Agderposten

25 ÅR SIDEN

-

Mens laererne streiket ville foreldrene selv sitte vakt under elevenes tentamen. Foreldrene ble møtt med en kald skulder da de møtte opp på Grimstad ungdomssko­le. Laererne beskyldte foreldrene for streikebry­teri. - Maktmisbru­k, parerte foreldrene. Midt i skuddlinje­n sto rektor Sigbjørn Lauvrak. Da han fikk forklart at laererne truet me å utvide aksjonen hvis foreldrene overtok, valgte foreldrene å gå hjem. Elevene måtte levere sine besvarelse­r før kl. 12. De følte at en av de viktigste heldagsprø­vene før avgangseks­amen var ødelagt. I Oslo er det flo kl. 02:52 og kl. 15:28, fjaere kl. 08:33 og kl. 20:54, i Bergen er det flo kl. 08:34 og kl. 21:10, fjaere kl. 02:21 og kl. 14:56, i Trondheim er det flo kl. 09:22 og kl. 21:58, fjaere kl. 03:15 og kl. 15:47, i Tromsø er det flo kl. 11:08 og kl. 23:43, fjaere kl. 04:54 og kl. 17:29. (©NTB) 1913:

Kong Georg I av Hellas ble skutt ned og drept på åpen gate i byen Thessaloní­ki. Attentatma­nnen var den 43 år gamle anarkisten Alexandros Schinas. Gresk politi skydde ingen anstrengel­ser for å få Schinas til å oppgi et begripelig motiv for drapet, samt navnene på hans eventuelle medsammens­vorne. Forsøkene førte ikke fram, og 6. mai samme år omkom Schinas ved en politistas­jon i Thessaloní­ki, angivelig etter å ha hoppet ut fra et høytliggen­de vindu. Det verserte teorier som gikk ut på at både Bulgaria, Østerrike-Ungarn og Tyskland kunne ha stått bak kongemorde­t. Ingen av teoriene ble noensinne bekreftet. Georg I hadde vaert konge i nesten 50 år da han ble skutt, og skal ha planlagt å abdisere til fordel for sin sønn straks etter feiringen av 50-årsjubilee­t i oktober 1913. 1937:

Minst 295 mennesker, de fleste av dem barn, mistet livet i en gasseksplo­sjon ved en skole i Texas. På grunn av de trange kårene under depresjons­tiden hadde skolestyre­t i småbyen New London besluttet å plombere gasstilfør­selen til skolens varmeanleg­g. En svikt i plombene førte likevel til at den farge- og luktløse naturgasse­n lekket ubemerket ut i skolebygni­ngen. Det antas at en gnist fra en elektrisk pussemaski­n på sløydsalen antente gassen. Eksplosjon­en var så kraftig at den blåste taket av skolen og fikk hovedbygni­ngen

til å styrte sammen over laerere og elever. Katastrofe­n ved New London School gjorde så dypt inntrykk på verden at selv Adolf Hitler sendte kondolanse­telegram fra sitt rikskansel­li i Berlin, på vegne av det tyske folk.

1965:

Den sovjetiske kosmonaute­n Aleksej Leonov ble det første mennesket i historien til å gjennomfør­e en såkalt romvandrin­g. Leonov forlot romfartøye­t Voskhod 2 og oppholdt seg i rommet i 12 minutter. Romvandrin­ger («spacewalks») er en fellesbete­gnelse på menneskeli­ge aktivitete­r som foregår på utsiden av romfartøye­t etter at dette har forlatt jordatmosf­aeren. Neil Armstrong og Buzz Aldring foretok den første romvandrin­gen på et fremmed himmellege­me da de spaserte ut på måneoverfl­aten i juli 1969. Den hittil lengste romvandrin­gen i historien fant sted i mars 2001, da astronaute­ne Susan Helms og James Voss oppholdt seg 8 timer og 56 minutter utenfor fartøyet. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway