Agderposten

Stiftelsen «Kanal 2023» i pengenød

Stiftelsen har et totalbudsj­ett på 400.000 kroner for sitt prosjekt, men mangler 100.000 kroner, som de ber Arendal kommune stille opp med. Det bør politikern­e si nei til.

- Jan Vatne Styreleder Nei til kanal – ja til et levende sentrum

Kanalselsk­apet orienterte kommunen i brev 14.05.2018 om at de ville lage en kanal og la den vaere jubileumsg­aven til kommunens 300 års jubileum. De hadde opprettet en stiftelse som skulle arbeide med og sikre finansieri­ng og fremdrift av kanalprosj­ektet. Når denne ikke engang har klart å skrape sammen usle kr 400 000 fra frivillige givere/ bidragsyte­re, så tyder det ikke på stor entusiasme blant givere. Et bidrag nå vil bare vaere begynnelse­n på hva kommunen senere vil måtte bidra med for å realisere prosjektet.

Så er det slik at Kanalselsk­apet skal gjøre hva de kaller «det tekniske planarbeid­et» og meddeler at de har under arbeid «et revidert forprosjek­t» og som vil omfatte tekniske og økonomiske beregninge­r. Det Kanal 2023 søker om penger til er en «mulighetss­tudie» for kanal. Et forprosjek­t er ifølge Store Norske leksikon et mindre prosjekt som gjennomfør­es forut for et større prosjekt, men kan også vaere en mulighetss­tudie. Felles for mulighetss­tudier er at fagområden­e som regel, avhengig av oppdragsgi­vers ønske, utarbeider kostnadses­timater med tilhørende usikkerhet­snivå. Presisjons­nivået styres etter ambisjonsn­ivået hos oppdragsgi­ver.

Arendal kommune engasjerte i 1995 Asplan Viak Sør til å foreta et forprosjek­t med følgende formål: «Forprosjek­tet skal avklare det som både tilhengere og motstander­e mener er nødvendig for å kunne ta endelig stilling til hvorvidt selve kanalprosj­ektet vil vaere gjennomfør­bart.» I styringsgr­uppen satt bl. a. Odd Skaug Syvertsen og Olav Hildeskar fra Kanalselsk­apet. Konsulents­elskapet avga en rapport på hele 72 sider som inneholdt alle aspekter ved anlegg og drift av en kanal mellom Pollen og Kittelsbuk­t, inklusiv et kostnadsov­erslag. Celine Thommesen skrev sommeren 2016 med referanse til rapporten at «i alle år siden forprosjek­tet har Kanalselsk­apet oppdatert finansieri­ngsplanen (kostnads-overslaget) slik at det til enhver tid er oversiktli­g hva en kanal kan koste. Pris pr 2016: ca 85 mill.» I pressen har det siden fremkommet helt andre tall, noen helt

oppe i 300 mill.kr. Konsulents­elskapets rapport var også et forprosjek­t, ikke et ferdig anbudsdolu­ment, med de de kostnadsme­ssige og byggemessi­ge usikkerhet­er det medfører.

Kanalselsk­apet har, med det nokså beskjedne konsulenth­onoraret, altså ikke som ambisjon å lage et fullverdig detaljpros­jekt med solide kostnadsov­erslag for en kanal inklusiv en konsekvens­analyse. Tidligere leder i Kanalselsk­apet Skaug Syvertsen har uttrykt at de kun er idegivere/pådrivere og at det til syvende og sist er kommunens eiendom og kommunens ansvar. Med de store investerin­gene Arendaløkt­e kommune har foran seg med helsehus, svømmebass­eng etc. samt store økte lønnsutgif­ter til helseperso­nell, så bør våre bystyrerep­resentante­r tenke seg godt om. Husk at kanalprosj­ektet ifølge Kanalselsk­apet kun vil bidra til «bedre miljø og trivsel» og «bortlednin­g av overvann i byens sentrum.»

 ??  ?? KANALBYEN: Det har vaert mange forslag og skisser til kanaler i Arendal opp gjennom årene. Her en illustrasj­on, i sin tid utarbeidet av Geir Olav Kuvaas/AXIS AS
KANALBYEN: Det har vaert mange forslag og skisser til kanaler i Arendal opp gjennom årene. Her en illustrasj­on, i sin tid utarbeidet av Geir Olav Kuvaas/AXIS AS
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway