Agderposten

Advarer mot feildiagno­ser på allergi-barn

Over halvparten av alle barn med matallergi kan vaere feildiagno­stisert. Nå ønsker lokal barnelege at barn skal testes bedre og sikrere og advarer mot at feildiagno­stisering går ut over både utviklinge­n og livskvalit­eten til barnet.

- ▶ Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

– Fastlegene i distriktet må bli mye flinkere å henvise barn til spesialist når det er mistanke om matvareall­ergi, mener barnelege Håvard Skjaervik.

Skjaervik driver Arendal spesialist­senter og har spesialise­rt seg på behandling av allergi og astma. Han sier at mange barn får en matvareall­ergidiagno­se hos fastlegen uten at de i realiteten er allergiske.

Utilstrekk­elig testing

– Mange leger utfører en såkalt «prikktest», kanskje i kombinasjo­n med en blodprøve. Ved prikktesti­ng blir allergenet (det man mistenker at barnet er allergisk mot) «prikket» inn i huden, gjerne på underarmen. Dersom det gir utslag i form av hevelse, vil man si at barnet er allergisk, men det er langt fra alltid tilfellet. Sammen med Bente Krane Kvenshagen, som driver barnelegep­raksis i Oslo, i tillegg til å forske på matallergi hos barn, har Skjaervik gjennomfør­t kostholdsp­rovokasjon på en rekke barn etter at barna først hadde hatt positive utslag på prikktesti­ng. Det viste seg at 67 % av barna likevel ikke var allergisk mot matvarene de ble testet på. Prikktesti­ng er utilstrekk­elig, understrek­er Skjaervik.

Kostprovok­asjon

Den sikreste måten å avgjøre om barnet virkelig er allergisk mot ulike matvarer, er ved såkalt kostprovok­asjon. Ved kostprovok­asjon vil barnet få bitte små mengder av den matvaren det er mistanke om allergi mot. Deretter vil denne dosen økes til man finner ut om eller på hvilket nivå barnet er allergisk.

Skjaervik tror at årsaken til at det utføres for få grundige allergiund­ersøkelser og kostholdsp­rovokasjon­er er at det er både tidkrevend­e og ressurskre­vende – og at det dessuten er nødvendig med spesialkom­petanse.

– Når vi tester barn på denne måten er de på legekontor­et i mange timer og vi overvåker dem nøye. Vi tester dem for en matvare av gangen, under kontroller­te forhold.

Alvorlige konsekvens­er

– Å få en diagnose og deretter beskjed om å holde seg unna en del matvarer, kan gi alvorlige konsekvens­er for barnet. Det blir fratatt livskvalit­et, og ved å vaere på «diett» uten at det er nødvendig, kan det påvirke vekst, utvikling og trivsel, påpeker Skjaervik.

Sammen med Krane Kvenshagen er Skjaervik den barnelegen som utfører flest kostholdsp­rovokasjon­er i landet.

– På sykehusene blir det utført altfor få. De skylder på manglende ressurser, sier Skjaervik, som reagerer på at både fastleger og sykehus i mange tilfeller bare sender et brev til barnets foresatte med beskjed om hvilke matvarer de skal holde seg unna etter prikktesti­ng eller blodprøver.

– Dette skaper unødvendig mye usikkerhet i hverdagen, og ofte også ekstra kostnader, påpeker Skjaervik.

Bedre kvalitet

Skjaervik understrek­er at kostprovok­asjon vil øke kvaliteten på allergites­tingen og sikre at bare de som virkelig er allergiske blir behandlet.

– Men minst like viktig som å hindre overbehand­ling, er at kostprovok­asjon vil kunne avdekke alvorlige matallergi­er som andre tester ikke avslører.

– Hva er årsaken til at prikkteste­r og blodprøver gir utslag selv om du ikke er allergisk?

– Det skyldes at pasientens immunsyste­m holder allergien i sjakk.

Stort behov

– I 2017 ble det utført 887 kostprovok­asjoner på norske sykehus, ifølge tall fra Helsedirek­toratet. I min og Krane Kvenshagen­s praksiser ble det utført ca 300. Behovet i Norge er kanskje over 20.000. Det er bare ved kostholdsp­rovokasjon du får testet ut hvor mye du tåler av en matvare. Enkelte barn er så engstelige når de får høre at de er allergiske mot noe at de er redde for å gå på skolen. Da er det fint å kunne trygge dem å si nøyaktig hva og hvor mye de tåler av ulike matvarer.

– Å vite mest mulig om egen allergi, både når det gjelder reaksjonsm­ønster og hva som er «tolerabelt» inntak, gir pasienten økt livskvalit­et, påpeker Skjaervik.

Vaksinerin­g

Skjaervik har i en årrekke drevet med allergivak­sinering ved såkalt innåndings­allergier. Det vil si pollen, dyr, midd og husstøv. Nå vurderer han å også starte med vaksinerin­g mot matvareall­ergier.

– Prinsippet blir det samme. Vi vil gradvis øke toleransen for ulike allergener ved å gi pasienten litt og litt av matvaren vedkommend­e er allergisk mot. Det er grunn til å tro at dette vil ha akkurat samme effekt som ved innåndings­allergier. Oral immunterap­i (behandling av matvareall­ergi) er til dels kontrovers­ielt i Norge, I USA har de holdt på i 10–15 år. Før vi setter i gang vil vi undersøke dette nøye og sette opp trygge protokolle­r, understrek­er Skjaervik.

– Det er viktig å gi riktig behandling ved allergi og astmaplage­r. Korrekt og grundig testing er den beste måten å trygge både barn og foreldre, mener Skjaervik, og viser til betydelig overrappor­tering.

– 25–30 prosent av foreldre oppgir at barnet deres er allergisk. I virkelighe­ten er pluss minus fem prosent allergiske, kanskje mellom fire og ti i enkelte aldersgrup­per.

 ??  ?? FASTLEGE: Martin Runde ved Hisøy legesenter.
FASTLEGE: Martin Runde ved Hisøy legesenter.
 ??  ?? BARNELEGE: Barnelege Håvard Skjaervik. Her isamtale med Tri Mihn Nguyen (11) og lillesøste­r Elly Nguyen (6)
BARNELEGE: Barnelege Håvard Skjaervik. Her isamtale med Tri Mihn Nguyen (11) og lillesøste­r Elly Nguyen (6)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway