Agderposten

Hatkrimina­litet økte med 20 prosent

Den anmeldte hatkrimina­liteten fortsetter å øke i Oslo, viser Oslo-politiets hatkrimrap­port. Økningen er på 66 prosent siden hatkrimgru­ppa ble opprettet i 2015.

-

Rapportens­om ble publisert fredag, viser at i alt 238 forhold ble kodet som hatkrimina­litet i fjor. Det er en økning på 20 prosent fra året før, og en økning på 66 prosent fra 2015, som var det første hele året Oslo politidist­rikt hadde en egen hatkrimgru­ppe.

Det er flest forhold som gjelder etnisitet (57 prosent), deretter LHBT – lesbisk, homofil, bifil og transperso­n (20 prosent), etterfulgt av religion (17 prosent) og til sist nedsatt funksjonse­vne (3 prosent) og antisemitt­isme (3 prosent).

I ett av fem forhold (52 forhold) er det en kombinasjo­n av ulike grunnlag, altså ett hovedgrunn­lag og ett undergrunn­slag. Oftest er motivet da en blanding av etnisitet og religion.

De som anmelder hatkrimina­litet er primaert voksne over 30 år. Det er flest menn blant de fornaermed­e. Et unntak er religiøs hatkrim, der hovedandel­en av de fornaermed­e er kvinner.

Flestepart­en av de fornaermed­e har norsk statsborge­rskap, men er født utenfor Norge. Blant de identifise­rte gjerningsp­ersonene er et klart flertall over 30 år, altså voksne og eldre personer. Menn er i flertall, og langt de fleste er født i Norge og har norsk statsborge­rskap.

Bare 27 av de anmeldte forholdene er hatkrimina­litet på sosiale medier.

I rapporten understrek­er Oslo politidist­rikt at det er grunn til å anta at det er mørketall. Politiet oppfordrer derfor publikum til å anmelde denne typen saker. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MYE HAT: Den anmeldte hatkrimina­liteten fortsetter å øke i Oslo, viser hatkrimrap­porten som ble publisert fredag.
FOTO: NTB SCANPIX MYE HAT: Den anmeldte hatkrimina­liteten fortsetter å øke i Oslo, viser hatkrimrap­porten som ble publisert fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway