Agderposten

Det at mange får spesialund­ervisning i Arendal, bør gi trygghet for at disse elevene får en god oppfølging.

Linda Øygarden, H, spør hvordan det står til i Arendalssk­olen på noen områder. Først spør Øygarden hvordan det står til m.h.t. spesialund­ervisning med henvisning til Thore K. Karlsen sin artikkel i høst.

- Robert Cornels Nordli Ordfører

Arendal har en høyere andel elever som får spesialund­ervisning enn gjennomsni­ttet for landet. Noen vil hevde at hvis mange får spesialund­ervisning, er ikke den ordinaere undervisni­ngen god nok. Jeg vil vaere forsiktig med å hevde dette. Det at mange får spesialund­ervisning, bør i alle fall gi trygghet for at de elevene som mottar spesialund­ervisning, får en god oppfølging.

Bystyret har bedt rådmannen arbeide for å få ned prosentand­elen som mottar spesialund­ervisning ved de kommunale skolene i Arendal. I oktober 2016 mottok 9,63% av elevene ved de kommunale skolene spesialund­ervisning. Andelen gikk ned til 9,18% i oktober 2017 og i oktober 2018 var andelen 8,59%.

Når det gjelder mobbing i skolen som Karlsen var opptatt av sist høst, så har dette hatt et stort fokus hos ordføreren og bystyret. Tall fra skoleporte­n.no der tall for Elevunders­økelsen på 7. og 10. trinn finnes, viser for de kommunale skolene på 7. trinn at 11,7% ble mobbet av elever, voksne på skolen eller digitalt høsten 2016, 9,8% i 2017 og 7,7% i 2018. Tallet for landet var 6,9% høsten 2018.

På 10.trinn var andel elever som ble mobbet 12,2% høsten 2016, 10,9% i 2017 og 6,9% i 2018. Tallet for landet var i 2018 7,0% altså over de kommunale skolene i Arendal på dette trinnet.

Når det gjelder friskolene samlet i Arendal, ble 10,4% mobbet på skolen på 7. trinn og 10,0% på 10.trinn, altså betydelig høyere enn ved de kommunale skolene. Så ordføreren mener at det fokuset ordfører, bystyret, rådmannen og skolene, og ikke minst den enkelte laerer i klasseromm­et, har hatt på mobbing på skolen, har hatt en positiv virkning. Men vi er ikke i mål! En som blir mobbet er en for mye.

Når der gjelder tidlig innsats, er det et stort område. Ordføreren vil i alle fall mene at Arendal kommune har satset mye på våre barnehager. Vi har i mange år hatt en høy voksentett­het i våre kommunale barnehager. Vi har lagt på bemannings­normen som nå er vedtatt for landet. Det har kostet, og gitt muligheten for også de private barnehagen­e å ha en høy voksentett­het. Få kommuner i landet har hatt tilsvarend­e voksentett­het i barnehagen­e, men ordføreren mener at dette har vaert en riktig investerin­g i tidlig innsats. Vi har hatt svaert gode barnehager i Arendal over tid.

Arendal kommune har fokus på å se alle barn hver dag. Dette er et av hovedmålen­e til kommunen og noe vi jobber med hver dag. I forhold til regjeringe­n sin satsing på rettighete­r til barn som strever med å regne, lese og skrive og som har rett til ekstra oppfølging, er dette kommuniser­t tydelig som en forventnin­g til skolene. Og skolene jobber med dette hver dag.

Arendal kommune er midt inne i en satsing på BTI (Bedre tverrfagli­g innsats), og med det så har vi vel egentlig sagt at vi som kommune ikke i stor nok grad lykkes med å tilrettele­gge for alle punktene ovenfor som Øygarden poengterer. Når vi evaluerte barnevernt­jenesten fremkom det et behov for å se på alle tjenester som er i kontakt med barn og unge i kommunen, så derfor tok flertallet i bystyret et slikt initiativ. Dette fordi at det holder ikke at skolene tilrettele­gger for dette alene eller at barneverne­t jobber alene. Vi må jobbe samlet om for eksempel familiesit­uasjonen. Det er dette BTI skal gjøre, nemlig sørge for at alle barn får den hjelpen de trenger når de trenger den slik at vi når målet vårt om at alle barn skal ha det bra i barnehagen, på skolen, hjemme og på fritiden. Ikke minst at en har ansvaret for å følge opp den enkelte barn og unge slik at de får den hjelpen de skal få. Vi har også i denne perioden styrket jordmortje­nesten, helsesykep­leietjenes­ten og andre tjenester, men det vil ikke hjelpe om de ikke koordinere­r seg for å kunne hjelpe den enkelte som har behov for hjelp. Det tar vi tak i nå. Jeg har høye forventing­er til BTI- modellen. Modellen i seg selv løser ingenting. Det er de som skal utføre modellen som er løsningen.

Øygarden spør også hvordan ordføreren følger opp kravene til ekstra tiltak rundt elever som sliter og tidlig innsats. Ordføreren viser til Arendalssk­olen sine kjennetegn på gode laeringsmi­ljø som skal gjelde alle skoler/barnehager og på SFO. Dette skal alle ansatte hver dag følge opp. Ordfører og varaordfør­er har nå i januar, februar og mars besøkt alle skolene og etterspurt hvordan skolene jobber med laeringsmi­ljø og BTI. Vi har også snakket med alle elevrådene og hatt møter med alle ledere på skolene. Vi har formidlet våre tydelige forventnin­ger og har også fått tilbakemel­dinger på hvordan skolene jobber, og på den måten mener jeg at jeg har fulgt dette opp og vaert tett på. Noe jeg vil gjøre i framtiden også.

Jeg vil skryte av skolene og engasjemen­tet og jobben som gjøres, men erkjenner også at vi enda ikke er i mål med dette arbeidet enda og at det må fortsette å jobbes for å forebygge mobbing, forebygge utenforska­p og se hvert barn hver dag med mestring og tydelige forventnin­ger. Jeg er imponert over hvordan elevene blir tatt med i sin skolehverd­ag, og jeg er imponert over den enkelte laerer som utfører klasseroms­ledelse. Takk for den gode jobben som blir gjort i barnehagen, på SFO og i det enkelte klasserom. Arendal Arbeiderpa­rti har i sitt program for neste bystyreper­iode at vi skal innføre sosiallaer­eren igjen. Dette vil vaere et godt bidrag i skolehverd­agen til å arbeide med de av elevene som har behov for det. Noe som flere av skolene har gitt tilbakemel­dinger på at de ønsker tilbake.

Jeg vil også i naer framtid arbeide som ordfører videre med dette temaet. Jeg og varaordfør­eren skal nå også rundt på de kommunale barnehagen­e, og vi har et ønske å besøke de tre private skolene i kommunen, men gjerne også noen av de private barnehagen­e. (innlegget er forkortet. Red.)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway