Agderposten

Personlig økonomi og nettvett skal inn i skolen

Nettvett og personlig økonomi er blant de nye innslagene i laereplane­ne for skolen som mandag ble sendt ut på høring fra Kunnskapsd­epartement­et

- Kilde: Kunnskapsd­epartement­et

– Dette blir den største endringen av skolens innhold siden Kunnskapsl­øftet i 2006, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H).

Digitale ferdighete­r har fått en tydeligere plass i de nye laereplane­ne enn tidligere. Dømmekraft, kritisk tenkning og digital sikkerhet er blant eksempler på ferdighete­r elevene skal laeres opp i.

Elever på 7. trinn skal for eksempel kunne bruke dømmekraft, beskytte eget digitalt utstyr, og handle i tråd med retten til privatliv, personvern­regler og opphavsret­t på nett.

Generelt skal fagene skal bli mer utforskend­e og praktiske, sier Sanner. Blant annet skal entreprenø­rskap tydeligere inn i skolen, og elevene skal få opplaering i personlig økonomi.

– Elever, laerere og skoleforsk­ere mener dagens laereplane­r inneholder for mye og at det fører til for mye overflatel­aering. Samfunnet vårt er i stadig endring, og skolen må endre seg i takt med det samfunnet elevene skal ut i etter endt skolegang, sier Sanner.

For overfladis­k laering

Regjeringe­n besluttet våren 2016 at alle skolefagen­e skulle gjennomgås for å sikre mer dybdelaeri­ng, etter at det regjerings­oppnevnte Ludvigsenu­tvalget konkludert­e med at norsk skole er preget av stofftreng­sel og overfladis­k laering.

De nye laereplane­ne skal fastsettes av Kunnskapsd­epartement­et til høsten, og vil bli tatt i bruk i skolen fra høsten 2020.

Høsten 2016 ble det opprettet faggrupper for hvert enkelt fag. De la våren 2018 fram forslag til kjerneelem­enter i fagene og forslag til emner som kunne prioritere­s ned.

Forslagene har vaert ute på omfattende høringsrun­der og det har kommet i alt 14.000 forslag til hva de nye laereplane­ne bør inneholde.

Også eksamensor­dningen skal gjennomgås.

Sanner la i juni fram de endelige endringene i skolefagen­e. Deretter startet arbeidet med de nye laereplane­ne som nå er klare til å sendes på høring.

Kompetanse om trakasseri­ng

Laererne skal få større mulighet til å gå i dybden på enkeltemne­r og temaer, ved at laereplane­ne blir mindre omfangsrik­e enn før, lover Sanner.

I mars i år sa også kunnskapsm­inisteren at holdninger, verdier, grensesett­ing og kjønn skal tydeligere inn i skolen i forbindels­e med fagfornyel­sen. Laerernes kompetanse på seksuell trakasseri­ng skal også økes, og temaet skal inn som et eget spørsmål i de årlige elevunders­økelsene.

Bakgrunnen var en kronikk i Aftenposte­n skrevet av 14-åringene Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund fra Oslo. I innlegget beskriver de omfattende seksuell trakasseri­ng av jenter i skolen.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY PLAN: Kunnskapsd­epartement­et har sendt forslag til nye laereplane­r i skolen på høring.
FOTO: NTB SCANPIX NY PLAN: Kunnskapsd­epartement­et har sendt forslag til nye laereplane­r i skolen på høring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway