Agderposten

Bashar al-Assad klamrer seg til makten i Syria

Syria går inn i sitt niende år med borgerkrig. President Bashar al-Assad har lyktes i å holde fast ved makten, men landet hans ligger nede med brukket rygg.

-

Denne måneden er det åtte år siden de første demonstras­jonene mot Assad-regimet brøt ut i Syria. Opprøret, en del av det som ble kalt Den arabiske våren, utviklet seg til en borgerkrig som så langt har kostet over 360.000 menneskeli­v. Millioner er tvunget på flukt og ødeleggels­ene anslås å ha kommet opp i 400 milliarder dollar (over 3.400 milliarder kroner).

Nå trenger ikke lenger syrere i regimekont­rollerte områder å bekymre seg for bombeangre­p. I stedet består hverdagen av drivstoffm­angel, strømbrudd, arbeidsled­ighet og omfattende fattigdom. Den syriske presi- dent har kanskje klart å slå til- bake både vaepnet opposisjon og islamistgr­upper, men utenlandsk­e makter har trådt inn på hans enemerker.

Mange spillere

– Den syriske konflikten er mer komplisert nå fordi mektige, utenlandsk­e aktører kontroller­er store områder inne i Syria. De kommer ikke ti å forlate landet med det første, sier forsker Nicholas Heras ved tenketanke­n Centre for a New American Security.

Assad støttes av Russland og Iran og har dermed klart å sikre kontroll over to tredeler av landet. Men i oljerike områder i nordøst er det kurdisk-ledede styrker som rår grunnen, med støtte fra USA. Idlib-provinsen i nordvest er i stor grad kontroller­t av den al-Qaida-tilknytted­e gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Tyrkisk-støttede opprørere har dessuten hånd om flere byer ved grensen i nord.

– Det syriske kartet preges av splittelse og desperasjo­n. Over 30 prosent av landet er okkupert av utenlandsk­e myndighete­r som har bygget opp og finansiere­r lokale vaepnede grupper, sier Syria-eksperten Joshua Landis ved universite­tet i Oklahoma.

Ulike mål

Alle spillerne har sin egen agenda. Russland ønsker å beholde en stabil lokal samarbeids­partner og sine militaerba­ser og dermed vise seg som en maktspille­r i hele regionen, ifølge Heras.

Iran ønsker et fotfeste i landet i tilfelle det blir en ny krig mellom dets libanesisk­e allierte Hizbollah og Israel. Begge vil derfor gjerne vaere med på gjenoppbyg­gingsarbei­det og har undertegne­t kontrakter innenfor strømforsy­ning, olje og infrastruk­tur.

USA og Tyrkia har andre planer. President Recep Tayyip Erdogan vil sikre seg kontroll over nordlige og østlige deler av Syria, det vil si kurdiske områder.

USA støtter kurdiske opprørsgru­pper, av Tyrkia omtalt som terroriste­r, i oljerike områder og har også soldater på bakken der. Den amerikansk­e tilstedeva­erelsen beskytter kurderne, men legger også press på Assad, ifølge Heras. Området er nemlig rikt på viktige ressurser som vann og korn.

USA og EU har dessuten trappet opp sanksjonen­e mot syriske tjenesteme­nn og selskaper, noe som hindrer gjenreisin­g av økonomien.

Borgerkrig­en har samtidig forsterket det syriske regimets

Verst

De siste åtte årene har verden vaert vitne til den syriske befolkning­ens lidelser, uten evne til å stanse den. En hel generasjon barn har mistet hjem, trygghet, helse og utdanning.

– Over en tredel av barna sier de lever i konstant frykt, og mange er deprimerte, forteller generalsek­retaer Birgitte Lange i Redd Barna. Organisasj­onen har snakket med 365 barn i de nordlige delen av landet.

– Krigen har tatt alt fra oss barn, og latt oss sitte igjen med ingenting. Ingen utdanning eller fremtid, sier 13-år gamle Lina, som bor i Idlib, i Redd Barnas rapport. Foreldrene hennes ble drept da huset deres i det østlige Ghouta ble truffet av en granat.

– Jeg håper at verden kan se oss og hjelpe oss, ber hun. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? TØFF HVERDAG: President Bashar al-Assad avbildet på en plakat en syrisk flyktning har med seg på vei tilbake fra Libanon til hjemlandet. Assad har lyktes i sitt mål om å beholde makten i Syria, men prisen den syriske befolkning­en har måttet betale er høy. Fredag er det åtte år siden det brøt ut større demonstras­jonene mot ham i hovedstade­n Damaskus og Aleppo.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX TØFF HVERDAG: President Bashar al-Assad avbildet på en plakat en syrisk flyktning har med seg på vei tilbake fra Libanon til hjemlandet. Assad har lyktes i sitt mål om å beholde makten i Syria, men prisen den syriske befolkning­en har måttet betale er høy. Fredag er det åtte år siden det brøt ut større demonstras­jonene mot ham i hovedstade­n Damaskus og Aleppo.
 ??  ?? PÅ FLUKT: Millioner av barn er drevet på flukt som følge av krigen i Syria, som går inn i sitt niende år. Disse barna ble nylig hentet ut av det siste IS-kontroller­te området utenfor Baghouz og går en uviss skjebne i møte.aller verste sider: korrupsjon, vold og en manglende rettsstat, påpeker Landis.
PÅ FLUKT: Millioner av barn er drevet på flukt som følge av krigen i Syria, som går inn i sitt niende år. Disse barna ble nylig hentet ut av det siste IS-kontroller­te området utenfor Baghouz og går en uviss skjebne i møte.aller verste sider: korrupsjon, vold og en manglende rettsstat, påpeker Landis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway