Agderposten

Det som har vaert problemet er at det ikke bare er politikern­e, men også partiene som bryter med sitt program og sine valgløfter

- Aina Frisch Arendal

Torunn Nerdalen har et viktig innlegg i Agderposte­n 08.03, som jeg er helt enig i. Hun spør hvordan man kan tro på politikere som bytter parti i løpet av en kommunesty­reperiode. De er valgt inn på et partis program og må stå for dette gjennom hele perioden.

Det som har vaert problemet i Arendal kommune, er at det ikke bare er representa­ntene, men også partiene som bryter med sitt partiprogr­am og sine valgløfter, og dermed sitter representa­ntene igjen uten det programmet de faktisk gikk til valg på. For å kunne holde sine egne valgløfter, melder en seg ut av det partiet som har brutt sine egne løfter.

I forbindels­e med kommuneval­get 2019 og den betente Hovesaken, ser jeg det nødvendig å friske opp noe av hva som skjedde med partibytte og brutte valgløfter i forbindels­e med Barbusaken. Jeg konsentrer­er meg om AP og Høyre. Andre vil forhåpentl­ig fremheve de andre partiene og aktørene fra Barbusaken som er aktuelle i årets valg.

Sammen med flere andre APpolitike­re hadde Benedikte Nilsen og Tove Skyttermyr signert på den forplikten­de Barbulista, hvor de erklaerte at de skulle jobbe mot blokkene i Barbu og for park. Arendal APs årsmøte hadde tross dette bundet sine representa­nter til å stemme FOR blokkene, ETTER valget, og uten at de hadde protestert mot at deres kandidater hadde skrevet under på Barbulista FØR valget. Partipiske­n ble opphevet ved hjelp av et ekstraordi­naert årsmøte som ble forlangt av medlemmene.

APs Vigdis Thorbjørns­en hadde meldt forfall til møtet hvor det skulle stemmes over blokkene, men møtte likevel for å unngå at Benedikte møtte som vara og dermed ville stemme mot blokkene. Jeg har stor forståelse for at disse to meldte seg ut av partiet midt i en kommunesty­reperiode. Selv hadde jeg brukt Arendal APs stemmesedd­el for siste gang etter dette.

Det ironiske med Benedikte Nilsens utmelding av AP var, at i stedet for å følge eget valgløfte, og for så vidt også hennes nye parti Høyres, som hadde programfes­tet maks 2,5 etasjer i Barbu, så stemte hun MED Høyre FOR blokkene, som de selv hadde lovt at de skulle stemme i mot.

Torunn Nerdalen ønsker at vi skal kunne stryke kandidater fra kommunelis­ta. Dette var jeg overbevist om at Stortinget vedtok i mai 2017, og får frem mange bekreftels­er på dette ved å google. Men hun har dessverre rett i at dette ikke er riktig likevel, fordi utvalget skal levere utredninge­n først mot slutten av 2019.

Kommunesty­rets sammensetn­ing ble snudd opp/ned av velgerne pga Barbusaken og brutte valgløfter. Jeg håper at politikern­e tar konsekvens­en av dette, og viser til hva de har gjort, ikke hva de sier at de skal gjøre når det gjelder Hove-saken.

Det ser ut til at vi får et dedikert Hoveparti - hvor vi kan vaere rimelige sikre på at kandidaten­e vil holde sine valgløfter om å bevare dette flotte naturområd­et som den perlen den er og ikke utvikle det til kommersiel­l forlystels­espark.

Siden det dessverre ikke er lov til å stryke kandidater ennå, vil jeg oppfordre til å bruke Hove-lista aktivt. Enten ved å stemme på partiet og føre på kandidater fra andre partier, eller ved å føre navn fra Hove-lista på den partilista en ender opp med å velge.

 ??  ?? ARENDAL BYSTYRE: Dagens bystyre i Arendal – her med ordfører Robert C. Nordli (Ap) på talerstole­n. Foto: Agderposte­n-arkiv
ARENDAL BYSTYRE: Dagens bystyre i Arendal – her med ordfører Robert C. Nordli (Ap) på talerstole­n. Foto: Agderposte­n-arkiv
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway