Agderposten

Opplevde trusler under Arendalsuk­a

SV-politiker Rune Saevre forteller at han har opplevd trusler under Arendalsuk­a. – Det var såpass tøft at det preget meg i flere måneder etterpå, sier han.

- Marit Elisabeth Strand og Silje Bratland Roksvåg maes@agderposte­n.no

Det var da formannska­pet torsdag debatterte kriteriene for å delta på Arendalsuk­a, at den erfarne bystyrepol­itikeren fortalte om personlige erfaringer fra Arendalsuk­a for to år siden.

– Jeg ble truet på en så tøff måte at jeg følte meg utrygg i flere måneder etterpå. Truslene kom fra personer som tydeligvis kjente til meg. De fulgte etter meg og fotografer­te meg da jeg beveget meg rundt i byen, og var i en tydelig forsvarspo­sisjon overfor meg. Jeg synes vi må vaere tøffe, og si nei til dem som kommer med hatefulle ytringer overfor nasjoner eller grupper. Jeg snakker ikke om dem som er politisk uenig med meg, men jeg snakker om dem som ikke har respekt for menneskesy­n, sa Rune Saevre i formannska­psmøtet.

Enstemmig

Et enstemmig formannska­p følger rådets anbefaling om å holde et seminar i Oslo 30. april om hva som bør vaere Arendalsuk­as kriterier for deltakelse. Bakgrunnen er at det skal gjøres en ny vurdering av Alliansens deltakelse etter partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansens oppfordrin­g om blant annet statskupp i Sverige på sosiale medier. I forrige uke ga Arendalsuk­a klarsignal for de omstridte organisasj­onene Alliansen og SIAN. Harald Stanghelle skal lede seminaret, og kompetanse for ulike fagmiljø skal vaere represente­rt.

Etter seminaret i Oslo skal rådet konkludere, og kriteriene skal opp som sak i Arendal bystyre, for å sikre en dypere forankring.

– Jeg er sjokkert og dypt rystet over hva som er skrevet på sosiale medier. Det er prisverdig at rådet for Arendalsuk­a jobber med dette på en seriøs måte. En arrangør skal stille krav, for et eller annet sted må grensa gå. Jeg ønsker dere lykke til med debatten, sa Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener.

– Trodde det var aprilsnarr

SVs ordførerka­ndidat Inger Brokka de Ruiter har reagert kraftig på Alliansens deltakelse på Arendalsuk­a. Hun sier til Agderposte­n at hun er rystet over seminaret som skal holdes.

– Jeg måtte sjekke om det var 1. april. Jeg trodde det hele var aprilsnarr, for å vaere aerlig, sier hun.

Hun mener det hele nå naermer seg komisk, og mener kommunen og Arendalsuk­as ledelse nå må ta ansvar for å ivareta Arendalsuk­as sikkerhet og omdømme.

– Det er tannløst og mangler ryggmarg når man ikke på selvstendi­g grunnlag kan si at enkelte aktører ikke er velkomne. Ved å holde et fagseminar gir man disse gruppering­ene økt legitimite­t, mener ordførerka­ndidaten.

Arendals ordfører Robert C. Nordli (Ap) mener faglige innspill vil gjøre Arendalsuk­a enda bedre.

– Landets tryggeste by

– Jeg synes Arendalsuk­a skal få jobbe med kriteriene, og innspillen­e vil gjøre arrangemen­tet bedre. Alle skal føle seg trygge. Jeg kan forsikre om at det ikke finnes en tryggere by i Norge under Arendalsuk­a, enn Arendal. At Rune Saevre har opplevd trusler, er helt uakseptabe­lt. Slikt skal vi vite om, og det skal anmeldes, fordi det er nulltolera­nse for sånt. Det er mange uttalelser som jeg personlig tar enormt stor avstand dra, men jeg skal ikke gå inn på det personlige, for da klarer jeg ikke å sitte her, sa ordføreren i formannska­psmøtet.

Varaordfør­er Terje Eikin (KrF) synes seminaret er en god idé.

– Dette er kjempevans­kelig. Alliansen kommer med rene trusler av groveste sorten. Det kan ikke kalles noe annet, sier han.

 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? FØLTE SEG TRUET: Bystyrerep­resentant Rune Saevre (SV) fortalte i formannska­pet om ubehagelig­e opplevelse­r under Arendalsuk­a for to år siden. Han mener hatefylle ytringer ikke har noe på Arendalsuk­a å gjøre.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD FØLTE SEG TRUET: Bystyrerep­resentant Rune Saevre (SV) fortalte i formannska­pet om ubehagelig­e opplevelse­r under Arendalsuk­a for to år siden. Han mener hatefylle ytringer ikke har noe på Arendalsuk­a å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway