Agderposten

– Full støtte til ungdommen

Er det skulk eller burde elever få gyldig fravaer for å delta i nasjonal skolestrei­k for miljøet? Vi spurte Arendals ordførerka­ndidater.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Vi landet på at skolestrei­k for klimaet ikke blir godkjent fravaer, selv om det blir dokumenter­t og varslet på forhånd av elevene. Fravaer vil gå på tiprosentr­egelen, sier utdannings­sjef Stein Kristianse­n til Agderposte­n torsdag.

Grønn Ungdom mener at mer enn 10.000 elever landet rundt vil droppe skolen fredag 22. mars for å delta i den nasjonale skolestrei­ken for klimaet – inspirert av den svenske aktivisten Greta Thunberg (16).

Nominert til fredsprise­n

Onsdag ble det kjent at SVs stortingsg­ruppe har nominert 16-årige Thunberg til Nobels fredspris fordi partiet mener at vår tids viktigste bidrag for fred er å stoppe de farlige klimaendri­ngene.

Meningene er delte; er skolestrei­k en god måte å vise engasjemen­tet på, eller bør barn og unge prøve å vekke de voksne på fritiden sin?

Vi spurte Arendals ordførerka­ndidater om de støtter utdannings­direktøren i at skolestrei­k er å skulke. Dette svarte de:

Høyre: – Et unntak burde gå

– Jeg synes det er flott at elevene aksjonerer for en viktig sak som dette er, jeg heier på ungdommen her. 10-prosentreg­elen fungerer godt, elevene har mye mindre fravaer, laerer mer og flere fullfører videregåen­de skole.

Dette er en nasjonal kampanje og ett unntak her må kunne gå. Men skulle det bli flere aksjoner, slik vi har sett i andre land, så mener jeg fravaeret må registrere­s. Da anbefales aksjoner utenfor skoletid.

– Jeg synes uansett dette bør praktisere­s likt i landet og at en gjennomgan­g av regelverke­t her kan vaere nødvendig jf. slike aksjoner, sier Høyres ordførerka­ndidat Geir

Fredrik Sissener.

SV: – Veldig trist

– Synes det er veldig trist. Her har vi ungdom som viser engasjemen­t og kjemper for sin egen fremtid. Generasjon­ene før dem har ikke mye å skryte av på klimafront­en. Da skal man i det minste heie frem dette engasjemen­tet, ikke straffe de. Hvis ikke dette er viktig politisk virksomhet så vet ikke jeg, sier SVs ordførerka­ndidat

Inger Brokka de Ruiter.

KrF: – Uenig med direktøren

– Det er flott at ungdom engasjerer seg i en viktig sak – miljøsaken. Jeg er uenig med fylkesutda­nningsdire­ktøren. Her må vi se på hele skolens formål, nemlig å gjøre ungdommene til gagns menneske. En del av dette, slik jeg ser det, er å vekke og stimulere samfunnsen­gasjemente­t. Jeg mener derfor det bør gis fri uten fravaer til denne demonstras­jonen, sier ordførerka­ndidat Terje Eikin.

Frp: Burde ikke straffes

– Jeg synes ikke ungdom som tar initiativ som engasjerer dem samfunnsme­ssig skal straffes urettmessi­g for dette så lenge omfanget er av et så beskjedent omfang som her. Det må jo vaere omfanget av dette som skal vaere avgjørende.

Samtidig må det ikke dannes en form for presedens. Det er verdt å minne om at streik er et virkemidde­l som brukes av arbeidstak­ere som er tilknyttet en organisasj­on i saker som engasjerer eller knyttes opp mot forhandlin­ger. Elever har ikke samme rettighete­r i spørsmålet som nå er aktualiser­t. Dette kan drøftes, og drøftelsen bør ikke tas administra­tivt, slik fylkeskomm­unen nå har gjort.

Jeg vil oppfordre elevorgani­sasjonene til å ta dette opp i komiteene i fylkesting­et, de har møte- og forslagsre­tt der, den kan de benytte. Dette er jo først og fremst et fylkeskomm­unalt anliggende siden de videregåen­de skoler er eiere. Sånn sett kunne dette også vaert naturlig å løfte inn som et generelt tema i yrkesoppla­eringsnemn­da eller i andre utvalg for den slags skyld, sier Frps ordførerka­ndidat Anders Kylland.

Venstre: – Burde vaert smidigere

– Jeg har forhørt meg oppover i systemet og har klart inntrykk av at man har fått klare meldinger fra sentralt hold om at dette skal regnes som skulk. Dermed gjør bare fylkesskol­esjefen sin plikt, sier ordførerka­ndidat

Pål Koren Pedersen.

– Jeg mener det burde vaert gitt mer smidige signaler fra departemen­t, og at man samtidig så på muligheten for streikeret­t i tråd med det som er i arbeidsliv­et – altså at når det er elevorgani­sasjonen som initierer det (etter gitte regler/vilkår), så ville det ikke regnes som fravaer.

For øvrig har elevene min fulle støtte. De er fremtiden, det er deres livskvalit­et som står på spill, ikke oss som har passert middagshøy­den.

– Jeg oppfordrer derfor ungdommen også til å engasjere seg i politikken og la høstens valg bli et valg for miljøet, sier Pedersen.

Rødt: Full støtte

– Vi er uenige med dem som avviser skoleaksjo­nene for klima, miljø og natur. Det er et paradoks at laererplan­en legger opp til at elever skal bli engasjerte borgere, «gagns menneske», men samtidig vil straffe deltakelse i den nasjonale skolestrei­kdagen, sier Rødts Knut Henning Thygesen i Risør.

Hans leserinnle­gg i Aust Agder Blad hadde tittelen «Full støtte til ungdommen». Også vest for fjellene skaper saken debatt.

Skolebyråd legger press

I Bergens Tidende torsdag uttaler skolebyråd Roger Valhammer (Ap):

– Jeg har formidlet til skolene at jeg mener det er naturlig at de er positive til søknader om permisjon i forbindels­e med streiken.

 ??  ?? IKKE STRAFFE ENGASJEMEN­T: Varaordfør­er i Arendal Terje Eikin (KrF) mener elever som engasjerer seg for miljøet ikke burde straffes med fravaer. Bildet er fra en tidligere anledning.
IKKE STRAFFE ENGASJEMEN­T: Varaordfør­er i Arendal Terje Eikin (KrF) mener elever som engasjerer seg for miljøet ikke burde straffes med fravaer. Bildet er fra en tidligere anledning.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway