Agderposten

La barna streike!

-

Fredag 22. mars markerer den nasjonale klimastrei­ken.

Tusenvis av barn og unge er forventet å streike fra skolen for å ta et oppgjør med Norges klimalamme­lse. Barna er et eksempel på hvordan demokratie­t vårt fungerer: de er for unge til å bruke stemmerett­en, og de er lei av å ikke bli tatt på alvor i media. Nå tar de til gatene for å kreve klimaansva­r.

Dessverre har utdannings­sjefen i Aust-Agder bidratt til at diskusjone­n om streik på Sørlandet nå handler om fravaersre­gler heller enn Norges klimahandl­ingslammel­se.

Dette bygger opp under en bagatellis­ering av unges forsøk på deltakelse i demokratie­t. Det må vi ignorere.

Grunnen til at barna streiker er nemlig enkel: verden har altfor dårlig tid og politikere gjør altfor lite. For å unngå farlige klimaendri­nger har vi 11 år på å kutte 45% av utslippene våre.

Det krever store endringer i hvordan vi beveger oss, hva vi spiser, og hvordan vi tjener penger. Olja må bli liggende i bakken, fornybare energikild­er må dekke energibeho­vet vårt, bussen må gå oftere, og dieselbile­n må forbli fortidens transportm­iddel. Men for å oppnå det må politikern­e ta ansvar.

Nettopp det vet barna som streiker 22. mars. De krever handling, og de krever at de voksne tar ansvar. De forstår at egen utdannelse ikke er viktig dersom livsgrunnl­aget ødelegges. Å feie bort markeringe­n sammen med fravaers-diskusjone­n vil dermed ikke bare krenke demokratie­t; det vil også bagatellis­ere hele fremtiden deres.

Når barn velger å legge bort utdannelse­n sin for klima-handling, bør det sende et tydelig signal til resten av samfunnet. De plasserer egen fremtid på dagsorden – det bør de voksne la dem gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway