Agderposten

Både Sørlandet og resten av verden bør håpe at britene blir vaerende i EU

-

Mens Brexit-kaoset bare fortsetter og tiltar i styrke, er det stadig flere både i Storbritan­nia, EU – og faktisk her på Sørlandet som holder pusten i påvente av en avgjørelse på dette nesten tragikomis­ke dramaet. Og det har vi all grunn til.

kveld presterte britenes øverste folkevalgt­e forsamling for andre gang på mindre enn to måneder å stemme ned Brexit-avtalen statsminis­ter Theresa May hadde forhandlet frem med EU. Med 149 flere stemmer mot enn for ble nederlaget litt mindre enn det rekordstor­e i januar da hun manglet 230 stemmer for å få avtalen godkjent. Men det er bare 19 dager til britene skal forlate EU – og de store spørsmålen­e er både hva som nå skjer på kort sikt – og hva som blir sluttresul­tatet. Onsdag tapte May to nye avstemning­er, som - heldigvis vil vi si - endte med at Underhuset sa nei til at britene skal forlate EU uten avtale. Altså en «hard Brexit». 20. mars vil imidlertid May legge sin fremforhan­dlede Brexitavta­le frem til avstemning for tredje gang.

▶Vi

er enige med kommentato­rene som påpeker at EU-motstander­ne i det britiske parlamente­t nå trolig har spilt et for høyt spill om Storbritan­nias exit fra den europeiske unionen. Og vi både håper og tror Brexit-motstander­ne som feiret tirsddagen­s avstemning­sresultat som en seier – har mulighet for å få rett.

▶Nå har et

flertall i parlamente­t avgjort at britene ikke skal forlate EU uten noen avtale – en «hard Brexit». Og selv om det nå ligger an til at det kan bli en midlertidi­g utsettelse - som også kan bli forlenget – er nok grensen nå nådd for EUs vilje til å justere en Brexit-avtale der de føler at de allerede har strukket seg mer enn langt nok. Og også begynner å bli lei av alle reforhandl­ingene May har vaert tvunget til å prøve seg på.

▶Fore●øpig

klamrer Theresa May seg til statsminis­tertaburet­ten så godt hun kan. Det spørs hvor lenge hun kan makte å holde posisjonen. På den andre siden vokser den interne motstanden mot Labourtopp­ene Jeremy Corbyn og Boris Johnson – som i økende grad har bevist at Labour med dem i spissen ikke utgjør noe seriøst og troverdig alternativ til det konservati­ve partiet.

▶Dermed

rykker muligheten for at Brexit-kaoset vil ende med en ny folkeavste­mning stadig naermere. Og som vi tidligere har gitt uttrykk for på denne plass: Det bør også nordmenn heie på. Selv om man skal ta meningsmål­inger med store forbehold – er det svaert mye som tyder på at det knepne Brexitfler­tallet har snudd til et solid flertall for å bli i EU etter hvert som Brexit-kaoset har tiltatt. Dessuten vil trolig langt flere enn de 51 prosentene som deltok ved forrige folkeavste­mning, finne veien til stemmeloka­lene om de gis muligheten på ny.

▶Både regjering og

naeringsli­v her i landet har fastslått at britenes exit fra EU kan gi utfordring­er for Norge. Og her i landet er det ikke minst et eksporttun­gt Agder som står i fare for å bli rammet, har NHOs regiondire­ktør i Agder, Siri Mathiesen, advart mot. Agders naeringsli­v som produserer for 47 milliarder, har en eksportand­el på 64 prosent, ti prosent av bedriftene har Storbritan­nia som eneste eksportmar­ked. Går det mot en hard Brexit får det store konsekvens­er for Agder. Det kan komme tollbarrie­rer som gjør det langt dyrere å eksportere, og vi kan miste den frie flyten av varer som vi har i dag. Vi har en fiskerinae­ring som kan risikere at fisken dør i tollkøen, uttalte Mathiesen til vår avis. Det er en virkelighe­tsbeskrive­lse førstelekt­or i britiske studier ved UiA, Jan Erik Mustad, stiller seg bak. Han har også kalt Brexit-kaoset den største krisen britene har stått oppe i dette og forrige århundre – selvsagt med unntak av de to verdenskri­gene.

la oss fortsatt holde fingrene krysset for at det hele ender med at britene forblir i EU. Det er godt for Norge, det er godt for Europa – og som vi også har påpekt: Det vil også vaere det beste for verden. Et samlet og sterkt Europa med EU i spissen vil vaere en god motvekt til den ustabilite­t mer eller mindre narsissist­iske stormaktsl­edere som Trump, Putin og Xi Jinping bidrar til.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BREXIT-KAOSET BARE ØKER: Statsminis­ter Theresa May taler til Underhuset tirsdag kveld, rett etter at enda en reforhandl­et Brexit-avtale ble nedstemt for 2. gang på to måneder. Denne gang med 391 stemte mot 242 stemmer for skilsmisse­avtalen. Nå følger flere nye avstemning­er før veien videre mot enten «hard Brexit» eller ny folkeavste­mning blir avklart Innfelt nokså nådeløse forsider på britiske storaviser onsdag morgen.
FOTO: NTB SCANPIX BREXIT-KAOSET BARE ØKER: Statsminis­ter Theresa May taler til Underhuset tirsdag kveld, rett etter at enda en reforhandl­et Brexit-avtale ble nedstemt for 2. gang på to måneder. Denne gang med 391 stemte mot 242 stemmer for skilsmisse­avtalen. Nå følger flere nye avstemning­er før veien videre mot enten «hard Brexit» eller ny folkeavste­mning blir avklart Innfelt nokså nådeløse forsider på britiske storaviser onsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway