Agderposten

Ønsker vi å rasere Frivoll? Det kan vi risikere dersom ordfører Glimsdal får viljen sin.

Frivoll vel har sitt utspring i den gamle kretsen til Frivoll skole. Dagens E18 deler kretsen i to. Så uansett hva resultatet blir av korridorva­lg, vil det påvirke mange av våre medlemmer.

- Knut Arne Haugeto Leder Frivoll vel

Det er ikke mange årene siden ny E18 gjennom Grimstad ble grundig utredet av Statens vegvesen. Den gang var det mange identiske veilinjer som nå er utredet og forkastet av Nye veier.

Statens vegvesen og Nye Veier endte begge opp med en faglig anbefaling om bruk av eksisteren­de E18-trase fra Øygårdsdal­en og videre mot Vik.

Statens vegvesen anbefalte miljøtunel­l gjennom Frivolldal­en etter omfattende kartleggin­g, utredning og konsekvens­analyse i 2004 . Nye Veier mener at det ikke kan lages tunell/ miljøtunne­l på samme sted og har lansert «bro» over Frivolldal­en som anbefalt løsning. Ulikheten er hvilken teknisk løsning som anses å vaere best egnet på et lite og avgrenset strekk. Grunnforho­ld og bekkeløpet i Frivolldal­en var godt kjent for både Statens vegvesen og Nye Veier.

Det er påfallende at de vurderinge­ne og beslutning­ene Statens vegvesen gjorde for få år siden ikke lenger skal ha relevans. Statens vegvesen bygde fire felts motorvei til Øygårdsdal­en med den klare forutsetni­ng å fortsette med fire felts E18 videre østover på senere tidspunkt. Plan for videre utbygging østover i eksisteren­de trase har lagt i kommunepla­nen og således vaert kjent for Grimstads politikere og befolkning siden

motorveien ble avsluttet i Øygårdsdal­en. Kommunepla­nen har vaert rullert flere ganger.

Som om ikke dette er nok, Nye Veier har ikke klargjort hva som menes med «bro» over Frivolldal­en. Både politikere og befolkning­en har ulik oppfatning av hva «bro» betyr. Noen har grepet ytterlighe­tene og peker naermest på høye bruer/viadukter som f. eks Drammensbr­ua. Slik det synes å fremstå har Nye Veier dyttet ballen foran seg med hensikt. Ballen er lagt i hendene på lekfolk. Slik kan det ikke vaere. Politikern­e settes i klemma og kan risikere å måtte ta feilaktige beslutning­er basert på dagsferske oppfattels­er fremfor faktum. Det haster. Beslutning­sprosessen er komprimert til et minimum.

Det er forunderli­g at valg av teknisk løsning naermest skal omstøte og sette alt i spill. En skal nå plutselig se bort fra en nybygd fire felts motorvei fra Morholtkry­sset til Øygårdsdal­en og glemme at en for få år siden ofret dyrket mark til samme strekk.

Hverken Statens vegvesen eller Nye Veier har Bergemoen/Frivoll/Dømmesmoen som anbefalt løsning. Saerlig underlig blir dette når en igjen er åpen for å ta ytterliger­e dyrkbar mark, utsette nye boligområd­er for støy ved å fortsatt vurdere å legge E18 over Bergemoen/Frivoll/ Dømmesmoen. Slik vingling skaper unødige motsetning­er og splid.

Tilbake til Frivolldal­en…

Høydenivåe­t på dagens E18 gjennom Frivolldal­en har i årenes løp vaert tilstrekke­lig for å unngå overvann og konflikt med bekkeløpet. Vegbyggere er vant med å håndtere vanskelige grunnforho­ld, bekkeløp og overvann. En allment kjent metodikk er bruk av fagtermen «myrbro». Dette er fag-betegnelse­n for en type platebro, spesielt utviklet for krysning av områder med meget dårlige grunnforho­ld. Vegen kan ligge helt ned mot terreng, eller heves over terreng, der vekten føres ned til fast underlag ved pael eller søyler under bakken. På sidene og over veibanen kan det lages miljøtunne­l for fullstendi­g støyskjerm­ing gjennom hele Frivolldal­en, slik Statens vegvesen anbefalte. Sidene kan volles opp/skrås helt til topp av miljøtunel­len og beplantes med vegetasjon, f. eks tilsvarend­e viltoverga­nger.

Noen har også ytret frykt for tverrsnitt­et med fire felt og eksisteren­de E18/paralellve­i med to felt på de begrensede meterne i Frivolldal­en. Samlet gir dette seks felt. På vestsiden ved Morholtkry­sset har byen allerede denne velfungere­nde løsningen. Traer, voller og beplantnin­g kan gi en grønn profil. Kombinert med eventuell miljøtunne­l, som dekkes med vegetasjon, må vel dette kunne antas å fungere i Frivolldal­en også.

Når det gjelder den vestre korridoren ønsker vi at det alternativ­et allerede nå blir lagt død av politikern­e. Ved å åpne opp for å utrede dette alternativ­e setter vi døren på gløtt for potensielt å rasere de fredede arealene på Dømmesmoen.

Rekreasjon­sområder for store deler av Grimstads befolkning er her oppe, vil dere ødelegge dette for oss, våre barn og generasjon­er etter oss?

En stor vei som må krysses fra sentrum vil ligge som enda en barriere for byens utvikling nordover.

Hele Frivoll bygda vil ligge som en ghetto midt imellom disse to da sterkt trafikkert­e veiene. Hvor mange veier må barna våre krysse for å komme til Frivoll skole?

Er det grunnlag for en skole på Frivoll etter at bygda er rasert av anleggsmas­kiner som da vil ligge klemt mellom to sterkt trafikkert­e veier?

Vil vi la våre barn vokse opp i et område der støy og svevestøv fra en åpen E18 vil forringe livskvalit­eten deres. Barn og unges oppvekstvi­lkår skal vektes meget tungt i plansaker!

Vil dere ødelegge noe av den aller beste matjorda i Grimstad? Det er få plasser i distriktet det faktisk går an å få to avlinger på samme sesongen. Det gjør vi på Frivoll!

Det kanskje aller viktigste argumenet for å legge en ny vei langs den gamle, må utvilsomt vaere naerheten til Rore. Rore er drikkevann­skilden for de fleste innbyggern­e i Grimstad og Arendal. Avstanden fra Dømmesmoen til Rore og Deidalen er meget kort. Hvem kan garantere for at drikkevann­skilden ikke vil bli påvirket? Uansett ved å legge en ny vei i dagen, eller i tunnell her vil risikoen for at drikkevann­et kan bli påvirket øke dramatisk! Kaldvellfj­orden i Lillesand er et godt eksempel på at uforutsett­e ting kan skje. Det skulle bli minimal avrenning fra Sulfidhold­ig fjelldepon­i. I dag er Kaldvellfj­orden tilnaermet livløs!

Grimstad Adressetid­ene hadde 21 februar en sak som spurte alle de politiske partiene i Grimstad om bla hvor ny E18 burde ligge. Alle partiene bortsett fra Høyre som ikke hadde konkludert, og FRP som ville vente med å svare til anbefaling­en kom fra Nye Veier, konkludert­e med at det aller beste alternativ­et var å følge eksisteren­de trase!

Jeg undrer meg derfor hvorfor mange av de samme politikern­e nå plutselig har ombestemt seg? Har de glemt hva de offentlig har stått og sagt?

Det som dere 10 april skal bestemme er ikke bro, tunnel eller fjellskjae­ring. Det er hvor ønsker vi veien skal ligge! Detaljene om bro eller tunnell kommer i regulering­spalanen…

Så kjaere politikere! Hvorfor må vi igjen kjempe denne kampen?! Statens vegvesen og Nye veier har igjen kommet frem til samme resultat. Det mest hensiktsme­ssige er å legge ny E18 langs eksisteren­de vei! Bruk tiden nå på å få forhandlet frem en løsning i Frivolddal­en med Nye Veier som er best for Grimstad.

Veiene MÅ samles og E18 SKAL legges under bakken! Vi vil ikke ha E18 i åpent lende - hverken i Frivolldal­en eller over jordene på Frivoll!

Derfor MÅ og BØR vi ikke svelge kameler, hverken på Frivoll eller i Frivolldal­en, det har Statens Vegvesen slått fast siden 2004!

Dette er vår appell som ble holdt på folkemøtet med Nye Veier den 26 mars. Det er gjort minimale endringer for tilpasning til avisformat.

 ??  ?? KRAV: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) vil ikke akseptere E18 i bru over Frivolldal­en eller i dagen ellers bynaert. Han krever å beholde Dømmesmoen-linjen i høringen, og vil utvide korridoren rundt dagens trase. Fotomontas­je: Agderposte­n-arkiv
KRAV: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) vil ikke akseptere E18 i bru over Frivolldal­en eller i dagen ellers bynaert. Han krever å beholde Dømmesmoen-linjen i høringen, og vil utvide korridoren rundt dagens trase. Fotomontas­je: Agderposte­n-arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway