Agderposten

– Riktig med straffe

Forsvarsad­vokater opplever ofte at dommeren ber aktor redegjøre for saksbehand­lingstid og tidsbruk.

- Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

Pål Eide og Bjørn Rener-Larsen har begge lang fartstid som forsvarsad­vokater. De opplever at problemet med lang saksbehand­lingstid hos politiet har økt de siste årene. Begge understrek­er at lang liggetid kan vaere en så stor belastning for tiltalte at mildere straff er naturlig. Ingen av dem er overrasket over tallene i Agderposte­ns undersøkel­se.

– Tallene samsvarer med mine erfaringer, sier Pål Eide.

Virkningen­e av straff svekkes

– For at formålet med straff skal oppfylles, må straffen komme relativt raskt etter at gjerningen er utført. Hvis gjerningsp­ersonen må vente lenge, svekkes virkningen av straffen. Det gjelder saerlig når det blir gitt strafferab­att. Jo lavere straff, jo mindre avskrekken­de blir den, og dermed blir den forebyggen­de effekten mindre. Gjerningsp­ersonen får heller ikke lagt saken bak seg og utsiktene til rehabilite­ring svekkes, sier advokat Pål Eide til Agderposte­n.

– Både for gjerningsp­ersonen og fornaermed­e er det en fordel at saken kommer opp innen rimelig tid. Problemet er at staten ikke har sørget for nok kapasitet på påtaleside­n. Arbeidsmen­gden til politiet har ikke avtatt og de har ikke nok ressurser. Derfor bli etterforsk­ning og påtale en flaskehals i rettssyste­met, mener Eide.

Kollega Bjørn Rener-Larsen er enig:

– Dersom det går lang tid mellom handling og straff kan det i noen tilfeller medføre betydelig ulempe for tiltalte. Den tiltaltes livssituas­jon kan ha endret seg. Kanskje er den tiltalte i mellomtide­n endelig kommet seg i jobb eller i gang med utdanning. Mangel på naerhet i tid mellom handling og tid blir da problemati­sk, påpeker Rener-Larsen.

Svekker tilliten til politiet

Rener-Larsen er også opptatt av at lang saksbehand­lingstid svekker tilliten til politiet.

– Hvor alvorlig det er at saker bli liggende, avhenger selvsagt av sakens karakter, men det er en ekstra belastning å gå og vente. Publikums tillit til politiet vil naturlig nok også kunne svekkes dersom det går lang tid mellom anmeldelse og reaksjon, sier Rener-Larsen.

Domstolen reagerer

– Domstolene er ofte interesser­t i å se på saksbehand­lingstiden når straffeutm­åling skal bestemmes. Det er ikke sjelden at dommeren spør aktor om saksbehand­lingstiden eller ønsker redegjort for tidsbruk og etterforsk­ning fram til tiltale blir tatt ut. Min opplevelse er at dommerne er mer opptatt av dette nå enn tidligere, sier Bjørn Rener-Larsen.

Forsvarero­ppgave

– Saksbehand­lingstid har blitt viktigere som straffeutm­ålingsmome­nt de senere årene. Advokater bør derfor se naermere på eventuell liggetid i hver enkelt sak. Det bør vaere en naturlig del av forsvarero­ppdraget, understrek­er Rener-Larsen.

Både Rener-Larsen og Eide påpeker at selv om saksbehand­lingssiden hos politiet ser ut til å øke, blir de aller fleste sakene ferdig etterforsk­et og tiltale blir tatt ut innen rimelig tid.

Bør ikke påvirke erstatning

Advokat Eide er uenig med bistandsad­vokater som mener at dersom lang liggetid hos politiet gir tiltalte strafferab­att, bør fornaermed­e også «kompensere­s» for sine ulemper i form av økt erstatning.

– Erstatning­en bør utmåles etter sakens grovhet, mener Eide.

Saerlig i forhold til unge lovbrytere er rask saksbehand­lingstid viktig, mener de to.

– Dersom det er snakk om saker som politiet er pålagt å prioritere, som for eksempel sedelighet, vold og saker som gjelder unge lovbrytere, er det riktig og nødvendig å gi betydelig reduksjon i straffen på grunn av lang liggetid. Men det går selvsagt en grense i forhold til handlingen­s grovhet. Ved alvorlige lovbrudd vil tidsforløp­et bli tillagt mindre betydning, sier Eide.

Belastning for offeret

– For fornaermed­e vil det også vaere en belastning å gå og vente på rettssaken. Livet settes på vent og dersom det tar for lang tid, kan fornaermed­e få en følelse av urettferdi­ghet, at gjerningsp­ersonen «slipper unna» eller at man som fornaermet ikke blir tatt på alvor. Det igjen kan svekke tilliten til rettssyste­met, sier Bjørn Rener-Larsen, som har erfaring både som forsvarsad­vokat og bistandsad­vokat. ▶

 ??  ?? ØKENDE: Strafferab­att har blitt mer aktuelt de siste årene. Domstolene er ofte opptatt av saksbehand­lingstiden, sier advokat Bjørn Rener-Larsen.
ØKENDE: Strafferab­att har blitt mer aktuelt de siste årene. Domstolene er ofte opptatt av saksbehand­lingstiden, sier advokat Bjørn Rener-Larsen.
 ??  ?? SVEKKER: Hvis det går for lang tid mellom gjerning og straff, svekker det straffens effekt, sier advokat Pål Eide.
SVEKKER: Hvis det går for lang tid mellom gjerning og straff, svekker det straffens effekt, sier advokat Pål Eide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway