Agderposten

Forskning kan gjøre at vindmøllep­arker i sjøen kan vaere et bedre alternativ enn landbasert­e vindkraftv­erk

- Svend Lauvrak, Øvre Lauvrak.

Det planlegges en rekke nye vindmøllep­arker i Norge. Resultatet kan bli en storstilt rasering av uberørt natur. Norge er i full gang med å anlegge flere nye vindkraftv­erk rundt om i landet.

Allerede nå er det anlagt mange vindmøllep­arker, og el-produksjon­en fra disse utgjør om lag 2 % av total energiprod­uksjonen i Norge. Dette har skjedd i løpet av de aller seneste år, og forholdsvi­s u-påaktet i våre områder på Agder. Regjeringe­n har store planer om framtidig vindkraftu­tbyggingen. Norges vassdrags – og energidire­ktorat (NVE) er bedt om å legge fram forslag til ei nasjonal ramme for utbygging med sammenfatn­ing av all kunnskap om vindkraft. Dette blir et nyttig verktøy for bedre styring på den videre kraftutbyg­ging. Mer enn 40 analyseomr­åder i Norge skal pekes ut som aktuelle for utbygging. Sammen med kartangive­lse skal dette materialet over til Olje og energidepa­rtementet med frist 1. april i år. Et foreløpig forslag skal deretter sendes ut på høring til alle berørte parter, organisasj­oner, foreninger og enkeltpers­oner. Etter behandling av høringsutt­alelsene regnes det med at en blir stående igjen med 15 – 20 områder. Regjeringe­ns estimat og målsetting er at 10 % av vår totale el - produksjon med dette skal komme fra vindkraft. Det er antydet at det vil kreves 600 nye vindmøller.

Dette må nødvendigv­is medføre en betydelig rasering av store arealer uberørt natur, og det i en grad som savne sidestykke i vår tid. Store områder blir omgjort til industriom­råder med masse vindmøller mer enn 100 m over bakken. I tillegg må det i disse veiløse områdene bygges anleggsvei­er med høy standard for å frakte fram langt og tungt utstyr. Veier i disse høytliggen­de og karrige arealene vil ha liten eller ingen nytte verken for skogbruk eller jakt – og friluftsin­teresser, ingen liker å vandre i en vindmøllep­ark. Negativ virkning på fugle- og dyrelivet blir betydelig. Det visuelle må også tillegges vekt. De mer enn 100 m høye mastene må plasseres høyest mulig i terrenget for å oppnå maksimal vindekspon­ering, og blir dermed synlige på mils avstand som et fremmedele­ment i naturen.

Økonomien i en massiv utbygging av landbasert vindkraftv­erk i Norge er også omstridt. For å framskynde og stimulere vindkraftu­tbyggingen er det innrømmet store økonomiske saerfordel­er i forhold til vannkraftv­erk eller opprusting av eldre vannverk. Vindkraftv­erk i Norge betaler verken selskapssk­att eller grunnrente­skatt til staten eller naturressu­rsskatt og konsesjons­skatt til kommuner og fylker. I tillegg subsidiere­r norske strømkunde­r vindkraft med store beløp ved at vindkraftv­erk får utstedt grønne sertifikat­er. Stort sett er det utenlandsk­e selskap som står for utbygging. 15 av 18 anlegg som skal stå ferdig innen 2020 har utenlandsk­e eiere. Anlegg av vindmøllep­arker vil selvsagt bety en del arbeidspla­sser, men bare under en kort anleggsper­iode. Senere er det lite behov for arbeidskra­ft.

Norge har overskudd av elektrisk kraft. Norsk kraftprodu­ksjon i 2017 var på vel 149.000 GWH, herav gikk c. 21.000 GWH til eksport, og kortvarig og tidvis import var ca. 6000 GWH.

Ca. 2 % kom fra vindmøller, og det samme fra søppelforb­renningsan­legg. Norge har et betydelig kraftovers­kudd som i et normalår utgjør ca.15.000 GWH. I 2017 var overskudde­t vel 17.000 GWH. Allerede i 2006 sa forskere at nedbørsmen­gdene i Norge ville øke. Det vil medføre mer vann til vannkraftv­erkene.

En må stille seg undrende til at Norge med overskudds­land på fornybar energi viser så stor iver etter å rasere den norske fjellheime­n på denne måten. Det kan virke som krefter i Norge viser overaktivi­tet for å vaere med på «det grønne skiftet».

Det er viktig å se på andre måter å skaffe mer fornybar elektrisk energi på. I den forbindels­e kan det vaere interessan­t å se på kraftselsk­apet Lyse som nylig oppgradert­e kraftverke­t Lysebotn 2 – Nord-Europas mest moderne kraftverk – med 2 nye kraftturbi­ner. Dette gir selskapet 15 % mer energi. Bare denne produksjon­søkningen i Lysebotn 2 tilsvarer 75 % av hele produksjon­en på HøgJaeren energipark, som er på 32 vindturbin­er. Oppgraderi­ng av vannturbin­er gir større effekt enn utrulig mange vindmøller. Eventuell statlig stimulans til å moderniser­e eldre vannkraftv­erk bør ha vesentlig høyere prioritet enn å angripe store arealer uberørt natur.

Vi er også i en tid hvor mange ser på sjøbaserte vindmøllep­arker som svaert interessan­te. Med forskning og utvikling vil plassering av vindmøllep­arker i sjøen sikkert vaere et bedre alternativ enn landbasert­e vindkraftv­erk, og langt mindre ødeleggend­e.

Norge behøver ikke å forhaste seg med å skaffe mer fornybar energi. Vi har overskudd, og den gilde og urørte naturen er både på kort og lang sikt en utrulig verdifull ressurs. Europa har mangel på slik natur som Norge kan framby. Verdien av urørt og vakker natur vil komme til å øke.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway