Agderposten

Flere vil bli laerere i grunnskole­n

Antall studenter som søker seg til grunnskole­laererutda­nningen økte med 400 fra 2017 til i fjor. Dette var den største økningen innenfor laererutda­nningene.

-

Høsten 2018 var i underkant av 293.300 studenter i universite­tsog høyskoleut­danning i Norge og i utlandet. Dette utgjør en svaert liten økning fra året før – bare drøye 160 stu- denter, viser nye SSB-tallfra statistikk­en Studenter i høyere utdanning.

Samtidig er det stadig flere som har valgt laererutda­nninger og utdanninge­r i pedagogikk de siste årene. I fjor nådde antall studenter innenfor dette fagfeltet i underkant av 47.900. Dette er 2.500 flere studenter enn året før og 11.000 flere enn høsten 2015.

I løpet av de ti siste årene er det blitt rundt 68.000 flere studenteri Norge og i utlandet. Noe over 35 prosent av alle i aldersgrup­pen 19 til 24 år var i høyere utdanning i fjor.

Det er en stor overvekt av kvinner i høyere utdanning. I aldersgrup­pen 19 til 24 år var naer 43 prosent kvinner, mot noe over 36 prosent for ti år siden. For menn i samme aldersgrup­pe var tallet over 23 prosent i 2008 og over 28 prosent ti år senere.

Menn og innvandrer­e

– Det er veldig gode nyheter, men det er fremdeles altfor få menn som søker seg til laereryrke­t, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

Hun viser til at selv om det over tid har vaert en liten økning i antallet mannlige søkere, så er bare én av fire laerere menn.

– Vi må rekruttere både flere menn og flere med innvandrer­bakgrunn. Jeg mener det er viktig at elevene møter et laererkorp­s som speiler hele samfunnet, sier Nybø.

Statsråden er opptatt av at innføring av laerernorm vil føre til behov for mange nye laerere.

– I tillegg er rundt 10 prosent av dagens laerere over 60 år og naermer seg pensjonsal­der. Derfor satser vi på rekrutteri­ngstiltak og avskrivnin­g av studielån for å få flere til å velge laereryrke­t, sier Nybø.

Hun mener at tallene fra SSB viser at uroen for at høyere krav for å komme inn på laererutda­nningene skulle slå negativt ut, var overdrevet.

– Det ser ut som masterutda­nning og høyere krav tvert imot har bidratt til at flere velger laererutda­nningene, sier utdannings­ministeren.

Flest kvinner

Flere kvinner enn menn velger laererutda­nninger og utdanninge­r i pedagogikk. I 2018 var 72 prosent av studentene innenfor dette fagfeltet kvinner.

– Til tross for at kvinner fortsatt er overrepres­entert, blir kjønnsford­elingen stadig jevnere – i 2008 var hele 76 prosent av studentene kvinner, forteller rådgiver Jane Bekkengen i Statistisk sentralbyr­å.

Kvinner utgjør den største andelen i alle laererutda­nninger og utdanninge­r i pedagogikk, med unntak av treårige fag- og yrkesfagla­ererutdann­inger.

I 2018 var bare 44 prosent av studentene i slike utdanninge­r kvinner. I den andre enden finner vi treårige førskole-/barnehagel­aererutdan­ninger med den største kvinneande­len, hvor hele 82 prosent av studentene var kvinner.

– Femårige lektorutda­nninger og grunnskole­laererutda­nninger på 5.–10. trinn hadde den mest jevne kjønnsford­elingen. Et fellestrek­k kan dermed vaere at flere menn velger utdanninge­r rettet mot eldre elever, sammenlign­et med kvinner, sier Bekkengen. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ØKENDE INTERESSE: Antall studenter som søker seg til grunnskole­laererutda­nningen økte med 400 fra 2017 til i fjor. Dette var det meste av alle laererutda­nningene.
FOTO: NTB SCANPIX ØKENDE INTERESSE: Antall studenter som søker seg til grunnskole­laererutda­nningen økte med 400 fra 2017 til i fjor. Dette var det meste av alle laererutda­nningene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway