Agderposten

For noen ble det dramatisk da de opplevde å miste ytelsen før de var ferdig avklart

-

På Høyres Landsmøte adresserte jeg mine bekymringe­r for Arbeidsavk­laringspen­ger og hva jeg mener må vaere en uheldig effekt av en viktig endring, og jeg mener det haster å få gjennomfør­t en evaluering av vilkårene for å få innvilget unntak og praktiseri­ngen av disse.

Vi må ikke glemme at inngangsvi­lkåret for å få ytelsen også er strammet inn, og om man først har blitt vurdert til å tilfredsst­ille kravene, kan vi ikke ha et system som avviser dem på målstreken.

«I januar 2018

trådte de nye reglene for Arbeidsavk­laringspen­ger i kraft. Det stilles nå strengere vilkår for å komme inn i ordningen, og maksimal stønadsper­iode ble endret fra fire til tre år, med mulighet for inntil 2 års forlengels­e.

AAP er en midlertidi­g ytelse for å avklare og hjelpe den enkelte tilbake til jobb. I realiteten betyr endringen at NAV skal følge den enkelte tettere opp.

Før regelendri­ngen kunne

folk oppleve å gå i årevis på Arbeidsavk­laringspen­ger uten den rette hjelpen og oppfølging­en, enda vi vet at fravaer fra arbeidsliv­et minsker muligheten­e for at man kommer tilbake i jobb.

Jeg vil berømme regjeringe­n for å rydde opp og stille tydelige krav til systemet, men konsekvens­ene av omlegginge­n hadde også sin pris.

For noen mennesker

ble det dramatisk da de opplevde å miste ytelsen før de var ferdig avklart.

Man ser også at de nye unntaksreg­lene for varighet praktisere­s så strengt at det er svaert vanskelig å få det innvilget. I lovverket er det gjort unntak for alvorlig kreftsykdo­m og skade, men det gis ikke unntak for de kroniske og sammensatt­e sykdommene.

Disse kan i

seg selv vaere vanskelig å diagnotise­re, og dermed gi lange utrednings­faser og medisinsk behandling­sløp.

Det å stille krav til varighet er viktig men vi kan ikke gjøre unntaksord­ningen så streng at nesten ingen fyller kravene for å komme inn i den.

Statsråden har påpekt

at dette er en svaert uheldig og ekstraordi­naer situasjon, og det er jeg enig med henne i.

Det er varslet en evaluering av omlegginge­n, og det ønsker jeg velkommen så raskt som mulig.

Selv om intensjone­n

med endringen er både nødvendig og god, er det vårt ansvar som politikere å påse at vi har en ordning som ivaretar de med kroniske og sammensatt­e lidelser som trenger lengre og mer tilpassede

behandling­sløp for å komme tilbake til arbeid».

 ??  ?? ARBEIDS- OG SOSIALMINI­STER: Anniken Hauglie (H). Artikkelfo­rfatteren skriver at statsråden selv har påpekt en svart uheldig og ekstraordi­naer situasjon. Arkivfoto: NTB Scanpix
ARBEIDS- OG SOSIALMINI­STER: Anniken Hauglie (H). Artikkelfo­rfatteren skriver at statsråden selv har påpekt en svart uheldig og ekstraordi­naer situasjon. Arkivfoto: NTB Scanpix
 ??  ?? Nina Roland Leder Agder Høyres Kvinneforu­m. Nestleder i Arendal Høyre
Nina Roland Leder Agder Høyres Kvinneforu­m. Nestleder i Arendal Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway