Agderposten

Høyres og regjeringe­ns utsagn frontkolli­derer

På partiet Høyres hjemmeside sier statsminis­ter Erna Solberg at «Det er viktig å unngå en utvikling i retning av «normale» heltidsjob­ber hvor det ikke går an å leve av lønnen.»

- Øystein Langholm Hansen (Ap), Stortingsr­epresentan­t transportk­omiteen

Iregjering­splattform­en fra Granavolde­n heter det at: «Regjeringe­n vil åpne for økt bruk av delingsøko­nomi i persontran­sporten.»

De to utsagnene frontkolli­derer med hverandre i regjerings­kontorene. Saerlig i den politikken som det legges opp til for drosjenaer­ingen i Norge.

Flere av Høyres sentrale politikere, med stortingsr­epresentan­tene Frølich og Nordby Lunde i spissen, sier at disse endringene åpner opp for at Uber ønskes velkommen til Norge. Uber, som er ulovlig i hele Norden, er et foretak uten fast ansatte, uten kontroller­bare inntekter og med sjåfører som beviselig unndrar inntekter fra beskatning og kun jobber på tider det er kjøring å hente i storbyene.

Det er et varslet frislipp på drosjemark­edet som vil føre til jobber det ikke går an å leve av. Og med åpning for foretak som ikke bidrar verken med skattekron­er eller trygge, gode jobber.

Vi hadde håpet at den nye regjerings­plattforme­n hadde inneholdt noen formulerin­ger om drosjer som kollektivt­ransport. Det er to ord jeg har lett etter i regjerings­plattforme­n, og som ikke finnes. Det ene er «taxi», det andre er «drosje». De er helt utelatt. Det gir dessverre et dårlig signal for det forventede lovendring­sforslaget som en flertallsr­egjering snart skal legge fram for Stortinget.

Arbeiderpa­rtiet frykter at det blir som i Danmark, hvor regjeringe­n tydeligvis har hentet inspirasjo­n. Der har sjåførene nå satt i gang en aksjon mot lavlønnsut­viklingen i naeringen. Regjeringe­n hadde nå en mulighet til å formulere noe om det, men har forspilt sjansen. Nå kan vi bare krysse fingrene og håpe at forsinkels­en betyr at regjeringe­n tar til fornuft, for slik endringene er varslet, så undergrave­r det et trygt og sterkt fellesskap slik som Arbeiderpa­rtiet vil ha det. Regjeringe­n ønsker velkommen til uregulert persontran­sport i private biler. Hvem skal det vaere godt for, bortsett fra de som sitter og styrer forretning­smodellen fra utlandet og som eier mobilappen? Det blir ikke bedre tilbud til publikum. Det blir ikke lavere priser. Det blir ikke faste arbeidspla­sser. Det blir ikke bedre lønnsomhet i naeringen. Det blir ikke skatteinnt­ekter til samfunnet. Det blir ikke bedre transportt­ilbud for syke, eldre og bevegelses­hemmede i distrikten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway