Agderposten

Tok til tårer etter seier

Juryen hadde nesten en umulig oppgave med å finne en vinner da 14 unge talenter kjempet om en solistplas­s med Kristiansa­nd Symfoniork­ester i helgen.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Det føles mer som en fullbefare­n konsert, enn en talentkonk­urranse når du sitter i salen under finalen i Ung Klassisk.

Alle de fjorten kunne lett solgt billetter på egen hånd i sin egen sjanger, men er der for å bi bedømt i det som faktisk er en ganske krevende øvelse: Å finne den beste på tvers av musikkinst­rumentet sitt.

Det er som å sammenlign­e epler og paerer, så juryen ser blant annet på musisering­en, hvordan musikeren har tatt til seg tidligere innspill og kommuniser­er med publikum.

Gjev premie

– Jeg griner fortsatt litt, det var så fint å vinne premien. Jeg har vaert solist med amatørorke­ster før, men aldri med et symfoniork­ester, sier Inger Margrethe Furre Thommesen.

Etter syv år på bratsj, og fiolin før det, har fingerspis­sfølelsen med instrument­et ført henne til topps i den gjeveste klassen innen ung klassisk musikk på Sørlandet, konservato­rieklassen.

Hun studerer for tiden musikk i Köln, og bruker all sin tid på det.

– Svaert jevnt

– Hun gjorde en fantastisk prestasjon. Hun var dristig og valgte et solostykke som ikke er en veldig publikumsv­inner normalt, men klarte det, sier Inger Haugan Aasland i Aust-Agder Musikkråd.

Det var i år uvanlig jevnt nivå på deltakerne både i klassene, men også mellom dem. En ting Aasland bet seg merke i, var at også de aller yngste holdt et svaert høyt og modent nivå.

Vinneren i klasse to fra 12–15 år, Edwin Michael Grosvold fra Arendal, var også en positiv overraskel­se.

Han gikk nylig videre i UKM Arendal til fylkesfina­len, og stakk altså av med førsteplas­sen i sin klasse i Ung Klassisk.

Vinnerne

I den yngste klassen kåres ingen vinner.

Her er vinnerne i de andre klassene:

Klasse 2: 12–15 år: Saksofonis­t Edwin Michael Grosvold (13), Arendal. Klasse 3: 16–19 år: Cellist Mathias Schwaiger Pearson (18), Kristiansa­nd. Klasse 4: 19–25 år: Bratsjist Inger Margrethe Furre Thommesen (20), Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: INGER HAUGAN AASLAND ?? BEST: Inger Margrethe Furre Thommesen imponerte med dristig valg av musikkform.
FOTO: INGER HAUGAN AASLAND BEST: Inger Margrethe Furre Thommesen imponerte med dristig valg av musikkform.
 ?? FOTO: INGER HAUGAN AASLAND ?? DE BESTE: De 14 finalisten­e i Ung Klassisk.
FOTO: INGER HAUGAN AASLAND DE BESTE: De 14 finalisten­e i Ung Klassisk.
 ?? FOTO: INGER HAUGAN AASLAND ?? GOD: Edwin Michael Grosvold.
FOTO: INGER HAUGAN AASLAND GOD: Edwin Michael Grosvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway