Agderposten

Butikkavta­le kan gi syltetøyhu­s

Røyland gård skal nå levere produkter til alle landets menybutikk­er. Avtalen gjør at baerfamili­en vurderer å bygge syltetøyhu­s.

- NAERINGSLI­V! Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

– Vi har fått til en avtale som vi trodde var umulig for ett år siden, men som nå er i boks. Helt uvirkelig.

Plukker selv

Det sier Pernille Vea og Gunnar Sagstuen på Røyland gård på Engesland i Birkenes kommune.

Som vi skrev da vi besøkte gården deres sist høst, har de i flere år jobbet hardt og målrettet med utvikling av tilbehør til ost, kjøtt og fisk.

Røyland gård lager syltetøyer og gelé basert på uutnyttede råvarer som blåbaer, tyttebaer, krekling og epler.

De plukker baerene selv, lager syltetøy, pakker i glass og kjører ut til mange steder i Norge.

Nå har de også endelig fått etikettmas­kin som fester lapper rundt glasset, men merker til toppen av lokkene setter de på manuelt.

I februar kom en lastebil inn på tunet for første gang for å hente varer, så da var en ny milepael nådd.

Fra 14 til 90 tusen

Veksten har vaert stor for en liten familiebed­rift.

I 2017 produserte gården 14.000 glass, i 2018 32.000 glass og målet for 2019 er 90.000 glass.

– Grunnen til at dette er mulig, er mye på grunn av mer be- visste forbrukere som er opptatt av ekte smaker basert på gode norske råvarer, sier Sagstuen.

– Den avgjørende faktoren for den kraftige økningen er at Røyland gård har inngått avtale med delikatess­e grossisten Oluf Lorentzen og Meny om levering av Røyland gårds produkter til samtlige menybutikk­er i landet, forteller ekteparet.

Granskudd og baer

Tre produkter er på såkalt pliktig sortiment.

Dette er krydret tyttebaers­yltetøy, eple med granskudd og rips med vanilje.

To produkter er på frivillig sortiment.

Dette er krydret blåbaersyl­tetøy og krekling og tyttebaerg­elé.

– Produktene kommer i hyllene i uke 13, og to av produktene skal vaere med i Meny sin satsing «Helt rå på Ost» i uke 14.

Dette er de svaert stolt over.

Flere arbeidspla­sser

Denne avtalen gjør av familien nå kan jobbe med produksjon hver dag.

– Det har allerede blitt behov for å få inn flere arbeidsfol­k i produksjon­en.

Endelig har de nådd et mål om at vertskapet selv kan ha hver sin stilling i familiefir­maet – tidligere har de hatt andre jobber i tillegg.

De har også to personer som jobber 50 prosent til sammen.

– Vi har også seks elever fra ungdomssko­len på Engesland som jobber etter skoletid og i ferier, forteller Vea og Sagstuen fornøyd.

De sier at foreldrene deres også er svaert viktige bidragsyte­re og sparringpa­rtnere for å få til veksten.

Syltetøyhu­s

Med disse fremtidsut­siktene har det blitt veldig aktuelt for dem å se på muligheten for å bygge et syltetøyhu­s i bygda, eller på gården.

Røyland gård er veldig opptatt av å skape utvikling på bygda.

– Så om dette kan føre til en ytterlig positiv utvikling av bygda Engesland så er det viktig for oss. Avgjørelse­n om bygging blir ikke tatt riktig enda men er et aktuelt samtaleemn­e rundt lunsjborde­t på Røyland, sier de.

Forsker på baer

Ekteparet jobber kontinuerl­ig med forskning og utvikling.

– De neste fire årene skal vi forske på ville baer og ulike foredlings­metoder av ville baer. Dette er i samarbeid med Nibio, Nofima og Høgskolen for landbruk og bygdeutvik­ling.

– Vi skal også forske og produktutv­ikle uutnyttede urter som skal gi deilige smaksopple­velser for forbrukern­e.

Årets lokalmatgr­ünder

Røyland gård ble hedret med tittelen årets lokalmatgr­ünder 2018.

Prisen ble utdelt av Erna Solberg under åpningen av Dyrsku´n på Seljord.

Det var et stort øyeblikk for familien Vea Sagstuen som også teller tre ivrige barn som er med på baerplukki­ng og annet i

familiebed­riften.

Selskaper

Gunnars foreldre, Marit og Frank Sagstuen, bygde opp et tilbud med fokus på gårdsturis­me og selskapeli­gheter.

Da Pernille Vea og Gunnar Sagstuen overtok driften i 2012 – og etter hvert fikk tre barn, valgte de å gå noe bort fra selskapsbi­ten – og heller satse på produkter av spiselige ting fra naturen.

 ?? FOTO: FRANK SAGSTUEN ?? GJØR TING SELV: Pernille Vea (f.v.), Gunnar Sagstuen og Marit Sagstuen gjør her klar syltetøygl­ass de skulle kjøre ut til butikker på Sør- og Østlandet. Bildet er fra sist sommer.
FOTO: FRANK SAGSTUEN GJØR TING SELV: Pernille Vea (f.v.), Gunnar Sagstuen og Marit Sagstuen gjør her klar syltetøygl­ass de skulle kjøre ut til butikker på Sør- og Østlandet. Bildet er fra sist sommer.
 ?? FOTO: FRANK SAGSTUEN ?? HENTING: Etter at de selv hadde kjørt varer ut til Asko og andre i en årrekke, kom Asko i februar for første gang og hentet varer på gården.
FOTO: FRANK SAGSTUEN HENTING: Etter at de selv hadde kjørt varer ut til Asko og andre i en årrekke, kom Asko i februar for første gang og hentet varer på gården.
 ??  ?? HER BOR DE: Pernille Vea og Gunnar Sagstuen overtok driften etter hans foreldre Marit og Frank Sagstuen for noen år siden og har siden satset stadig mer på baer. Hans opphav bor også på gården og hjelper til.
HER BOR DE: Pernille Vea og Gunnar Sagstuen overtok driften etter hans foreldre Marit og Frank Sagstuen for noen år siden og har siden satset stadig mer på baer. Hans opphav bor også på gården og hjelper til.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ??
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? DETTE LAGER DE: Ulike syltetøy og geleer med råvarer fra skogen i Birkenes og lokale eplehager.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN DETTE LAGER DE: Ulike syltetøy og geleer med råvarer fra skogen i Birkenes og lokale eplehager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway