Agderposten

«Grimstadsv­ingen» fremstår som en kostbar omvei

Ordførerne i det interkommu­nale planutvalg­et for E18 har tilsynelat­ende blitt enige om at man kun skal utrede videre på en korridor langs eksisteren­de E18. Mot nye veiers tydelige anbefaling skal den indre korridoren fjernes fra kommende planarbeid.

- Tor Bringsverd Innbygger i Grimstad

Grunnen er visstnok, ifølge Arendals varaordfør­er Terje Eikin (KrF) at man «ønsker å begrense usikkerhet hele veien» og at «at gevinsten er liten i forhold til ødeleggels­ene veilinja vil bety for bomiljøer, natur og rekreasjon­sområder» (Agderposte­n 21.3.2019). Når Grimstads ordfører i tillegg har lansert en «Grimstadsv­ing» mellom indre og ytre korridor, og står sterkt på at man ikke skal bygge bro over Frivolddal­en, så tør jeg påstå at det fortsatt er svaert stor usikkerhet for Grimstad sin del.

Har konsekvens­ene av å bygge veien langs eksisteren­de E18 fått nok oppmerksom­het hos dem som har ansvaret i denne prosessen? Det er nemlig slik at det bor og arbeider mennesker i levende lokale «samfunn» langs eksisteren­de E18 også – mange mennesker. De fleste mister ikke huset, men vil måtte leve videre med økt støy, mer helsefarli­g støv og innskrenke­de naere friområder (for slik blir det) på grunn av en motorvei der trafikken skal suse av gårde i 130 km/t.

Hva tenker innbyggern­e på Engene, Fevik, Tykkåsen, Moåsen, Borgåsen, Bringsvaer­moen, Bringsvaer, Vik, Bie, Frivolddal­en og øvre sentrum med flere, om det som planutvalg­et legger opp til? Nemlig å bygge en 4-felts motorvei og veikryss kloss inntil mange av de største befolkning­skonsentra­sjonene vi har i kommunen, og naer våre flotte kystområde­r.

I følge utredninge­ne så vil utbygging langs eksisteren­de E18 vaere samfunnsøk­onomisk ulønnsom og gi minst nytte for trafikante­ne. Trenger vi slike veier? Spesielt fremstår forslaget om «Grimstadsv­ingen» som en kostbar omvei i dette perspektiv­et.

Har Grimstad som helhet fått en «dårlig deal» i plansamarb­eidet? Det interkommu­nale planutvalg­et og kommunene bør følge Nye Veiers tydelige faglige anbefaling og legge ut begge de foreslåtte korridoren­e mellom Arendal og Grimstad på høring! Annet kan fremstå som udemokrati­sk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway