn på seminaret «Grill en kristen», og pastor Rune Tobiassen svarer ungdommene så godt han klarer.

Tvil er ikke farlig, og ikke det motsatte av å tro, slår Tobiassen fast etter en time på scenen. Festivalle­der Myren sier seg enig, og understrek­er at dørene står på vidt gap også for dem som tviler og har spørsmål.

– Vi ønsker oss nesten flere av dem som tviler eller ikke tror, for da kan vi påvirke, sier han.

Den tjuende utgaven av Firestarte­r går mot slutten, men Myren ser ingen grunn til at suksessen ikke skal fortsette i tjue år til.

– Vi satser på tjue år til ja, men først skal vi feire med litt ekstra krutt i årets fyrverkeri!

 ??  ?? IMPULS-BANDET: Det koker godt under konsertene, som for mange av ungdommene er helgens høydepunkt.
IMPULS-BANDET: Det koker godt under konsertene, som for mange av ungdommene er helgens høydepunkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway