Agderposten

Arendal fornøyd med mye - men vil kutte indre linje

Torsdag 28. mars behandler Arendal bystyre sin anbefaling til den store E18-planen som skal legges ut på høring 10. april. I hovedsak fornøyd med Nye Veiers anbefaling – men kutt indre linje over Helle allerede nå.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Rådmannens anbefaling om E18-planen, er helt i tråd med det Arendals og Grimstads politiske toppledels­e var helt enige om da de drøftet veien videre med det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS på et møte i Arendal sist uke.

I hovedsak er Arendal strålende fornøyd med Nye Veiers anbefaling om å velge dagens E18-linje på det aller meste av strekninge­n mellom Harebakken og kommunegre­nsen mot Grimstad. Unntaket er en sløyfe mellom Rannekleiv og Temse, der det foreslås ny E18 lagt en del lengre mot nord, og trolig delvis i tunnel.

Men i motsetning til Nye Veier AS, som gjerne vil ha med også den indre linja i høringsfas­en, sier både Arendal og Grimstad nei - og mener denne bør tas ut allerede nå, fordi den ødelegger så mye.

Man er også enig i anbefalt kryssløsni­ng mellom Harebakken og Stoa, som imidlertid krever dispensasj­on fra veidirekto­ratet - siden avstanden er bare 2 km, mens nye krav til avstand mellom motorveikr­yss er 5 km - også selv om det er halve kryss. Men på grunn av at sikkerhete­n ivaretas og fordelene er så store, håper Nye Veier det skal vaere

april skal åtte ordførere i det interkommu­nale planutvalg­et, legge ut forslag til kommunepla­n for ny E18 Grimstad-Dørdal ut til syv ukers høring.

er allerede klart at Arendal og Grimstad vil kutte indre linje over Helle. Arendal bystyre skal vedta uttalelse 28. mars, Grimstad kommunesty­re 1. april.

er å vedta kommunepla­n som beskriver endelig korridor i alle åtte kommunests­yrer i sommer/tidlig høst.

vil beskrive en korridor på 200-500 meters bredde. Endelig fastsettin­g av trase på meternivå, og høyder, tunneler og bruer osv - fastsettes i en senere regulering­splanprose­ss.

muulig å få dispensasj­on.

Her er rådmannens anbefaling til bystyre-uttalelse om E18-planen.

Forslag til vedtak

1. Arendal Bystyre anbefaler at det interkommu­nale planutvalg­et legger linjen gjennom Arendal som går langs dagens E18 ut til offentlig ettersyn. Arendal bystyre støtter Nye Veiers anbefaling om å la ny E18 i hovedsak gå langs dagens E18 med kryssløsni­nger som beskrevet.

2. Arendal Bystyre anbefaler ikke at linjen over Helle legges ut på høring. Gevinstene er for små i forhold til å dele og forringe viktige landbruks-, rekreasjon­sog bo- områder ved Helle/Gjennestad. Alternativ­et gir dessuten få eller ingen muligheter for akseptabel kollektivt­ransport-løsning.

3. Arendal Bystyre anbefaler at traseen over Bringsvaer ligges ut på høring.

4. Arendal Bystyre anbefaler at kollektivk­nutepunkte­t vurderes flyttet fra Harebakken til Høgedal. Dagens kollektivk­nutepunkt på Nedenes må flyttes naermere dagens E18. Løsninger for kollektivt­ransport må tydeliggjø­res før planen legges ut på høring.

5. Arendal Bystyre legger til grunn at kostnadene med de endringene ny E18 påfører lokalveisy­stemet, kollektivf­elt, kollektivt­erminal med park & ride, inkludert gang og sykkelsti fra Harebakken via ny kollektivt­erminal på Høgedal og til Myrene, inkluderes i den samlede E18-finansieri­ngen.

6. I det videre arbeidet er det viktig at turveier og viltoverga­nger binder sammen områdene nord/syd på en god måte og at landbruket­s behov for samlede arealer ivaretas.

7. Nye Veier bes i det videre arbeidet utrede løsninger for å tilføre erstatning­sjord til dem som mister dyrka mark.

8. Før planen kan legges ut må det tydeliggjø­res en løsning/korridor for lokalvei mellom brannstasj­onen og Selde», heter det i rådmannens forslag til bystyreutt­alelse fra Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway