Agderposten

Slik foreslår de Grimstads bybru

Disse 3D-illustrasj­onene viser hvor veiplanleg­gerne Nye Veier AS har engasjert, tenker seg å plassere en 4-felts motorvei lagt i en bru over Frivolldal­en. I kveld arrangerer aksjonen for lang bytunnel folkemøte.

- E18-MOTORVEI Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

▶ Veiplanleg­gerne til Nye Veier AS understrek­er at 3D-skissene ikke presentere­r et fullgodt bilde av Frivolldal­en i Grimstad. Nå står de åtte E18-ordførerne last og brast med Grimstad og Risør for å få bedre E18-løsninger. I kveld er det folkemøte i Grimstad.

De 3D-illustrasj­onene Agderposte­n presentere­r her, er hentet fra en 3D-visualiser­ing av mulige E18-linjer som rådgivergr­uppen fra Asplan Viak/ Rambøll har laget underveis i planleggin­gsarbeidet for Nye Veier AS.

Asplan Viak har i dialogmøte rog møte med grimstadpo­litikerne understrek­et at det i denne modellen så langt bare er lagt inn en standardbr­uer.

Nye Veier anbefaler E18 i bru

Som tidligere meldt har Nye Veier AS med bakgrunn i veiplanleg­gernes arbeid så langt, anbefalt at den nye 4-felts E18motorve­ien legges i bru på deler av den bynaere strekninge­n fra stedet der dagens 4-felt fra Kristiansa­nd slutter i Øygårdsdal­en – og videre østover langs dagens trasé. Grimstads krav om en flere kilometer lang bytunnel – finner ikke veiplanleg­gerne å kunne anbefale – blant annet fordi det mangler fjell å bygge vei i. Dessuten er det store forekomste­r av kvikkleire i grunnen – og Frivolldal­en er svaert flomutsatt.

Ordfører: – Bru ikke akseptabel­t

På arbeidsmøt­e med Nye Veier i Arendal sist onsdag, ga Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF)= klar beskjed til Nye Veier om at en slik E18-bybru ikke er aktuell. Han fikk full oppbacking fra sine politikerk­ollegaer i dette synet da kommunepla­nutvalget diskuterte saken sist torsdag.

Men da veiplanleg­gerne i møte med politikern­e, forsvarte sin innstillin­g om å legge den nye 4-felts E18-motorveien i bru blant annet over Frivolldal­en – pekte de på at området dagens E18 går gjennom her – faktisk ikke er av de mest tettbebygd­e områdene bynaert i Grimstad.

Mulig å støyskjerm­e E18-bru

De fremholdt at de mener det er mulig å støyskjerm­e en slik bru – og at man uansett må forholde seg til Miljødirek­toratets nokså strenge grenseverd­ier for trafikkstø­y – som skal sørge for at det ikke er støy mot boliger som er helseskade­lig.

De pekte også på at det er en del bolighus som må innløses med en slik løsning.

Legge vekt på bruas estetikk

De pekte også på at det med en slik bynaer bru vil vaere naturlig å legge ekstra vekt på estetikk ved endelig utforming av brua. Men dette vil eventuelt skje i regulering­splanfasen.

Veiplanleg­gerne har gjentatte ganger understrek­et at det i kommunepla­nen skal vaere et begrenset detaljerin­gsnivå. Her skal bare vises omtrentlig hvor veilinja skal plasseres.

Det er i en regulering­splan senere detaljer om nøyaktig plassering, og nøyaktige lender og høyder på tunneler og bruer skal beskrives.

Mye støy fra dagens E18

Konsulente­ne har også vist til at dagens E18 gjennom det samme området genererer støy – som er økende med økt trafikk. Denne veien vil fortsatt bli liggende som lokalvei når det er bygget ny 4-felts vei. Og når krysset i Øygardsdal­en legges ned til fordel for to halve kryss noen kilometer i øst og vest – vil dagens E18 fortsatt få en hel del lokaltrafi­kk – som blir overført fra dagens riksvei 420. Som sammen med dagens E18 inn mot Grimstad by østfra i dag er svaert køutsatt i rushtiden.

Veiplanleg­gerne har stilt spørsmål ved om opplevd støy fra en ny E18 bru over Frivolldal­en vil bli mer belastende for de naere omgivelsen­e enn den støyen som fortsatt vil bli fra dagens E18 når den skifter status til lokalvei – med fortsatt nokså stor trafikk.

E18-bru ikke synlig fra Torvet

Når Agderposte­n har bedt veiplanleg­gerne om illustrasj­oner som viser den anbefalte E18-brua over Frivolldal­en sett eksempelvi­s fra Torvet i Grimstad by – får vi til svar at den ikke blir synlig derfra.

Agderposte­n får opplyst at Torvet ligger 770 m fra veilinja. Mens den omstridte brua er synlig i en avstand opptil naermere 400 meter i retning byen.

Veiplanleg­gerne har argumen-

tert for bru-anbefaling­en, med at ei motorveibr­u – med tanke på byens liv og utvikling – vil utgjøre et betydelig mindre stengsel enn dagens vei som ligger på terreng.

Folkemøte i kveld

I kveld – tirsdag 26. mars klokka 18 – inviterer Aksjonen lang bytunnel i Grimstad til folkemøte om E18-planen gjennom Grimstad by. Møtet holdes i Misjonskir­ken i Grooseveie­n 36, og hit har Nye Veier AS og deres konsulente­r lovet å komme for å fortelle om arbeidet med å lage plan for en ny 4-felts motorvei forbi/gjennom Grimstad.

Utvide dagens korridor

Når Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal har gitt beskjed om at E18-brua over Frivolldal­en er uakseptabe­l for hans kommunesty­re – har han samtidig oppfordret til at korridoren man leter etter en mulig motorveili­nje i langs dagens E18-linje – utvides forbi Frivoll – slik at man kanskje kan bli i stand til å finne fast fjell.

Dette har Nye Veier-direktør Finn Aasmund Hobbesland bekreftet de vil følge opp i sitt videre arbeid sammen med konsulente­ne.

– Lykkes vi med å finne fast fjell litt til side for dagens trase, kan det godt vaere at det er mulig å lage en tunnelløsn­ing som er like gunstig som bruløsning­en, sier en kilde blant veiplanleg­gerne til Agderposte­n.

 ?? 3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/NYE VEIER AS ??
3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/NYE VEIER AS
 ?? 3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/ NYE VEIER AS ?? 3D: Her er bybrua over Frivoll naer dagens E18-trasé visualiser­t i en annen vinkel – av veiplanleg­gerne basert på ortofoto. Det understrek­es sterkt at dette er en løs illustrasj­on, for å vise en mulig veglinje – og at utforming og nøyaktig plassering­er etc må fastsettes i en evt senere regulering­splan. Her ser vi eksempelvi­s at motorveien går inn i fjellet flere hundre meter før dagens Bie-tunnel.
3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/ NYE VEIER AS 3D: Her er bybrua over Frivoll naer dagens E18-trasé visualiser­t i en annen vinkel – av veiplanleg­gerne basert på ortofoto. Det understrek­es sterkt at dette er en løs illustrasj­on, for å vise en mulig veglinje – og at utforming og nøyaktig plassering­er etc må fastsettes i en evt senere regulering­splan. Her ser vi eksempelvi­s at motorveien går inn i fjellet flere hundre meter før dagens Bie-tunnel.
 ??  ?? E18-BRU-ILLUSTRASJ­ONER: Slik er «bybru» over Frivolldal­en naer dagens E18-trasé visualiser­t av veiplanleg­gerne basert på ortofoto. Midt i bildet Fokusmulig veilinje – og at utforming og nøyaktig plassering­er etc må fastsettes i en eventuell senere regulering­splan.
E18-BRU-ILLUSTRASJ­ONER: Slik er «bybru» over Frivolldal­en naer dagens E18-trasé visualiser­t av veiplanleg­gerne basert på ortofoto. Midt i bildet Fokusmulig veilinje – og at utforming og nøyaktig plassering­er etc må fastsettes i en eventuell senere regulering­splan.
 ?? 3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/NYE VEIER AS ?? senteret, som dermed får en stor vei på hver side. Det understrek­es sterkt at dette er en løs illustrasj­on, for å vise en
3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/NYE VEIER AS senteret, som dermed får en stor vei på hver side. Det understrek­es sterkt at dette er en løs illustrasj­on, for å vise en
 ?? 3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/ NYE VEIER AS ?? FRIVOLL-BRUA: Slik er «bybru» over Frivolldal­en naer dagens E18-trasé visualiser­t av veiplanleg­gerne basert på ortofoto. Det understrek­es sterkt at dette er en løs illustrasj­on, for å vise en mulig veilinje – og at utforming og nøyaktig plassering­er etc må fastsettes i en eventuell senere regulering­splan.
3D: ASPLAN VIAK/RAMBØLL/ NYE VEIER AS FRIVOLL-BRUA: Slik er «bybru» over Frivolldal­en naer dagens E18-trasé visualiser­t av veiplanleg­gerne basert på ortofoto. Det understrek­es sterkt at dette er en løs illustrasj­on, for å vise en mulig veilinje – og at utforming og nøyaktig plassering­er etc må fastsettes i en eventuell senere regulering­splan.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway