Agderposten

Skandaløst med ulvejakt i yngletiden

Klima- og miljødepar­tementet har nylig utvidet lisensfell­ingsperiod­en på ulv utenfor ulvesonen til 31. mai.

- Siri Martinsen, veterinaer og leder i NOAH - for dyrs rettighete­r.

Dette er en endring som aldri har vaert på høring departemen­tets tidligere forslag som var på høring våren 2018, innebar en utvidelse av lisensfell­ingsperiod­en frem til 30. april.

NOAH ser det som svaert uetisk og i strid med naturmangf­oldloven å tillate jakt på ville dyr mens de yngler. Selv om det etter departemen­tets utsagn kun skulle berøre såkalte streifulve­r utenfor ulvesonen, er det for stor risiko at det felles ulver som er drektige, eller som har valper. Ulv beveger seg raskt over store områder. Dersom hannulven blir skutt, vil ikke tispen klare å ta vare på valpene alene, og kullet kan vaere dømt til døden.

Rådet for dyreetikk uttalte i 2017 at fellingspe­rioden for ulv ikke bør vaere lenger enn til 15. februar, både innenfor og utenfor ulvesonen. Rådet understrek­et at «Dagens praksis med felling av høydrektig­e dyr og dyr med unger bør opphøre for alle arter, fremfor å tillate det for nye.» Yngletidsf­redning har vaert et grunnlegge­nde prinsipp i norsk viltforval­tning. Det er skandaløst at dette nå uthules. Yngletidsf­redning er en av hjørnestei­nene for beskyttels­e av den kritisk truede ulven og av ville dyr generelt.

Utvidelsen av jakttid på ulv utenfor ulvesonen vil også påvirke mange andre ville dyr i yngletiden, og Klima- og miljødepar­tementet har ikke foretatt noen evaluering av konsekvens­ene for andre arter og økosysteme­r. Det å gjøre et så omfattende inngrep i naturen uten at konsekvens­ene er utredet er en alvorlig svikt.

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway