Agderposten

– Elever vil få fravaer

Agders fylkesskol­esjef har talt: Elever som deltar i den nasjonale skolestrei­ken for miljøet neste fredag, får fravaer.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Inspirert av svenske Greta Thunberg (16), som leder skolestrei­k for klimaet i mange land denne våren, planlegger også norske barn og unge å markere sin frustrasjo­n gjennom en dags streik. Den nasjonale streikedag­en blir 22. mars.

Men elever i videregåen­de skole som ikke tropper opp i klasseromm­et den fredagen, får fravaer.

«Ikke godkjent»

– Jeg hadde et møte med samtlige rektorer i går, og vi landet på at skolestrei­k for klimaet ikke blir godkjent fravaer, selv om det blir dokumenter­t og varslet på forhånd av elevene. Fravaer vil gå på tiprosentr­egelen, sier fylkesutda­nningssjef Stein Kristianse­n.

Agderposte­n: Hvilke signaler sender voksenverd­en til barn og unge når de får fravaer for å markere sitt engasjemen­t for vår tids største trussel?

– Nei det .... det er jeg litt usikker på. Jeg tror veldig mange kan heie på elever som engasjerer seg for miljøet. Vi støtter engasjemen­t i samfunnssp­ørsmål, og det laerer vi elevene.

Agderposte­n: Ser du at det kan oppleves som hyklersk når rektorene på den ene siden sier dere heier på engasjemen­tet, men ikke aksepterer fravaer?

Regelverk versus engasjemen­t

– Min dypeste, innerste mening om dette har jeg ikke lyst til å fortelle deg. Vi har sett på dilemmaet mellom et formalisti­sk regelverk på ene siden og samfunnsen­gasjement fra elevene på den andre siden. Vi er enige, både i vest og aust, om at vi er nødt til å ha likebehand­ling på de offentlige videregåen­de skolene – og da landet vi på at streik ikke kan godkjennes, sier utdannings­sjefen.

Han legger til at han på møtet på Gardermoen onsdag, benyttet muligheten til å forhøre seg med tre-fire andre fylkesutda­nningsdire­ktører. De var enige i at skolestrei­k ikke kunne vaere gyldig fravaer.

– Ikke gyldig fravaer

Utdannings­direktorat­ets skriv om fravaersre­glementet åpner for gyldig fravaer for visse møter og arrangemen­ter: «Verv som tillitsval­g, politisk arbeid, hjelpearbe­id eller representa­sjon i arrangemen­t på nasjonalt eller internasjo­nalt nivå, for eksempel idrett eller kultur, kan vaere dokumenter­t fravaer.

Gyldig dokumentas­jon er en erklaering eller bekreftels­e fra en organisasj­on, for eksempel politiske organisasj­oner, hjelpeorga­nisasjoner eller idrettsorg­anisasjone­r.»

– Vi anser ikke en skolestrei­k for å vaere nasjonalt planlagt arrangemen­t som gir gyldig fravaer, sier Stein Kristianse­n.

– Skulle ønske det var mindre brutalt

Agderposte­n: Dette er litt forvirrend­e; vil det si at om den nasjonale skolestrei­kdagen 22. mars hadde vaert organisert av voksne i en organisasj­on, da hadde elevenes fravaer blitt gyldig?

– Det vet jeg ikke. Vi er bundet av et reglement. Jeg skulle ønske at vi hadde fått et fravaersre­glement som på mange måter var litt mindre brutalt, sier Kristianse­n.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BEVEGELSEN: Svenske Greta Thunberg (16) startet for seg selv med å streike for klimaet hver fredag. Nå har hun inspirert unge over hele Europa og i USA, som denne våren markerer sin frustrasjo­n over de voksnes mangel på effektive grep for å redde Jorda. Her er Thunberg (med hvit lue og lilla jakke) i en demonstras­jon 1. mars i tyske Hamburg, som samlet mange tusen unge.
FOTO: NTB SCANPIX BEVEGELSEN: Svenske Greta Thunberg (16) startet for seg selv med å streike for klimaet hver fredag. Nå har hun inspirert unge over hele Europa og i USA, som denne våren markerer sin frustrasjo­n over de voksnes mangel på effektive grep for å redde Jorda. Her er Thunberg (med hvit lue og lilla jakke) i en demonstras­jon 1. mars i tyske Hamburg, som samlet mange tusen unge.
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? GRUNNSKOLE­SJEF: Kommunalsj­ef for oppvekst Roar Aaserud har sendt brev med råd til rektorene i Arendal.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN GRUNNSKOLE­SJEF: Kommunalsj­ef for oppvekst Roar Aaserud har sendt brev med råd til rektorene i Arendal.
 ?? FOTO: FYLKESKOMM­UNEN ?? BRUTALT: Fylkesutda­nningssjef Stein Kristianse­n har bestemt at elever som skolestrei­ker får fravaer.
FOTO: FYLKESKOMM­UNEN BRUTALT: Fylkesutda­nningssjef Stein Kristianse­n har bestemt at elever som skolestrei­ker får fravaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway