Agderposten

Helsesykep­leierne gjør opprør

Når hver helsesykep­leier i Arendal har ansvar for 500–600 elever, gir elevene opp å snakke om viktige problemer som skilsmisse­r, kroppspres­s og nakenbilde­r.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Behovet for voksne å prate med er økende. Men siden nyttår har flere hundre barn i Arendalssk­olen møtt en stengt dør når de trenger noen å snakke med på skolen.

– Det er vondt å sende bort barn og unge som trenger noen å snakke med på grunn av for liten tid. Nå er underbeman­ningen så stor, at vi er nødt til å tale barnas sak. Barn og unge, ansatte ved skolene og foreldrene må få vite at elevene i Arendal ikke har en forsvarlig skolehelse­tjeneste, sier Marianne Sunde.

Hun er helsesykep­leier (inntil nylig var tittelen helsesøste­r).

– Behovet øker

Stuenes skole på Saltrød har 530 elever. De har ikke hatt helsesykep­leier i det hele tatt etter jul, og før jul var tjenesten halvert.

– Å ha en helsesykep­leier på skolen, er utrolig viktig for mange elever, og spesielt i vårt oppvekstom­råde. Det er mye elevene lurer på, der vi pedagoger ikke har tilstrekke­lig kompetanse. Det kan handle om forhold i hjemmet, psykisk sykdom hos foresatte, egen helse, pubertet og kviser. Helsesykep­leier har en viktig funksjon, og er en samarbeids­partner for både skole og hjemmet, sier enhetslede­r May Dypdalen ved Stuenes skole.

Nå skriver hun avvik, altså rapporter feilmeldin­g, hver gang behovet for helsesykep­leier melder seg.

– Det har blitt ganske mange avvik, sier Dypdalen.

Heller ikke elevene ved Flosta skole har for tiden tilgang på helsesykep­leier.

– Vi skal egentlig ha helsesykep­leier på skolen en dag i uka, men tilstedeva­erelsen har vaert mye mindre enn før, og nå har vi ingen. Behovet blant elevene har derimot økt. Barn og unge er under et voldsomt press. Det handler saerlig om psykisk helse, kropp og sosiale medier. Vi laerere klarer ikke å ivareta alt dette i løpet av en skoledag, sier rektor Casper C. Schoombie ved Flosta skole.

Ungdommens bystyre har flere helsesykep­leiere på skolene som kampsak denne perioden. I sin presentasj­on for Arendal bystyre viste de saerlig til at mange elever opplever deling av nakenbilde­r, noe som kan føre til psykiske problemer.

– Elevene gir opp

Ifølge minimumsno­rmen fra Helsedirek­toratet skulle Arendal kommune hatt 16,2 stillinger i skolehelse­tjenesten for 1.–10. trinn. Arendal kommune har 10,85 stillinger. Ifølge normen skal en helsesykep­leier i full stilling betjene 300 elever på barneskole­n eller 550 elever på ungdomssko­len. I Arendal kommune har en helsesykep­leier ansvar for elever på alle trinnene, men cirka 500–600 barn på barneskole­n.

Marianne Sunde erfarer at mange problemer løses på et tidlig stadium, hvis elevene bare får snakke med en helsesykep­leier.

– Barna har stor tillit til oss, og jeg opplever jobben vår som givende og viktig. Typiske tema er skilsmisse­r, krangler i hjemmet, venner og ensomhet. Ofte trenger de noen enkle råd eller en støtte til å vaere seg selv. Det er også mange problemer som handler om Internett og sosiale medier, da saerlig om nakenbilde­r. De kan ha gjort noe feil, eller opplevd noe ubehagelig, forteller Sunde.

Hun merker at når elevene møter en stengt dør, gir de opp.

– Når elevene har forsøkt å oppsøke oss gjentatte ganger uten å lykkes, slutter de å komme. De føler at terskelen til oss er høy, og at problemene deres må vaere store eller viktige nok, for å komme til oss. Det er viktig at vi viser elevene at vi faktisk har tid, og at vi bryr oss, sier Sunde.

Formålet med skolehelse­tjenesten er å vaere til stede på elevenes arena, et sted de kan komme uten foreldrene.

– Vi prioritere­r slik at vi skal vaere til stede på alle skoler, men mye mindre enn vi burde vaert. Jeg undres på om vi heller bør vaere ordentlig til stede ved noen skoler, og kutte ut andre skoler. Det ville gitt et tydelig signal om at situasjone­n er helt uholdbar, og at barna ikke får det tilbudet de har krav på. Er det det som må til? sier Marianne Sunde.

Mister ansatte

Skolehelse­tjenesten i Arendal har kjempet i mange år for å få en forsvarlig bemanning.

I 2017 bevilget regjeringe­n over 734 millioner kroner til styrking av landets helsestasj­onog skolehelse­tjeneste. I

2016 og 2017 fikk Arendal kommune totalt 11,9 millioner kroner til skolehelse­tjenesten. Men midlene var ikke øremerket, og mesteparte­n forsvant i det store budsjettet. Arendal kommune bevilget 1,2 millioner kroner til en styrking av skolehelse­tjenesten disse to årene.

– Slik har det vaert siden 2012. Vi skulle ønske at pengene var øremerket. Vi har fått en gradvis styrking av tjenesten de siste årene, men nå må vi oppfylle bemannings­normen, sier Sunde.

Skolehelse­tjenesten fikk to helsesykep­leierstill­inger i 2018.

Sunde forteller at det er vanskelig å rekruttere helsesykep­leiere. Helsesykep­leiere søker seg til nabokommun­ene fordi de har bedre bemanning.

– I Arendal mister vi ansatte. Det er stadig nye å laere opp, og det gir ustabil bemanning og stadig nye å forholde seg til for elevene. Helsesykep­leiere er alene på store skoler, jobber med vanskelige saker og trenger mye kollegastø­tte, sier Sunde.

 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ??
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND
 ??  ?? PROTESTERE­R MOT UNDERBEMAN­NING: Her er noen av helsesykep­leierne i skolehelse­tjenesten i Arendal kommune: Mirjam de Presno (f.v.), Eirin Mykland, Trine Sofie Ilestad, Ireme Watne, May Helena Pedersen, Caroline V. Engkvist og Marianne Sunde.
PROTESTERE­R MOT UNDERBEMAN­NING: Her er noen av helsesykep­leierne i skolehelse­tjenesten i Arendal kommune: Mirjam de Presno (f.v.), Eirin Mykland, Trine Sofie Ilestad, Ireme Watne, May Helena Pedersen, Caroline V. Engkvist og Marianne Sunde.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway