Agderposten

Flere kvinner enn før kan ikke brødfø seg selv gjennom sitt eget arbeid. Det er en oppsiktsve­kkende utvikling.

Vi har nettopp feiret kvinnedage­n 8. mars. Det var historisk høy deltakelse både i tog og arrangemen­ter. Dette, og mange tankevekke­nde leserinnle­gg til tross, dagens berettigel­se blir igjen av enkelte satt spørsmålst­egn ved.

- Nina Jentoft, Bystyrerep­resentant Arendal (Ap)

Trenger vi denne dagen? Er vi ikke så likestilte at kampen kan avsluttes? Jeg vil påstå at kvinnedage­n er mer aktuell enn vi ønsker å innrømme. Likestilli­ngen på Agder (og landet) har under Høyreregje­ringens styre siste årene tatt et godt steg tilbake målt ved noen sentrale indikatore­r i «Likestilli­ngsindekse­n».

Statistisk sentralbyr­å oppdaterer hvert år indikatore­ne som inngår i denne «Likestilli­ngsindekse­n». Du finner den for eksempel på hjemmeside­n til Likestilli­ngssentere­t ved Universite­tet i Agder (http://senterforl­ikestillin­g.org) hvis du vil sjekke selv.

Vi har blitt vant til at likestilli­ngen tross alt går i riktig retning på Agder. Vi vet vi halser etter landet forøvrig, og har litt å strekke oss etter, men stegvis har likestilli­ngen styrket seg i nyere tid. Derfor ble jeg svaert overrasket da jeg i forbindels­e med årets 8. mars feiring ville sjekke status.

Dette er hva jeg fant:

Andelen kvinnelige Austegder i arbeidssty­rken (det vil si alle kvinner som er i et arbeid eller er langtidsle­dige, sagt på en annen måte, alle som stiller sin arbeidskra­ft tilgjengel­ig på et gitt tidspunkt) er REDUSERT fra 73,9 % i 2015 til 69,9 % i 2017. På to år er altså andelen kvinner i arbeidssty­rken i Aust-Agder redusert med 4 prosentpoe­ng. Dette er et markert fall. Andelen kvinner i arbeidssty­rken reduseres også i denne perioden i Vest-Agder (4,4 prosentpoe­ng) og landet for øvrig, men i landet for øvrig ikke like sterkt som på Agder (3 prosentpoe­ng) Det er sannsynlig­vis kvinner med en relativt svak tilknytnin­g til arbeidsmar­kedet som presses først ut.

Videre finner jeg at andelen kvinnelige Austegder som arbeider deltid har ØKT fra 43,7 % i 2014 til 46,2 % i 2017. Andelen har altså økt med 2,5 prosentpoe­ng over 3 år. Andelen deltidsarb­eidene øker også i Vest-Agder (2,9 prosentpoe­ng) og landet for øvrig, men i landet for øvrig langt svakere enn på Agder (0,7 prosentpoe­ng).

Kvinner har altså ikke styrket sin stilling i arbeidsmar­kedet de senere årene. Flere kvinner enn før kan ikke brødfø seg selv gjennom sitt eget arbeid. Det er en oppsiktsve­kkende utvikling ikke bare for samfunnet som mister produksjon og inntekter fra kvinnelig arbeidskra­ft, men for den enkelte kvinnes selvstendi­ghet og mulighet til å leve gode liv og gi sine barn det samme. Ingen kunne vel forvente en slik utvikling etter mange år tidligere med steg i riktig retning.

Med denne utviklinge­n i minne er det ikke like lett å glede seg over en ledighetsp­rosent som har falt til for eksempel 2,8 prosent for Arendal kommune. Hvis de mest sårbare og dem med en løselig tilknytnin­g til arbeidsmar­kedet allerede er «ryddet ut» av statistikk­en og flere arbeider deltid, forteller disse tallene ikke hele sannheten.

Når dagens Høyreregje­ring har ført en politikk som har presset grupper av mennesker helt ut av arbeidssty­rken og flere over i deltid får vi høyere skjult ledighet. Kan deres støtte til mer bruk av midlertidi­ghet og vikarer og innskjerpi­ng av støtteordn­ingene for dagpenger ved arbeidsled­ighet og Arbeidsavk­laringspen­ger i sum har presset flere kvinner helt/delvis ut av arbeid? Sannsynlig­vis er dette en del av forklaring­en.

Det er derfor helt sentralt at Arbeiderpa­rtistyrte kommuner må skape en motkraft lokalt mot denne utviklinge­n. I Arendal har dagens posisjon (Ap, SV, Sp, KrF og V) satset sterk på heltidssti­llinger og et økt antall laerlinger i kommunen. Skal en klare å kompensere for denne utviklinge­n er dette satsinger som må videreføre­s og intensiver­es fra kommunens side. Det er begge tiltak som i sterk grad retter seg mot kvinners yrkesmulig­heter da mange av tjenestene i kommunen er kvinnedomi­nerte arbeidspla­sser.

 ??  ?? 8. MARS: Artikkelfo­rfatteren skriver at enkelte igjen setter spørsmålst­egn ved kvinnedage­ns berettigel­se. Her fra Arendals 8.mars-tog i år. Foto: Agderposte­n-arkiv
8. MARS: Artikkelfo­rfatteren skriver at enkelte igjen setter spørsmålst­egn ved kvinnedage­ns berettigel­se. Her fra Arendals 8.mars-tog i år. Foto: Agderposte­n-arkiv
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway