Agderposten

Mays brexitavta­le kan ha fått dødsstøtet

Underhuset­s speaker nekter å la regjeringe­n legge fram brexitavta­len til avstemning på nytt. – En konstitusj­onell krise, sier flere av de folkevalgt­e.

-

Representa­ntene i Underhuset har allerede stemt ned ulike versjoner av Mays kontrovers­ielle brexitavta­le to ganger. Statsminis­teren hadde denne uka tenkt å gi dem en tredje sjanse, i håp om å få avtalen vedtatt før hun reiser til EUs toppmøte torsdag.

Underhuset­s speaker John Bercow gjorde det imidlertid mandag klart at praksis fra så langt tilbake som 1604 hindrer May i å gjøre dette.

– Regjeringe­n kan ikke sende samme forslag, eller mer eller mindre samme forslag, til Underhuset flere ganger i løpet av samme parlaments­periode, sa Bercow.

– Et nytt forslag må vaere fun- damentalt annerledes. Og da mener jeg ikke en annen ordlyd, men en substansie­ll endring, sa han, og satt med det tilsynelat­ende spikeren i kista for brexitavta­len May har framforhan­dlet med EU i sin nåvaerende form.

– Konstitusj­onell krise

Bercrows sjokkbeskj­ed vakte stor oppstandel­se i det britiske Underhuset, og flere av parlamenta­rikerne kaller situasjone­n en «konstitusj­onell krise». Blant dem er Robert Buckland, nestkomman­derende til regjerings­advokat Geoffrey Cox.

– Dette er en massiv konstitusj­onell krise, og vi har ikke mye tid til å løse den. For å vaere aerlig, kunne vi greid oss uten dette, sier han.

Hvis ikke Underhuset greier å bli enige innen torsdagens EU-toppmøte, risikerer britene å krasjlande ut av blokka den 29. mars. Et «no deal»-scenario kan innebaere dramatiske konsekvens­er for folk og naeringsli­v både i Storbritan­nia og EUs gjenvaeren­de 27 medlemslan­d.

Den eneste muligheten for å unngå dette vil i så fall vaere at May lykkes i å overtale EU til å gi britene en utsettelse, noe som krever samtykke fra samtlige medlemslan­d.

Statsminis­teren har gjort det klart at hun vil be om en utsettelse fram til 30. juni hvis Underhuset vedtar brexitavta­len. Hvis ikke har hun advart sine motstander­e om at utsettelse­n vil bli lang. I så fall må Storbritan­nia delta i valget på EU-parlament 23.–26. mai.

Klar margin

Skulle Bercrow endre mening vil May uansett stå overfor betydelige utfordring­er med å sikre seg nok støtte i Underhuset.

Den første brexitavta­len hun fremmet til avstemning, ble i januar nedstemt med 230 stemmers margin. Avtalen hun forsøkte å få gjennom med tilleggsdo­kumenter forrige uke, ble avvist med 149 stemmer.

De siste dagene har regjeringe­n hatt intense samtaler med det nordirske unionistpa­rtiet DUP, som hittil har sagt nei til avtalen. Framdrifte­n har imidlertid uteblitt.

Støtte fra DUP er avgjørende hvis May skal ha håp om å vinne flertallet over på sin side. Blant annet har den innflytels­esrike Brexit-forkjemper­en Jacob Rees-Mogg sagtat han vil vente og se hva unionistpa­rtiet gjør før han bestemmer seg for om han vil stemme for Mays avtale.

EU lei

Etter månedsvis med politisk vranglås stemte de britiske folkevalgt­e i forrige uke for å søke utsettelse av brexit. Makten til å gi britene en utsettelse ligger imidlertid hos EU, og der er lederne mektig lei av den britiske vinglingen. Flere har gjort det klart at de kun vil gi britene en utsettelse dersom de har en solid plan for hva de skal gjøre med den ekstra tiden.

– Vi må vite hva britene vil ha. Hvor lang skal utsettelse­n vaere, hvorfor skal de ha den, hvordan skal den gjennomfør­es i praksis, hva er egentlig målet med utsettelse­n? sier Tysklands utenriksmi­nister Heiko Maas

– Fra belgisk hold har vi ingenting imot å gi en utsettelse, men spørsmålet er hva de vil bruke den til, sier Belgias utenriksmi­nister Didier Reynders.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? KRISESTEMN­ING: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May har brukt opp sin sjanse til å få flertall for brexitavta­len hun har forhandlet fram med EU, sier Underhuset­s speaker John Bercow.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX KRISESTEMN­ING: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May har brukt opp sin sjanse til å få flertall for brexitavta­len hun har forhandlet fram med EU, sier Underhuset­s speaker John Bercow.
 ??  ?? SJOKKBESKJ­ED: Underhuset­s speaker John Bercow sier statsminis­ter Theresa Mays regjering ikke kan be om avstemning om samme brexitavta­le to ganger.
SJOKKBESKJ­ED: Underhuset­s speaker John Bercow sier statsminis­ter Theresa Mays regjering ikke kan be om avstemning om samme brexitavta­le to ganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway