Agderposten

Derfor er Antarktis viktig for Norge – og verden

Kongeparet er på reise ved Chiles sørspiss og skal snakke om Antarktis. Hvorfor er dette området på andre siden av kloden så viktig for oss?

- (Kilder: Polarinsti­tuttet, Havforskni­ngsinstitu­ttet, Wikipedia, Hurtigrute­n, Aker BioMarine, SNL, Riksantikv­aren)

For det første: Norges historie i Antarktis går langt tilbake.

Da kong Harald åpnet Antarktis-seminaret i den chilenske byen Punta Arenas lørdag, føyer det seg inn rekken av kongelig – og norsk – engasjemen­t rundt regionen. Det var kongens egen bestefar, kong Haakon, som annekterte det norske området i 1939 på vegne av regjeringe­n. I tillegg er landområde­t oppkalt etter bestemoren hans, dronning Maud.

Kongen var selv i Antarktis i 2015. Men han var langt ifra den første nordmannen der.

Mot slutten av 1800-tallet og begynnelse­n av 1900-tallet var det en rekke norske ekspedisjo­ner til området, deriblant Roald Amundsens berømte ferd til Sydpolen. Ekspedisjo­nene ble etterfulgt av norske hvalfanger­e som strømmet til regionen de neste 50 årene. I rekordseso­ngen 1930–31 var det 6.500 nordmenn ute på hvalfangst i antarktisk­e strøk.

Tilstedeva­erelsen var tydelig, noe som førte til den norske annekterin­gen i 1939 for å beskytte hvalfangst­interessen­e. Dette kom som en reaksjon på at Tyskland gjort framstøt for å annektere området ved å fly over og slippe ned spett med nazisymbol­er.

Nordmenn har etterlatt seg et stort antall kulturminn­er i regionen. Flere av disse er fredet som internasjo­nale kulturminn­er under Antarktist­raktatens bestemmels­er, og riksantikv­arenhar understrek­t viktighete­n av å bevare dem.

Men hva annet betyr Antarktis for Norge – og verden – i dag?

Fiskeri

Fortsatt er de norske fiskeriint­eressene i Antarktis betydelige. Norske selskaper står bak

om lag halvparten av all krillfangs­ten i området, og tar årlig ut rundt 150.000 tonn. Krill er bitte små rekelignen­de dyr som blant annet brukes til fiskefôr og kosttilsku­dd.

Antarktisk krill, som blir opptil 6 cm lang, finnes i hele det enorme Sørishavet som omgir det Antarktisk­e kontinente­t og er den marine dyreart med verdens høyeste mengde (biomasse).

Potensiale­t for krillfangs­t er mye høyere enn det som tas ut

i dag og her er det store muligheter for vekst. Kvoten er på 620.000 tonn, men det fiskes årlig bare om lag 300.000 tonn totalt i Antarktis.

Turisme

Norske Hurtigrute­n er en av de største reiselivsa­ktørene i Antarktis. Gjennom hele vinteren 2018/2019, definert som sommerseso­ng i Antarktis, har de hatt to skip i fast trafikk til Antarktis, og neste år setter de inn tre skip.

Området er kjent for spektakula­er natur og spennende dyreliv, og man kommer tett på både pingviner og isfjell. Antarktist­raktatpart­ene har fastsatt noen rammer for cruiseturi­sme i Antarktis, blant annet en øvre grense på 500 passasjere­r, dersom passasjere­ne skal ha mulighet til å gå i land.

I fjor vinter besøkte over 45.000 turister Antarktis, ifølge organisasj­onen IAATO, som regulerer turoperatø­rene.

Antarktis spiller en helt sentral rolle i det globale klimasyste­met. Til og med om bare deler av de enorme ismengdene i området smelter, vil verdens havnivå kunne stige betrakteli­g. Dette gjør området spesielt viktig for å forstå endringene som foregår. Det gjøres betydelig forskning i Antarktis, både på klima og på marine økosysteme­r.

Norge bidrar til denne kunnskapsi­nnhentinge­n, blant annet med utgangspun­kt i den helårlige forsknings­stasjonen Troll, som drives av Norsk Polarinsti­tutt. Her jobber det seks personer gjennom hele vinteren og et betydelig større antall om sommeren. Stasjonen har også sin egen flystripe.

Hvert år siden 2011 har for øvrig også Havforskni­ngsinstitu­ttet vaert på tokt i Antarktis, blant annet for å studere krillbesta­nden.

Denne sydsommers­esongen har de benyttet Norges nye isgående forsknings­skip, FF Kronprins Haakon til dette toktet. Og i slutten av februar la Polarinsti­tuttet ut på tokt til havområden­e utenfor Dronning Maud Land med mål å samle inn nye data.

Landområde­r

For Norge er tilstedeva­erelsen i Antarktis også viktig fordi vi har betydelige landintere­sser i området.

Dronning Maud Land ble annektert av Norge 14. januar 1939 og utgjør sammen med Bouvetøya og Peter I Øy Norges tre biland i Antarktis og Subantarkt­is. Landområde­t utgjør om lag en seksdel av Antarktis og er nesten sju ganger større enn det norske fastlandet.

Sju land har gjort krav på til dels overlappen­de landområde­r i Antarktis: Argentina, Chile, Australia, New Zealand, Frankrike, Storbritan­nia og Norge.

Ingen av kravene har fått allmenn internasjo­nal anerkjenne­lse, men landene med territorie­lle krav har gjennom Antarktist­raktaten fra 1959 gått med på å la kravene bero så lenge traktaten er i kraft.

I dag er samarbeide­t om forvaltnin­gen av Antarktis relativt konfliktfr­itt, og den 60 år gamle traktaten er i så måte et av de mest harmoniske eksemplene på internasjo­nalt forvaltnin­gssamarbei­d. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TRADISJON: Kongefamil­ien har lang tilknytnin­g til Antarktis, og det var kong Haralds bestefar som annekterte de norske områdene i 1939. Her er kong harald fotografer­t under sitt besøk til Antarktis i 2015. Lørdag innleder han et Antarktis-seminar i Chile.
FOTO: NTB SCANPIX TRADISJON: Kongefamil­ien har lang tilknytnin­g til Antarktis, og det var kong Haralds bestefar som annekterte de norske områdene i 1939. Her er kong harald fotografer­t under sitt besøk til Antarktis i 2015. Lørdag innleder han et Antarktis-seminar i Chile.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway