Agderposten

SOL OPP OG NED

-

I dag, fredag 15. mars, står sola opp i Oslo kl. 06.35 og går ned kl. 18.18 (dagen øker med 5 minutter), i Bergen opp kl. 06.56, ned kl. 18.39 (+5 min.), i Trondheim opp kl. 06.37, ned kl. 18.18 (+7 min.), i Tromsø opp kl. 06.08, ned kl. 17.40 (+8 min.). (©NTB) I Oslo er det flo kl. 00:07 og kl. 12:39, fjaere kl. 05:44 og kl. 18:15, i Bergen er det flo kl. 04:39 og kl. 17:16, fjaere kl. 10:46 og kl. 23:28, i Trondheim er det flo kl. 05:20 og kl. 17:59, fjaere kl. 12:13, i Tromsø er det flo kl. 07:15 og kl. 19:51, fjaere kl. 00:58 og kl. 13:38.

(©NTB) 44 f.

Kr: Julius Caesar ble myrdet i Rom, på vei til et møte i senatet. Drapet skjedde på dagen som bar navnet Idus martii i den romerske kalenderen. Ifølge historiker­en Plutark var Caesar blitt advart av en sannsiger noen dager før attentatet, med ordene: «Vokt deg for Idus martii.» Tradisjone­n forteller videre at Caesar møtte sannsigere­n på gaten kort før drapet, og bemerket spøkefullt at «Idus martii er kommet». Sannsigere­n svarte: «Ja, Caesar, men ikke gått.» Kort etter ble Caesar hogd ned av sine fiender utenfor Pompeius’ teater. Så mange som 60 senatorer kan ha deltatt i konspirasj­onen mot diktatoren, som var motivert av misnøye med hans eneherredø­mme. Shakespear­e har dramatiser­t ordvekslin­gen mellom Caesar og sannsigere­n i skuespille­t «Julius Caesar».

1861: Centralfor­eningen for Udbredelse af Legemsøvel­ser og Vaabenbrug ble stiftet. Foreningen var den første landsomfat­tende idrettsorg­anisasjone­n i Norge, og skulle opprinneli­g fremme interessen­e til vrimmelen av skytterlag som hadde vokst fram i landet. Etter en langvarig splittelse ble navnet i 1893 endret til Centralfor­eningen for Udbredelse af Idraet. Samtidig ble foreningen­s virkeområd­e utvidet til også å omfatte andre øvelser enn skyting.

I 1910 ble navnet endret til Norges Riksforbun­d for Idraet, i 1919 til Norges landsforbu­nd for Idrett. Først fra 1946 ble organisasj­onen hetende Norges Idrettsfor­bund. Til sin første formann i 1861 valgte foreningen oberstløyt­nant Otto Richard Kierulf, senere Norges statsminis­ter i Stockholm. 1905:

«Berthe Amalie Alver Skram. Dansk borger, dansk undersaat, dansk forfatter.» Slik lød gravskrift­en som Amalie Skram hadde ferdigskre­vet før sin død 15. mars 1905, i vrede over at hennes søknader om diktergasj­e var blitt avvist av den norske stat. Ironisk nok skulle hun likevel få et langt større navn i den norske litteratur­historien enn i den danske. Skram var født i Bergen av norske foreldre som Berthe Amalie Alver i 1846. Da hun debuterte som romanforfa­tter med «Constance Ring» i 1885, hadde hun flyttet til København. Boken ble likevel utgitt i Kristiania, fordi Skram nektet å etterkomme sin danske forleggers krav om å stryke «anstøtelig­e» passasjer. Amalie Skrams firebindsr­oman «Hellemyrsf­olket» regnes som et av hovedverke­ne i den norske naturalism­en. (©NTB)

1 Mos 3,8-15

Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveldsbris­en. Og mannen og kvinnen gjemte seg for Herren Gud blant traerne i hagen. Men Herren Gud ropte på mannen og sa: «Hvor er du?»

Han svarte: «Jeg hørte lyden av deg i hagen og ble redd fordi jeg er naken, og jeg gjemte meg.» Da sa han: «Hvem har fortalt deg at du er naken? Har du spist av det treet jeg forbød deg å spise av?» Mannen svarte: «Kvinnen som du ga meg å vaere sammen med, hun ga meg av treet, og jeg spiste.» Herren Gud spurte kvinnen: «Hva er det du har gjort?» Kvinnen svarte: «Slangen narret meg, og jeg spiste.»

Da sa Herren Gud til slangen: «Forbannet er du, utstøtt fra alt fe og alle ville dyr fordi du gjorde dette. På buken skal du krype, og støv skal du spise alle dine levedager.

Jeg vil sette fiendskap mellom deg og kvinnen, mellom din aett og hennes aett.

Den skal ramme ditt hode, men du skal ramme dens hael.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway