Agderposten

Skjebnetid for bygder og byer øst i Agder

-

Kommunene Grimstad, Arendal, Tvedestran­d, Gjerstad og Risør er sammen med Vegårshei, Kragerø og Bamble inne i en skjebnetid i forbindels­e med den store, interkommu­nale planen som nå lages for det vi har kalt «Rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark.

dag skal det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS fortelle det interkommu­nale planutvalg­et bestående av de åtte ordførerne mellom Grimstad og Bamble – hvilken linje de mener er den som er den samfunnsme­ssige beste for den nye fire felts E18motorve­ien som forhåpentl­igvis skal påbegynnes i 2020.

brakte sist uke nyheten om hva de innleide veikonsule­ntene fra Rambøll og Asplan Viak AS har uttalt at de anbefaler og ikke anbefaler for en del punkter på den 20 km lange strekninge­n Arendal-Grimstad. En dårlig nyhet for mange var at konsulente­ne fraråder en lang miljøtunne­l forbi tettbebygg­elsen fra der dagens 4-felts vei slutter i Øygardsdal­en og videre østover ut av Grimstad by. Dette på grunn av utfordring­er i grunnen. Mens det var en god nyhet for Tingstveit-bygda at konsulente­ne fraråder tverrlinje­n som ville rasert bygda.

først i dag får beboere både i bynaere boligområd­er i Grimstad, og flere bygdelag i grenseområ­det mellom Grimstad og Arendal kommuner – svar på om de fortsatt må frykte at bomiljøer, naer natur og friluftsom­råder kan bli sterkt påvirket – ja naermest rasert – av den nye motorveien som skal brøyte seg frem gjennom landskapet enten her eller der.

dag vil de – og vi andre – få svaret på om Nye Veier AS anbefaler den indre, nordvestre E18-linjen som svaert mange i disse bygdesamfu­nnene frykter – eller om de går for den ytre, sydøstre linjen. Som i stor grad følger dagens E18 vestover fra Grimstad by til Nedenes i Arendal. Herfra og østover er det ingen anbefaling om å følge dagens trasé – før man kommer rett vest for Stoa. Her forsøker veiplanleg­gerne å presse inn en ny fire felts motorvei ved siden av eller oppå dagens E18. Og det store spørsmålet for Arendal ellers blir hvilken kryssløsni­ng som skal velges på strekninge­n Stoa-Harebakken. Ut fra de trafikkber­egningene som legges frem, har vi stor sans for forslaget om å gå for to halve kryss på den nye motorveien. Det blir også samme prinsipp som anbefales ved Grimstad by, der dagens kryss i Øygardsdal­en også foreslås skrotet til fordel for to halve kryss i øst og vest.

det er også flust av andre skjebne-punkter langs de om lag 75 kilometern­e den store E18-planen omfatter. Et av de store spørsmålen­e blir om det anbefales at den fremtidige motorveien skal gå innom Brokelands­heia, som i dag. Det føler vi oss nokså trygge på blir konklusjon­en. Så gjenstår å se hva som blir anbefaling­en når det gjelder linjeførin­g og kryss som skal erstatte dagens trafikksys­tem ved Vinterkjae­r. Her vil valget få helt avgjørende betydning for Risør bys utviklings­muligheter.

avgjørende problemsti­lling når linja for ny E18 skal velges, er avveininge­n mellom det som kalles «prissatte» og «ikke prissatte» konsekvens­er. Altså på den ene siden en avveining av hva som blir kostnaden rent økonomisk av det fysiske prosjektet – og de virkningen­e det får for trafikantn­ytte og samfunnsøk­onomi. Og på den andre siden de konsekvens­ene den nye motorveien vil få for by- og bygdemiljø­er – og bomiljøene her. For natur- og friluftsom­råder, og for kulturminn­er. Og landbruksv­erdier som kan ha mye større verdi på lang sikt enn det som er mulig å sette en prislapp på i dag.

avveininge­ne blir en tøff oppgave for de åtte ordførerne i det interkommu­nale planutvalg­et. Her vil konflikten­e bli mange og store – og betinger at de åtte ordførerne har en tett dialog med sine respektive kommunesty­rer. Det blir svaert krevende, ikke minst fordi tidspresse­t de har lagt på seg selv er så stort.

er ennå ikke selvsagt at man vil komme i mål med flertallsv­edtak i samtlige åtte kommunesty­rer innen den selvpålagt­e fristen går ut på ettersomme­ren. Men av hensyn til hva som står på spill for hele landsdelen – og de muligheter som åpner seg dersom de lykkes – vil vi ønske all mulig lykke til!

 ?? KART: NYE VEIER ?? MÅ VELGE EN E18-LINJE: Her er de ulike alternativ­ene for mulige E18-linjer som ble presentert for det interkommu­nale planutvalg­et for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark i januar. I dag, mandag 18. mars, får vi vite hvilken som er den ene linjen Nye Veier AS anbefaler. Men det er en mulighet for at de åtte ordførerne 10. april kan velge å legge flere alternativ­e linjer ut til høring.
KART: NYE VEIER MÅ VELGE EN E18-LINJE: Her er de ulike alternativ­ene for mulige E18-linjer som ble presentert for det interkommu­nale planutvalg­et for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark i januar. I dag, mandag 18. mars, får vi vite hvilken som er den ene linjen Nye Veier AS anbefaler. Men det er en mulighet for at de åtte ordførerne 10. april kan velge å legge flere alternativ­e linjer ut til høring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway