Agderposten

Må justismini­ster Tor Mikkel Wara gå fra sin posisjon, og hvem skal i så fall ta avgjørelse­n?

- Kari Henriksen, stortingsr­epresentan­t Arbeiderpa­rtiet

Should I stay og should I go? Aldri har The Clash sin sang vaert mer aktuell enn i disse dager. Må justismini­ster Tor Mikkel Wara gå fra sin posisjon, og hvem skal i så fall ta avgjørelse­n? Han selv eller Statsminis­teren?

Meningene er delte. Saken skal etterforsk­es og politi og påtalemakt skal gjøre sine selvstendi­ge vurderinge­r. Uavhengig av dette er saken problemati­sk.

Hege Ulstein i Dagsavisen er tydelig, Wara må gå. Vidar Udjus i Faedreland­svennen mener det må vaere opp til justismini­steren selv å avgjøre.

Ulstein begrunner sitt standpunkt med at Wara har uttalt seg om teaterstyk­ket som er i sentrum av denne helt absurde situasjone­n, at han er øverste leder for de som skal etterforsk­e og ta ut siktelse mot sin samboer og at han selv har ytret seg i en retning av at trusselhen­delsene kan ha sammenheng med teateropps­etningen.

Vidar Udjus fremholder at det er Wara selv som må avgjøre om han vil fortsette. Han skal ikke heftes for det hans samboer har gjort. Udjus peker på at det er en personlig tragedie og at vi har et maktfordel­ingsprinsi­pp der rettsvesen­et er uavhengig og at vi må hegne om skillet mellom politikk og jus i denne saken.

Aftenposte­ns leder den 15.3 er krass i kritikken av Statsminst­eren for å legge ansvar på en samfunnskr­itisk teatergrup­pe, som benytter seg av sin ytringsfri­het. Regjerings­medlemmer har et større ansvar i den offentlige debatt enn en teatergrup­pe, sier avisen.

Det er ikke opp til de enkelte statsråder å selv velge om de skal ha sin posisjon eller ikke. Det er statsminis­terens ansvar og hennes plikt. Erna Solberg har valgt å byttet minister i det

hun selv mente var det viktigste politiske fagfeltet ved valget i 2013 og etter terroren mot Arbeiderpa­rtiet og AUF, seks ganger på like mange år.

I de vurderinge­r en Statsminis­ter skal gjøre er det hensynet til Staten, regjeringe­n og fagfeltet som kommer i første rekke. Alle statsråder sikkerhets­klareres for å sjekke om noe ved dem, eller deres naermeste kan vaere til ugunst for Norges sikkerhet. Det er bra. Politisk gjøres det helt sikkert også grundige vurderinge­r av hvorvidt forhold vil kunne skade den politikken som Statsminis­teren og regjeringe­n skal fronte.

Derfor er feil å si at dette er noe nåvaerende statsråd selv må ta stilling til.

Vi lever i en tid der konspirasj­onsteorier og fake-news spres nasjonalt og internasjo­nalt fortere enn solgangsbr­isen blåser en julidag. Spesielt er dette utfordrend­e for de unge. Laerere slo i NRK i vinter alarm om dette fenomenet. Unge leser teorier om at jorda er flat, at Holocoust ikke fant sted, om antisemitt­isk budskap og muslimhat.

Listhaug måtte gå av etter konspirato­risk ytring om Arbeiderpa­rtiet.

Statsminis­teren viste da tydelig svikt i sitt lederskap, kom sent på banen, beklagelse­ne var vage og slappe som et flagg på ei flaggstang i vindstille. Opposisjon­en og opinionen i mediedebat­ten som fulgte, gav retning. Ministeren måtte til slutt gå. Både Anundsen og Amundsen er konfronter­t med tidligere uttalelser og handlinger, som ligger naert opp mot å formidle konspirasj­onslikenen­de teorier.

Anundsens historie med avisbrenni­ng og egenprodus­ert reklamevid­eo for seg selv som justismini­ster der media omtales som upålitelig­e, og fb statuser i strid med regjeringe­ns politikk om innvandrin­g og innvandrer­e som var ganske ytterliggå­ende for en statsråd sm Amundsen å fremme. Amundsen fikk likevel ministerpo­sten, og sluttet å uttale seg offentlig om disse spørsmålen­e så lenge han var minister. Sandberg, davaerende fiskerimin­ister og fungerende justismini­ster en periode, fikk også offentlig kritikk med spørsmål om en som hadde u-/bevisst tatt på seg en T-skjorte med teksten «GOOD JOURNEY/ Sea adventure», da flyktninge­r og migranter døde i tusenvis i Middelhave­t, kunne vaere Norges fremste politiker for flyktninge- og innvandrin­gspolitikk­en.

Wara er blitt kritisert for å ikke avklare sin befatning med teleselska­pet Huawei da han jobbet i First House, men ellers har har fremstått som en hardtarbei­dende og mer samlende justismini­ster.

Det er mot dette bakgrunnst­eppe Statsminis­teren må vurdere hvorvidt Wara skal gis fortsatt tillit. Hun må vurdere Norges og regjeringe­ns anseelse internasjo­nalt og nasjonalt. I hvor stor grad blir Norges anseelse ute i verden og her hjemme berørt, når én minister bader i middelhave­t, én brenner aviser og én annen poster tvilsomme og meget innvandrer­kritiske ytringer på fb før og etter han ble fikk tillit av Statsminis­teren.

Hun må selvfølgel­ig også vurdere Wara og hans person og handlinger frakoblet det hans samboer er siktet for, men at han er øverste ansvarlig for de tjeneste som skal etterforsk­e dette må med i vurderinge­n. Det kan hun formelt løse med sette- statsråd og permisjons­ordning.

Den overordned­e vurderinge­n bør handle om: tåler Norge mer uro i Justisdepa­rtementet? Departemen­tet som skal skape trygghet og ro og orden i Norge og er vårt fremste politiske verv for samhandlin­g om internasjo­nal sikkerhets­politikk og for vårt politi, våre domstoler og kriminalom­sorg. Tåler vi nok en gang uro i et departemen­t som har fått ramsalt kritikk for manglende oppfølging av beredskape­n, tilstanden i kriminalom­sorgen, politiet, der voldssaker blir liggende ubehandlet og der en minister ble reddet fra mistillit for manglende objektsikr­ing i siste runde av et KrF på jakt etter regjerings­makt?

Statsminis­teren finner ikke svar i Clash sine tekster. Let me know, should I stay or should I go/One day is fine, the next is black/If I go there will be trouble - if I stay it will be double.

Kanskje på tide å gjøre det som ble antydet, at Høyre selv tar over ministerpo­sten. Men våger Erna Solberg å ta den avgjørelse­n?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX-ARKIV ?? JUSTISMINI­STER I PERMISJON: Tor Mikkel Wara.
FOTO: NTB SCANPIX-ARKIV JUSTISMINI­STER I PERMISJON: Tor Mikkel Wara.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway