Agderposten

Sørlending­enes gudstro lever på en ny måte?

Så star det svart på hvitt det vi visste. Gudstroen som er knyttet til kirken er for nedadgåend­e. Bare 51% av barn blir døpt i Den norske kirke.

- Knut Sand Bakken, pensjonert prest

Og faerre velger kirkelig konfirmasj­on (56,2%) Ved nyttårsski­ftet var medlemstal­let for første gang under 70%. Men troen finnes kanskje på en ny måte som et språkløst gudshåp?

Folkekirke­n må som NRK møte mennesker på flere kanaler. I en tid hvor mennesker er underveis og søker identitet og tro, er det viktig at kirken kan hjelpe mennesker til å finne svar på de spørsmål de stiller. En viktig kanal for kirken er ritualene. De er slitesterk­e. Og kirken kan med hell utarbeide nye liturgier for spesielle anledninge­r. Nylig lanserte en dansk prest et rituale for par som skal skilles, som er et godt eksempel på at kirken ønsker å vaere tilstede og naer mennesker.

For det er viktig med markeringe­r ved livets overganger, ikke bare i glede og lykke, men også i sorg og savn. I denne sammenheng spiller ritualene en stor rolle. De er der for brukernes skyld. Men mange av dem er vel virkelighe­tsfjerne og taler ikke til det moderne mennesket..

For kirken må kunne velsigne alle dem som ønsker det. For når du velsigner et menneske aksepterer du det samtidig. Hvis du derimot nekter å velsigne det, ligger ikke fordømmels­en langt unna! Det har mange opplevd i en kirke de har opplevd som fordømmend­e!

Den norske kirke må aldri glemme menneskene den er satt til å tjene som ønsker å benytte seg av seremonien­e. Brukerne må i langt større grad vaere med og utforme de ulike liturgiene og bør også delta i selve handlingen med, skriftlesn­ing, sang og bønn. Og skal ritualene bli virkelighe­tsnaere og treffe mennesker i deres liv, må fornyelsen komme nedenfra, ikke fra liturgikom­misjoner med eksperter!

En levende folkekirke kan aldri nekte mennesker forbønn og Guds velsignels­e gjennom ulike typer virkelighe­tsnaere liturgier. For kirken vaere naer sine medlemmer og yte service! For det er nesten 70 % som av ulike grunner fremdeles er medlemmer! Kanskje er en av grunnene at de ønsker en himmel over sine liv?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway