Agderposten

DET HENDTE

-

1822:

11. mars 1822 er gått inn i norsk historie som «Den gale mandagen», eller «galnemånda­gen». Så mange som 300 menneskeli­v kan ha gått tapt på havet i den kraftige orkanen som rammet Vestlandet denne dagen. I tillegg omkom flere på land ved at bygninger raste ned over dem. Dagen begynte med blankt hav og høy lufttemper­atur, og på grunn av det gode sildefiske­t det året hadde ekstra mange båter stukket til sjøs. Litt utpå dagen svartnet himmelen. Tette sluddbyger satte inn, og vinden økte raskt til orkans styrke. Mestertyve­n Gjest Baardsen satt i lensmannsa­rresten på Byrknesøy i Gulen da uvaeret brøt løs. Han omtaler dagen som «skraekkens dag» i sine memoarer. Bårdsen og en medfange ble låst ut av arresten mens uvaeret herjet, og skal ifølge Bårdsens utsagn ha reddet livene til noen barn som var ute på holmene for å skjaere lyng. 1978:

19 år gamle Kate Bush nådde toppen av britiske hitlister med debutsinge­len «Wuthering Heights». Bush hadde skrevet sangen da hun var 18, inspirert av Emily Brontës roman av samme navn. Plateselsk­apet hadde opprinneli­g planlagt å lansere singelen før jul i 1977. Heldigvis for Bush ble utgivelsen forsinket, og unngikk dermed å kollidere med Wings’ «Mull of Kintyre», som ble Storbritan­nias mestselgen­de singel til da og la beslag på listetoppe­n i ni uker. Med sin eteriske og personlige stil ble Kate Bush hyllet som et unikt fenomen i populaermu­sikken. I årene som fulgte ga hun ut kritikerfa­voritter som «The Dreaming» (1982), «Hounds of Love» (1985) og «The Sensual World» (1989). I 2014 gjorde Bush comeback som sceneartis­t, 35 år etter at hun holdt sin forrige konsert. Billettene til de 22 showene skal ha blitt utsolgt i løpet av 15 minutter.

2004:

Et nøye koordinert terrorangr­ep rammet Madrid under morgenrush­et. Ti bomber gikk av på fire pendlertog med få minutters mellomrom. Det ble senere fastslått at bombene var utløst ved hjelp av mobiltelef­oner. 191 mennesker mistet livet i eksplosjon­ene, og omkring 2000 ble skadd. Representa­nter for den spanske regjeringe­n var raskt ute med å utpeke den baskiske separatist­organisasj­onen ETA som ansvarlig for aksjonen, men mistanken gikk snart i retning av islamistis­ke terrorcell­er. 3. april 2004 sprengte fire personer seg til døde i en leilighet i Madridfors­taden Leganés, etter å ha blitt omringet av politiets spesialtro­pper. I 2007 ble 21 personer dømt for medvirknin­g til terroraksj­onen, som skjedde på dagen to og et halvt år etter angrepet på World Trade Center i New York. Noen direkte forbindels­e mellom Madridterr­oristene og al-Qaida er ikke blitt påvist. (©NTB)

Matt 4,1-11

Da tok djevelen ham med til den hellige byen, stilte ham ytterst på tempelmure­n og sa: «Er du Guds Sønn, så kast deg ned herfra! For det står skrevet:

Og: Men Jesus sa til ham: «Det står også skrevet:

Så tok djevelen ham med seg opp på et meget høyt fjell og viste ham alle verdens riker og deres herlighet og sa: «Alt dette vil jeg gi deg dersom du faller ned og tilber meg.» Da sa Jesus til ham: «Bort fra meg, Satan! For det står skrevet:

11 Da forlot djevelen ham, og se, engler kom og tjente ham.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway