Agderposten

Nå kan lysløypa bli torpedert av ny E18

Da nåvaerende E18 mellom Arendal og Grimstad åpnet i år 2000, fikk innbyggern­e på Fevik ny lysløype som et plaster på såret for at naturen deres ble rammet. Nå kan dette friområdet bli torpedert av Nye Veiers anbefalte E18-trasé.

- E18-UTBYGGINGE­N Jon Andreassen jon.andreassen@agderposte­n.no

– De ga oss dette som en kompensasj­on, men nå planlegger de en firefelts-motorvei midt i her. Jeg sier midt i, fordi den vil berøre hele løypa. Veldig spesielt og trist, sier Lisbeth Saetra.

Agderposte­n møter naturfotog­rafen og den ivrige trimmeren i det hun er på vei ut på morgenture­n hun naermest har daglig.

Saetra er en av de hyppigste brukerne av det flotte turområdet på Fevik, og er svaert bekymret for at idyll skal bli omgjort til anleggsmas­kiner og deretter grå asfalt.

I år 2000 åpnet lysløypa som var et avbøtende tiltak, altså en kompensasj­on, fordi Fevikmarka ble rammet av motorvei.

Kan se og høre dagens vei

På tirsdagens folkemøte om ny E18-trasé i Grimstad menighetsh­us, grep Saetra mikrofonen og stilte spørsmål om lysløypa til blant andre interkommu­nal veiplanleg­ger Harald Tobiassen i Grimstad kommune.

Skisser viser at Nye Veiers anbefalte trasé vil gjøre grovt innhogg i dagens lysløype.

Nåvaerende motorvei ligger allerede tett inntil deler av løypa, og flere steder kan man både høre og skimte trafikken gjennom traerne.

– Løypa betyr veldig mye for meg, for barnehageb­arn, skoleeleve­r og andre turgåere. Den er veldig mye brukt. Om vinteren er det skiløyper og om sommeren er det veldig mange som bader i tjenna, sier Saetra.

– Finnes ikke andre steder

Hun bemerker at Fevik er et område i stor vekst, og at befolkning­stallet vil øke mye de neste årene. Derfor er behovet for en lysløype stort.

– På folkemøtet sa de vel noe om at de kunne lage en løype et annet sted, men jeg vet ikke om steder på Fevik hvor det er store nok områder til å gjøre nettopp det, sier Saetra.

Kvinnen i 60-årene sto i front for aksjoniste­ne også på 90-tallet da nåvaerende trasé skulle legges over Fevikmarka.

Hjemme på bordet har hun en rekke avisutklip­p om davaerende utbygging. Nå gjentar historien seg.

Vil ha tunnel

Aller helst ønsker hun seg en trasé langt inn i landet, men dersom den blir lagt ved dagens motorvei vil hun ha den under jorda.

På spørsmål om en lysløype er viktigere enn å spare folks boliger og gårder lenger inn i landet svare Saetra at hun håper man kan finne en løsning som er best mulig for alle.

– Men naturen må ikke undervurde­res. Folkehelse er veldig viktig, og etter 20 år i psykiatrie­n vet jeg hvor mye det betyr for mennesker å bevege seg og å oppholde seg i skog og mark, sier hun.

– Det er ikke bare muskulatur, kondis og helse som blir bra av sånn, men også psyke, legger hun til.

Hun mener helseeffek­ten naturen gir vil gagne samfunnet økonomisk i fremtiden.

– De eldre vil bevare helsen og dermed klare seg i eget hjem lenger enn nå. Det blir besparende for kommuneøko­nomien, men det ser ikke ut til at det blir vektlagt saerlig mye, sier hun.

– Kan fortsatt ha løype

Interkommu­nal plankoordi­nator for de åtte kommunene som det nå planlegges ny E18 gjennom, Harald Tobiassen, bekrefter at deler av lysløypa blir rammet dersom ny E18-trasé legges på dagens linje.

– En liten sløyfe går med, men det vil fortsatt vaere fullt mulig å oppretthol­de en lysløype der. Den blir bare litt kortere. Uansett må det jo bli en form for kompensasj­on, sier Tobiassen.

Han viser til at det nå bygges flere kilometer nye løyper i Arendal som følge av utbygging av motorvei.

– På Fevikmarka må man se på alternativ­er hvis det blir for ille. Enten tunnel eller så må det gis nye løyper. Det er et pengespørs­mål, det skjønner du sikkert, sier Tobiassen.

 ??  ?? BEKYMRET: Lisbeth Saetra er en ivrig turgåer og bruker lysløypa i Fevikmarka hyppig. Nå er hun redd deler av løypa skal bli byttet ut med firefelts motorvei. Bak henne skimtes dagens E18 - som både kan sees og høres fra dagens lysløype.
BEKYMRET: Lisbeth Saetra er en ivrig turgåer og bruker lysløypa i Fevikmarka hyppig. Nå er hun redd deler av løypa skal bli byttet ut med firefelts motorvei. Bak henne skimtes dagens E18 - som både kan sees og høres fra dagens lysløype.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway