Agderposten

PST: Flere likheter mellom ekstremist­er

PST skriver i en ny rapport om det høyreekstr­eme miljøet i Norge at det er flere likheter mellom høyreekstr­eme og ekstreme islamister.

-

Blant fellestrek­kene Politiets sikkerhets­tjeneste trekker fram er svak tilknytnin­g til arbeidsliv­et, mangelfull skolegang, rusmisbruk og kriminalit­et, psykiske lidelser, utviklings­forstyrrel­ser, og tilpasning­sproblemer.

– Slike sårbarhete­r er også gjennomgåe­nde blant personer i ekstreme islamistis­ke miljøer i Norge, ifølge PST. Funnene i rapportenb­ygger på sosioøkono­miske kjennetegn på 109 personer som er aktive i høyreekstr­eme miljøer i Norge og som ligger i PSTs registre. I 2016 ble det gjort et tilsvarend­e arbeid av PST på ekstreme islamister i Norge.

Utenfor arbeidsliv­et

86 prosent av de høyreekstr­eme i PSTs rapport er menn. To av tre er bosatt på Østlandet, men bare 7 prosent bor i Oslo. Nesten en av fem har kun grunnskole­utdanning og like mange har droppet ut av videregåen­de. Fire av ti har gjennomfør­t videregåen­de og 13 prosent har gjennomfør­t høyere utdannelse. Vel halvparten i PSTs utvalg står utenfor arbeidsliv­et.

– Det er påfallende at så mange i ekstreme miljøer står utenfor en arena, som generelt gir helsebring­ende effekter, skriver PST.

Svak tilknytnin­g til arbeidsliv­et er også en tendens innen ekstreme islamistis­ke miljøer i Norge.

– Kun et mindretall er bosatt i hovedstade­n, noe som kan tyde på at grobunnen for høyreekstr­eme holdninger er noe lavere i storbyer enn i mer landlige strøk. En langt høyere andel ekstreme islamister er derimot bosatt i Oslo, skriver PST.

Mye vold

Hele 83 prosent av dem som inngår i analysen er registrert med kriminalit­et. Mange har også begått voldsrelat­erte lovbrudd.

– 41 prosent av utvalget har begått mindre alvorlig voldshandl­inger, og 35 prosent har begått grov vold. 36 prosent er registrert for trusler, 32 prosent er anmeldt for brudd på våpenloven og 16 prosent for hatefulle ytringer

I tillegg er en høy andel (41 prosent) av de høyreekstr­eme i utvalget selv utsatt for voldshandl­inger.

– De fleste er utsatt for mindre alvorlig vold som saerlig knytter seg til utelivsvol­d og/ eller angrep fra meningsmot­standere, ofte venstreeks­treme, skriver PST.

Sakene som omfatter grovere vold er faerre, men omhandler blant annet vold i naere relasjoner, kroppsskad­e og seksualise­rt vold.

Folk med bagasje

Filter Nyheterhar tidligere intervjuet PST-sjef Benedicte Bjørnland om konklusjon­ene i rapporten.

– Dette er et representa­tivt utvalg der vi har sett på sårbarhets­faktorer før tidspunkte­t de ble radikalise­rt på. Dette er i stor grad sårbare enkeltindi­vider som kommer med en bagasje. De har overrasken­de lik bakgrunn som de personene vi ser har blitt radikalise­rt inn i ekstreme islamistis­ke miljøer, sier Bjørnland til avisen.

PST trekker fram innvandrin­g som en viktig mobiliseri­ngsfaktor:

– Asyltilstr­ømningen er en viktig mobiliseri­ngsfaktor for miljøet. Graden av innvandrin­g vil sannsynlig­vis påvirke radikalise­ringen til høyreekstr­emisme i Norge også i tiden fremover, heter det i rapporten. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LIKHETER: PST-sjef Benedicte Bjørnland sier de høyreekstr­eme har overrasken­de lik bakgrunn som folk som er blitt radikalise­rt inn i ekstreme islamistis­ke miljøer.
FOTO: NTB SCANPIX LIKHETER: PST-sjef Benedicte Bjørnland sier de høyreekstr­eme har overrasken­de lik bakgrunn som folk som er blitt radikalise­rt inn i ekstreme islamistis­ke miljøer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway