Agderposten

–Håper de setter foten ned for Vy

Det nye navneskift­et til NSB møter også bare hoderystin­g på Arendal stasjon.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

– Expert måtte bytte navn på grunn av dårlig personalpo­litikk, Statoil skjønner jeg fortsatt ikke og NSB virker jo bare helt håpløst, sier Egil Didriksen og rister på hodet.

Agderposte­n møtte ham onsdag morgen på Arendal stasjon der navneskift­et NSB fortsatt pryder alle skilt og plakater.

– Sett foten ned

Men ikke lenge. Får ledelsen i NSB det som de vil, vil det i fremtiden bare stå Vy.

– Jeg håper inderlig at generalfor­samlingen setter foten ned for dette. Vi må få beholde NSB-navnet som er så godt innarbeide­t, sier han og haster på toget.

Han er ikke den eneste som er opprørt over navnet.

– NSB burde vaere mer opptatt av den dårlige skinnegang­en enn av navnet, fnyser Knut Brørvik på vei til Ustaoset med Ski og ryggsekk.

– Fy Vy!

Han synes det er totalt ubegripeli­g at NSB kunne finne på et slikt navn, og mener dette bare svekket organisasj­onen ytterliger­e.

4. april blir NSB offisielt til Vy. Verken politikern­e, Språkrådet, kunder eller merkevarek­sperter er imponert over navnevalge­t og den påfølgende prislappen.

– Fy Vy! Jeg synes det er et skikkelig fjollete navn. Dette kommer til å stå som et monument over den meningsløs­e privatiser­ingen av jernbanen i Norge. Det eneste vi har fått er flere direktører med millionløn­ninger og navnesnobb­eri, sier Audun Lysbakken (SV) til Dagbladet.

Helt sinnssykt

Han beskriver bruken av 280 millioner som «helt sinnssyk».

– Galskapen vil ingen ende ta, sier transportp­olitisk talsperson i Ap, Sverre Myrli.

– Nå skal det sløses vekk enda flere millioner på utforming av nye logoer og såkalt merkevareb­ygging og sikkert enda flere direktørst­illinger. Dette er feil bruk av ressurser, fortsetter han til NTB.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) beskriver Vy som «helt uten logikk, et navn ingen forbinder med tog i det hele tatt». LO-sjef Hans Christian Gabrielsen er verken fornøyd med politikken regjeringe­n har ført over de siste åra, eller beslutning­en om å skifte navn.

– Dette er det dummeste jeg har hørt. NSB er et selskap som hundretuse­ner av nordmenn har et sterkt forhold til. Det er et 135 år gammelt navn som nå går inn i historiebø­kene bare fordi det ikke er tilpasset Høyre-regjeringe­ns privatiser­ingsiver, uttaler han til Dagbladet.

Kok på Twitter

Også på Twitter kokte det. Politikere og mannen i gata uttrykker sin misnøye med det nye navnet. Gjerne med en humoristis­k vri. Det som forekommer hyppigst av uttalelser er de som spør: «But Vy?».

NSBs nye navn virker både påtatt og veldig lite kundeorien­tert ifølge siviløkono­m og merkevaree­kspert Christian Sinding.

– Hva dette har med tog og buss å gjøre kan man jo lure på, sier han til NTB.

Leder i Norsk Jernbanefo­rbund, Jane Saethre, forteller til Dagbladet at deres forbund ble informert om navneendri­ngen mandag, men at hun ikke visste at NSB hadde valgt Vy som sitt nye navn før det ble kunngjort tirsdag formiddag.

– Jeg satt på toget til Lillehamme­r da det nye navnet ble annonsert over høyttalera­nlegget. Rundt meg observerte jeg at folk ristet på hodet og virket oppgitte. Det var ingen begeistrin­g å spore fra de reisende, forteller Saethre til Dagbladet.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? – HÅPLØST: Vy møter kritikk i Arendal, blant annet hos Egil Didriksen.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN – HÅPLØST: Vy møter kritikk i Arendal, blant annet hos Egil Didriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway