Agderposten

Politiet henla tre helsekjøp-anmeldelse­r

Settepolit­imesteren har henlagt tre anmeldelse­r i helsekjøps­aken, uten å foreta avhør av involverte.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Politiadvo­kat Erik Westfield Rand i Sør-Vest politidist­rikt ble oppnevnt som settepolit­imester etter at politimest­er Kirsten Lindeberg i mai i fjor erklaerte seg inhabil.

Grimstad kommunesty­re anmeldte brudd på taushetspl­ikten og grov økonomisk utroskap, mens Marc Berendt, svigersønn til en varsler og verge som nylig trakk et millionsøk­smål mot kommunen, anmeldte blant annet korrupsjon.

Politiet: Ingen avhørt

Rand opplyser til Agderposte­n at han har hatt tre saker til vurdering siden november, og at han nylig har konkludert.

– Sakene er henlagt etter en skjønnsmes­sig vurdering. Elementene i det skjønnet vil jeg ikke gå inn på, kommentere­r han.

– Er det blitt foretatt avhør i saken?

– Nei, det er ikke foretatt avhør. Men jeg har gått gjennom materialet i anmeldelse­ne, og sett på hva de inneholder hver for seg. Jeg har supplert dette ved å gjennomgå vedtak og den politiske saksbehand­lingen i Grimstad når det har vaert noen spørsmål jeg ville se naermere på, og fått svarene jeg trengte der, påpeker politiadvo­katen, og tilføyer at sakene har vaert prioritert.

Agderposte­n er i besittelse­n av de tre henleggels­ene, og settepolit­imesteren i Sør-Vest politidist­rikt har avgjort dem med følgende begrunnels­e:

● Økonomisk utroskap: Henlagt på bevisets stilling.

● Brudd på taushetspl­ikten: Mangel på bevis.

● Korrupsjon: Ikke rimelig grunn til på undersøke om det foreligger straffbart forhold.

Kontrollut­valget, som i fjor vår led et dundrende nederlag i kampen om å anmelde selve helsekjøps­aken, fikk senere kommunesty­ret meg seg på å be politiet etterforsk­e brudd på taushetspl­ikten og grov økonomisk utroskap.

Stor oppmerksom­het

Det har siden 2016 vaert stor oppmerksom­het rundt Farm In Action AS og det lokale selskapets innbringen­de og ulovlige avtaler med helse- og omsorgssek­toren i Grimstad.

Helt sentralt har en kontrakt til over 13 millioner kroner vaert, og den fikk spesielt fokus fra november i fjor etter at «bekymrings­dokumenter» davaerende økonomisje­f Helge Moen hadde sendt til rådmann og kontrollut­valg ble kjent for offentligh­eten.

Anmelder varsler klage

Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) nevnte så vidt de ferske henleggels­ene under torsdagens møte, og han lot følgende replikk falle:

– De to anmeldelse­ne er henlagt. Det var vel ingen bombe, når en ser politiets interesse for saken, sa kontrollut­valgsleder­en.

Anmelder Marc Berendt er skuffet, men ikke overrasket, og sier at han kommer til å klage på settepolit­imesterens avgjørelse.

Settepolit­imesteren i SørVest, politiadvo­kat Rand, skriver i henleggels­ene at avgjørelse­n kan klages inn for statsadvok­aten i Agder innen tre uker.

Politimest­eren i Agder erklaerte seg inhabil i deler av helsekjøps­aken 2. mai i fjor, etter at distriktet få uker før hadde mottatt to anmeldelse­r fra Berendt.

Distriktet henla den ene, brudd på taushetspl­ikten, raskt, og før Agderposte­n reiste problemsti­llinger rundt politimest­erens habilitet.

Mens settepolit­imesteren i Sør-Vest politidist­rikt nå altså konkludert­e med mangel på bevis i sak om brudd på taushetspl­ikten, mente kollegene i Agder i samme sakskomple­ks i fjor vår at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.

Henleggels­en i Agder ble den gang klaget inn for statsadvok­aten, som i et vedtak senere oppretthol­dt beslutning­en.

Dermed er i alt fire anmeldelse­r i helsekjøps­aken parkert.

 ??  ?? TRE HENLEGGELS­ER: Settepolit­imesteren i Sør-Vest politidist­rikt har henlagt tre anmeldelse­r i helsekjøps­aken. – Det var vel ingen bombe, sier kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H).
TRE HENLEGGELS­ER: Settepolit­imesteren i Sør-Vest politidist­rikt har henlagt tre anmeldelse­r i helsekjøps­aken. – Det var vel ingen bombe, sier kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway