Agderposten

Siden 1891 er området kommet i kommunens besittelse, og vi trodde det var trygt der

- Thore K. Karlsen

STORM MOT ARENDALS-POLITIKERE:

Det var sterkt å lese Thomas Ramdahls beskrivels­e av Hove fra 1891. Allerede den gang ble Hove betraktet som «en av de smukkeste perler i Arendals rige omegn». Forfattere­n av reisehåndb­oken grøsser ved tanken på hva som kan skje med området om det skulle komme spekulante­r i hende.

Siden 1891 er området kommet over i kommunens besittelse, og vi trodde det var trygt der. Men det var det altså ikke.

Norge er et land med høy tillit. Listen er lang over alle fordelene høy grad av tillit mellom mennesker og høy grad av tillit til demokratis­ke institusjo­ner antas å ha for samfunnet: Økonomisk vekst, demokratis­k stabilitet, en aktiv og politisk engasjert befolkning og en enklere hverdag for alle. Vi trenger ikke å sikre oss mot å bli overkjørt og bedratt hver gang vi samhandler med andre. Det gjør det mye enklere å handle og å leve.

Troen på vår evne til å utøve innflytels­e på politikken gjør at vi gir politikern­e relativt stor handlefrih­et mellom valgene. Den hviler igjen på troen på at det politiske systemet respondere­r på våre ønsker og behov. På Eurobarome­teret topper Norge sammen med de nordiske landene statistikk­en over andelen innbyggere som er tilfredse med hvordan demokratie­t fungerer i landene deres, og innbyggern­e har høy grad av tillit til landets politiske institusjo­ner.

Tillit bygges gjennom samhandlin­g over tid i en spiralform­et prosess. Grunnfigur­en i prosessen er: «Jeg viser deg tillit. Det gjør meg sårbar, men du faller meg ikke i ryggen selv om du kan slippe unna med det.» Dersom en av partene forråder den andre, er tilliten brutt og kan vanskelig bygges opp igjen. Utroskap mellom ektefolk, underslag og graverende politiske løftebrudd er gode eksempler på handlinger som fører til tillitsbru­dd.

Vi har gitt de politikern­e som i dag styrer Arendal, tillit for fire år til å styre kommunen. Det underligge­nde premisset for å gi denne tilliten er vår forventnin­g om at de holder seg til spilleregl­er om åpenhet og fair play. De politikern­e som har visst om det som skjedde med Hove og ikke har informert verken offentligh­eten eller sine partikolle­gaer, har mistet både vår og sine partikolle­gaers tillit. Det handler om et dobbelt tillitsbru­dd. Dette burde de etter min mening innse og trekke seg fra sine listeplass­er i god tid før valget.

Ideelt skal demokratie­t utgjøre et tilnaermet selvrensen­de system. Hvert 4. år skal det gjøres opp status over holdte og brutte løfter, skatter og pengeforbr­uk og ikke minst, kandidaten­es atferd i sine verv. Heldigvis faller Hovesaken i et valgår, slik at velgerne kan gi kandidaten­e pluss og minuspoeng for håndtering­en av den, når de velger lister og kandidater de vil stryke eller kumulere.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? Debatten raser rundt utviklinge­n av Hove-området.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD Debatten raser rundt utviklinge­n av Hove-området.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway