Agderposten

«Kanskje er det så enkelt at bare barn forstår»

Over hele verden, over hele landet, også i Risør og Gjerstad reiser skoleungdo­m krav om synlige, konkrete miljøtilta­k.

- Knut Henning Thygesen, leder, Rødt. På vegne av årsmøtet.

«Fridayforf­uture» går verden rundt.

Knut Naerum har sagt det slik: «Hvis vi bruker opp jorda får vi ikke en ny. Kanskje er det så enkelt at bare barn kan forstå det.»

Vi vil som voksne og som parti uttrykke støtte når barn og unge stiller spørsmål om naturens tålegrense og krever handling. Å lytte til barn og unge er viktig for alle voksne. - Kanskje er vi ikke flinke nok til det!

Vi må høre etter når de er engstelige for framtida. Vi må oppmuntre viljen deres. Når de blir lyttet til gir det dem håp om forandring. Når vi handler gir det dem enda mer håp.

Vi ser at det er voksne som kritiserer barna og foreldrene deres for å «bry seg om ting de ikke har greie på.» De mener barn og unge som går på barrikaden­e for miljøet er indoktrine­rte av foreldrene sine og ikke handler på selvstendi­g grunnlag, at tankene deres ikke er gjennomten­kte. Men det er viktig å ikke undervurde­re, avvise eller latterligg­jøre noen, slett ikke barn og unge. Vi er uenige med dem som avviser skoleaksjo­nene for klima, miljø og natur.

Snarere mener vi voksne og skolen bør følge opp, møte dem, slik mange laerere gjør eller gjerne ville gjøre. Der elevene bryr seg om verden, bør de møtes med oppfølging i undervisni­ngen, lyttes til og - utfordres.

Skoleaksjo­nene gir en god mulighet for dialog mellom generasjon­er, mellom laerer og elev. Det gir en god mulighet for oss voksne til å støtte barn og unges nysgjerrig­het og krav.

Vi er også kritisk til mye av den retningen verden har tatt for miljøet.

Å «gå inn i din tid,» som Nordahl Grieg skrev i «Til ungdommen» er mer aktuelt enn noen gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway