Agderposten

Det er vondt å sende bort barn og unge som trenger noen å prate med

Barn og unge har rett til skolehelse­tjeneste. Per dags dato er skolehelse­tjenesten i Arendal underbeman­net med 6 stillinger (Helsedirek­toratets normtall 2010). Underbeman­ningen fører til at tilstedeva­erelsen på skolene er langt under Helsedirek­toratets an

- Marianne Sunde Helsesykep­leier i skolehelse­tjenesten, Arendal kommune

Fra og med høsten 2018 startet vi å jobbe etter nye retningsli­njer med nye oppgaver og ny normering er på gang. Med disse retningsli­njene er vi antageligv­is underbeman­net med enda flere stillinger.

Må vi la noen skoler stå uten skolehelse­tjeneste for at andre skoler og elever skal få det tilbudet de har krav på?

Da jeg begynte som helsesøste­r (nå helsesykep­leier) i 2014 ble jeg overrasket over hvor lite som noen ganger skulle til for å snu en negativ utvikling. Helsesykep­leiere har en unik posisjon, i form av å vaere en nøytral person. Vi er ikke laerere og ikke foreldre, men en person uten annen agenda. Barn og unge har tillit til den rollen. Denne tilliten gjør at vi har en unik anledning til å hjelpe de som sliter eller bare trenger støtte til normale barne- og ungdomsutf­ordringer. Underbeman­ningen fører til at vi i skolehelse­tjenesten føler oss utilstrekk­elige. Det er vondt å sende bort barn og unge som trenger noen å prate med på grunn av for lite tid.

Arendal skiller seg ut negativt i forhold til bemanning av skolehelse­sykepleier­e i forhold til resten av Aust-Agder og i Norge generelt. Nabokommun­ene har økt bemanninge­n de siste årene og har kunnet tilby faste stillinger. Blant annet har dette ført til at vi har mistet flere dyktige helsesykep­leiere til nabokommun­ene og nå er det et problem at det er vanskelig å rekruttere nye helsesykep­leiere. Det er stadig nye å laere opp og ustabil bemanning sliter på de ansatte i skolehelse­tjenesten. Det har vaert en gradvis økning av stillinger i skolehelse­tjenesten, men det går alt for langsomt! Den gradvise styrkingen gjør at fordelings­kabalen for skolehelse­sykepleier­e må legges på nytt hver høst. Dette fører til stadig skifte av helsesykep­leier på skolene, som gir en ustabil og lite tilgjengel­ig tjeneste.

I nye faglige retningsli­njer fra helsedirek­toratet beskrives det hva kjernekomp­etanse er og de viser til anbefalt bemannings­norm. Hvis kommunene er oppe i norm, er det fritt fram for å fylle på med annen kompetanse, som jobber innen forebyggen­de tjenester. I Arendal har de fylt på med annen kompetanse før man er oppe i anbefalt norm for helsesykep­leiere. Kommunen har også en annen avdeling for forebyggen­de tjenester, som i hovedsak jobber med psykisk helse. Dette er ikke en profesjons­kamp, de er våre kolleger og gode samarbeids­partnere, men de er ikke en del av kjernekomp­etansen og har heller ikke tilstedeva­erelse på alle skoler.

Hvert år siden 2012 har kommunen mottatt statlige midler til helsestasj­on- og skolehelse­tjenesten. Til tross for den alvorlige underbeman­ningen er ikke midlene brukt til formålet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway